Annonce
Rejser

5 tip til Krakow

Kościuszko-højen blev kunstigt skabt i 1820’erne af byens borgere som en hyldest til nationalhelten Kościuszko. Foto: Wikimedia Commons
Polens gamle hovedstad er stadig et vigtigt kulturelt og akademisk centrum for det store land. Krakow er værd at besøge på grund af sit unikke middelalderpræg, men byen byder også på en imponerende vifte af vidt forskellige oplevelser, der fører én hele vejen op gennem byens og landets historie.
Annonce
Annonce

Rynek – underjordisk udstillingssted

I 2005 begyndte en arkæologisk udgravning af Krakows centrale torv, som oprindeligt skulle vare et halvt år. Det halve år blev til fem hele, da det viste sig, hvor mange fund der gemte sig i jorden.

Da udgravningerne stoppede i 2010, blev det underjordiske museum Rynek oprettet, og her bliver historien bragt til live for de besøgende. Udstillingen er omfangsrig, interaktiv og henvender sig til både børn og voksne.

Krakows middelalderhistorie er ikke blot interessant i et lokalt perspektiv, men også på grund af de tråde, der trækkes til resten af Europas historie. For eksempel var Krakow med i det magtfulde forbund af såkaldte hansestæder, som også har spillet en stor rolle i Danmarks historie. Den permanente udstilling i Rynek lader således gæsterne følge sporene til Krakows europæiske identitet.

Anbefalelsesværdige restauranter

Chimera

Veludstyret salatbar i den gamle del af byen. Ungt personale, rustikt miljø og rimelige priser.

Św. Anny 3, 31-008 Kraków

facebook.com/RestauracjaChimera.

Pod Kopytkiem Mælkebar

Krakows bedste hjemmelavede, traditionelle måltid. Det polske køkken til en billig penge.

Plac Sikorskiego 1, 31-115 Kraków

facebook.com/kopytkokrakow.

Tbilisuri

Et georgisk paradis i hjertet af Europa. Foruden den gode mad og vin er der her så god stemning, at enhver kan føle sig hjemme.

Beera Meiselsa 5, 33-332 Kraków

facebook.com/Tbilisuri.

Restaurant Pino

Lækkert moderne interiør, fantastisk personale og et varieret menukort. Følg med i tilberedningen af din middag i det åbne køkken. Foretag gerne en reservation på forhånd, for Pino er altid velbesøgt.

Szczepańska 4, 33-332 Kraków

facebook.com/restauracjapino.

Swoją Drogą

Hyggelig bistro, der serverer morgenmad hele dagen. Sov længe og forkæl dig selv her, hvor du også kan forsyne dig i en intim rejseboghandel.

Nadwiślańska 5/1, 30-527 Kraków

facebook.com/swojadrogakrakow.

Annonce

Kościuszko-højen

Dette særegne udsigtspunkt har sit navn efter en af Polens store helte, Tadeusz Kościuszko (1746-1817). I 1774 ledte han et oprør mod Rusland og Preussen, som var de to største fjender af det daværende polsk-litauiske commonwealth.

Oprøret slog fejl, og i årene, der fulgte, ophørte Polen med at eksistere som stat – helt indtil efter første verdenskrig. Kościuszko var imidlertid ikke færdig med at kæmpe, så han drog til USA, hvor han blev en vigtig støtte for de revolutionære amerikanere, som manglede folk med evner som hans inden for ingeniørkunst.

Kościuszko troede oprigtigt på de demokratiske frihedsidealer, hvilket også gjorde ham til modstander af slaveriet – noget, som han ikke var bange for at lade sine amerikanske allierede vide.

Højen, der bærer denne frihedskæmpers navn, er en oplevelse i sig selv. Den blev kunstigt skabt i 1820’erne af byens borgere som en hyldest til Kościuszko som den nationalhelt og det symbol for friheden, som han var. Tilsvarende hyldester blev skabt i flere polske byer. I midten af 1800-tallet blev den omkranset af et fæstningsværk, bygget af den daværende østrigske besættelsesmagt. Størstedelen heraf er nu forfaldet. Tilbage er muren, som strækker sig hele vejen om højens fod. Derudover snor stier sig op ad Kościuszko-højen, fra hvis top man har et fantastisk udsyn over hele Krakow.

Annonce

Oskar Schindlers emaljefabrik og MOCAK

Da Stevhen Spielberg lavede sin film "Schindlers Liste", blev den listige forretningsmand verdenskendt. Den fabrik, hvorfra Oskar Schindler formåede at forhindre over 1000 jøders død i nazisternes Holocaust, lå i Krakow. I de lokaler, der tidligere husede den administrative del af fabrikken, ligger nu et museum, der beskriver forholdene i Krakow under den tyske besættelse.

Museet kombinerer genstande fra perioden med multimedieelementer og rekonstruktioner af miljøer fra perioden. Tilsammen giver det et uddybende indblik i, hvordan livet formede sig for de forskellige indbyggere, der skulle klare sig igennem den exceptionelt hårde tid.

Bag besættelsesmuseet ligger selve fabrikslokalerne med en ny, smuk tilbygning, og her finder man MOCAK – Krakows museum for moderne kunst. Så hvis man er mere kunst- end historieinteresseret, kan det alligevel i højeste grad anbefales at tage forbi adressen.

Om Dansk Kulturinstitut

Artiklens forfatter er institutleder på Dansk Kulturinstitut i Polen.

Det er en selvejende institution (fra 1940) med seks afdelinger rundt i verden: Brasilien, Indien, Kina, Letland, Polen og Rusland. Herfra udvikler instituttet internationale aktiviteter sammen med partnere. I 2018 i 16 lande i alt.

Det er instituttets vision er at vise, at udvekslingen af kunst, kultur og viden kan bidrage til håndteringen af globale udfordringer. Især når det gælder ligestilling, uddannelse, bæredygtig udvikling, demokrati og aktivt medborgerskab.

Læs mere på www.danishculture.com.

Annonce

Hotel Forum

Dette gamle hotel er en særpræget oplevelse. I Sovjetunionens sidste år blev Hotel Forum opført som et stateligt sted at indlogere højtstående kammerater, der kom på besøg, eller andre, der skulle imponeres. Nogle år efter Sovjetunionens fald lukkede hotellet imidlertid, og nu til dags kan man ikke blot beskue den lange og slående facade, som er et meget populært sted at ophænge billboards. Man kan også tage sig en drink eller en bid mad i den trendy bar, Forum Przestrzenie, der har til huse i bygningen, og som er et godt sted at møde Krakows in-crowd.

Derudover foregår der forskellige aktiviteter i området rundt om det gamle hotel, som ligger ud til vandet, og som samtidig udgør en perfekt destination på en varm dag. Alt i alt byder Hotel Forum på arkitektonisk Sovjet-æra, nostalgi og selvforkælende afslapning – på ét og samme sted.

Det underjordiske museum Rynek har udstillinger, der er interessante for både børn og voksne. Foto: Steven Lek/Wikimedia Commons
Annonce

Manggha-museet

De færreste ved, hvor stærke relationer der historisk har været mellem Polen og Japan. Men lige siden Polen genvandt sin uafhængighed efter første verdenskrig, har der været et særligt bånd mellem de to lande, der blandt andet medførte, at japanske repræsentanter aktivt hjalp Polen under anden verdenskrig, hvor Japan ellers var allieret med Tyskland.

Et på alle måder smukt tegn på forbindelsen er museet Manggha. Med udgangspunkt i den afdøde filminstruktør Andrzej Wajdas personlige samling fremviser museet kunst, design og genstande, som enten er fra eller har en tilknytning til Japan.

De skiftende udstillinger i Mangghas elegante bygnings lokaler spænder over et bredt felt – fra traditionelle genstande til helt ny kunst, både fra Japan og de omkringliggende lande. Der er et stærkt ønske om at vise, hvordan Europa og Asien skiftevis og gensidigt har inspireret hinanden i udtryk og metode, og det har affødt en international oplevelse af højeste kvalitet.

Schindlers fabrik. Billedgalleri med fotografier af jøder reddet af Oskar Schindler. Foto: Dennis Jarvis/Wikimedia Commons
En hul glasvæg fyldt med metalgryder og -potter. På metalcylinderen kan læses navne på personer reddet af Oskar Schindler.Foto: Superchilum/Wikimedia Commons
MOCAK er Krakows museum for moderne kunst. Foto: Rafał Sosin/Wikimedia Commons
Manggha Museum fremviser kunst, design og genstande, som enten er fra eller har en tilknytning til Japan.Foto: Zygmunt Put/Wikimedia Commons
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce