Annonce
Kultur

47-årig bruger sin musik til at forske i den globale klima-krise

Martin Høybye sendte tidligere i år sit klimaproblem-inspirerede album "The Hourglass Sessions" på gaden. Nu fortsætter han med at bruge musikken som et middel til at forstå de udfordringer, klimaforandringerne påfører kloden. Han er netop taget til Sydafrika for at få input til en ph.d., han arbejder på på Aarhus Universitet. Foto: Morten Pape
Martin Høybye fra Vær fortsætter sit musikalske klima-projekt. Forude venter tre måneders feltmission i Sydafrika, hvor han vil skrive sange med folk fra alle samfundslag.

Horsens: Den svenske teen-klimakriger Greta Thunberg spiller måske nok førsteviolin i den globale klima-debat for tiden. Men der er andre, der stemmer i. Også på andre måder end svenskerens hårdt konfronterende.

En af dem er den 47-årige musiker Martin Høybye fra Vær nær Horsens.

Han har i længere tid arbejdet med klimaproblemer som direkte inspiration til sin musik. Tidligere i år sendte han og hans selskab, lokale Songcrafter, albummet "The Hourglass Sessions" på gaden i form af 11 sange, der handler om jordens begrænsede ressourcer og vores måde at bruge dem på.

Nu spiller Høybye ud igen.

Denne gang som en ny del af et forskningsprojekt på Aarhus Universitet, hvor han er i gang med en ph.d. om klimaforandringer og ressourcemangel. For at få input til afhandlingen er han netop rejst på til Sydafrika på en tre måneder lang feltmission.

I hovedstaden Cape Town skal han skrive sange sammen med folk fra alle lag af samfundet for at komme tæt på befolkningens oplevelse af klimaproblemerne, oplyser musikeren, der har besøgt Sydafrika før.

Det er mig magtpåliggende at gå ud i verden og lytte og hjælpe folk med at fortælle deres historier.

Martin Høybye, musiker

Magtpåliggende at lytte og fortælle

- I marts 2018 var jeg vidne til følgevirkningerne af klimaforandringer i Cape Town, hvor flere års tørke førte til en historisk vandkrise, og fire millioner mennesker nær løb tør for vand. Det gav et glimt af, hvad fremtiden kan bringe i andre dele af verden, men det sker også lige nu. Livsvilkårene ændres for millioner af mennesker verden over - lige nu, siger han og lægger ikke skjul på, at det også er en personlig mission, der fører ham til Sydafrika.

- Det er mig magtpåliggende at gå ud i verden og lytte og hjælpe folk med at fortælle deres historier. Det (klimaproblemerne, red.) er vores tids mest grundlæggende udfordring, og jeg har tænkt mig at blive ved med at skrive om det, til jeg ikke har mere at sige, fortæller han om baggrunden for turen til Cape Town.

Ved at bruge musikken som værktøj håber han at give nogle andre vinkler på klimafortællingen end dem, forskningsprojektet på Aarhus Universitet ellers ville finde i Sydafrika.

Annonce

Mellem kunst og etnografi

- Når jeg skriver sange med folk, er det blandt andet fortællinger om deres udfordringer med vand og miljø, det musiske åbner for. Det er andre fortællinger end dem, der kommer til overfladen i spørgeskemaundersøgelser, og det skaber et grænseland mellem kunst og etnografi, som er meget frugtbart, forklarer Martin Høybye.

Hans feltarbejde i Cape Town løber frem til 31. december. Derefter kan det være, at han skal skrive sange sammen med folk i Danmark eller andre steder i verden for at få flere input til sin afhandling.

Der er en dokumentarfilm på vej om arbejdet, og målet er også, at der udgives mindst et klimarelateret album mere i løbet af projektperioden. Arbejdstitlen er "Songs In The Key Of Collaboration", skriver Songcrafter i en pressemeddelelse.

Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Annonce