Annonce
Erhverv

46 år med nedslidende arbejde: Vi ufaglærte må betale prisen

For at passe på sin krop har Bjarne Mikkelsen besluttet at gå ned i tid og løn. Foto: Morten Pape

Siden han trådte ind på arbejdsmarkedet som 17-årig, har Bjarne Mikkelsen udført fysisk hårdt arbejde. Af frygt for at blive totalt nedslidt er han gået ned i tid og løn.

Horsens: Skoven tårner sig op som et frodigt eventyr, der venter på at gå i gang, kun holdt på afstand af det rindende åløb, der skiller haven fra vildnisset. Stendiget tager form i toppen af grunden, og i bunden kagler hønsegårdens beboere i det indhegnede areal.

Huset i Tvingstrup ligger idyllisk og fredfyldt og varsler om et behageligt otium.

Men hvad hjælper det at bo i rare omgivelser, hvis kroppen har sagt stop. Hvis man skal bruge de sidste år af sit liv på at sidde passivt i en stol og nøjes med at drømme om alt det, man kunne, hvis ikke kroppen var slidt ned.

Det var den skæbne, Bjarne Mikkelsens far gennemlevede i sine sidste år. Og det er den skæbne, Bjarne Mikkelsen aktivt har valgt at styre udenom.

For selv om hans krop er slidt, og smerterne tager til, er han dagligt sammen med kolleger, der har det meget værre.

Kolleger, der ikke ligesom Bjarne Mikkelsen har valgt at gå ned i tid og løn for at passe på sin krop og værne om en aktiv pensionstilværelse.

- Jeg vil ikke bruge de sidste år af mit liv på at sidde i en stol. Jeg vil kunne være i min have og være der for mine fremtidige børnebørn, slår 63-årige Bjarne Mikkelsen fast.

Udviklingen har i flere år gået i retning af, at de rige og erhvervslivet skal have skattelettelser, mens prisen skal betales af pensionisterne og de arbejdende, ikke mindst os ufaglærte eller lavtuddannede.

Bjarne Mikkelsen

Bjarne Mikkelsen


  • 63 år
  • Oprindelig fra Skive og har i en årrække boet i København. Bor i dag i Tvingstrup
  • Ufaglært. Har siden begyndelsen af 1970'erne arbejdet på gartneri, som postbud, som skovhugger og siden slutningen af 1990'erne som betonarbejder
  • Har en kæreste og er far til to børn
  • Sidder i branchebestyrelsen for byggegruppen i 3F
  • Har to et halvt år til pensionen
Siden han var 17 år, har Bjarne Mikkelsen, der i dag er 63, udført fysisk hårdt arbejde. Foto: Morten Pape

Udendørs arbejde er bedst

Bjarne Mikkelsen trådte ind på arbejdsmarkedet i starten af 1970'erne som 17-årig. Her fik han job på et gartneri.

Ikke længe efter søgte han ind i postbranchen.

- Men efter syv år var det ikke længere sjovt at skulle op og ned fra tredje sal flere gange om dagen, siger han.

I stedet fik han job som skovhugger. Et arbejde, han nød.

- Jeg har det bedst med at være udenfor, når jeg arbejder. Jeg kunne faktisk ikke forestille mig at skulle have et job, hvor jeg var indenfor hele dagen, siger han.

Trods arbejdsglæde var skovhuggertilværelsen hård for kroppen, og efter 20 år stod hans knæ af.

I stedet fik han job som betonarbejder, og det job har han stadig, nu som 63-årig.

Nedslidning på arbejdsmarkedet

Ifølge lokale fagforeninger vil den hævede pensionsalder betyde et uværdigt farvel til arbejdsmarkedet for et stigende antal borgere.Horsens Folkeblad sætter i en artikelserie fokus på nedslidning på arbejdsmarkedet.

En serie, hvor vi går tæt på problemets karakter, fagforeningernes bekymring og ikke mindst de mennesker, som mærker nedslidning hver eneste dag.

Bjarne Mikkelsen er i øjeblikket ved at udbygge et stendige i sin have. Et projekt, han frygter at må give afkald på, hvis hans krop bliver for nedslidt. Netop for at begrænse nedslidningen har han besluttet at gå ned i tid og løn. Foto: Morten Pape

Fri hver fredag

Bjarne Mikkelsen er glad for sit job og sine kolleger.

- I øjeblikket er jeg en del af arbejdet på Jernlageret, hvor vi er ved at støbe fundament til forskellige projekter, der hører under Odinsgaards byggeri. Jeg kan godt lide at se ting vokse op, siger han.

Men selvom han er glad for sit job, var han også glad for tanken om at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet som 65-årig. En alder, der er blevet skubbet halvandet år på baggrund af Folketingets beslutning om at hæve pensionsalderen.

- Det er lang tid, og det bliver hårdt for kroppen. Siden jeg blev 60, har jeg kunnet mærke, det er gået ned ad bakke med kroppen med tiltagende smerter i ryg, skuldre, nakke og bevægeapparatet i sin helhed, siger Bjarne Mikkelsen.

- Jeg har ondt i ryggen, når jeg står op, og jeg har ondt i ryggen, når jeg går i seng. Og når jeg kommer hjem fra arbejde, er jeg nødt til at ligge på sofaen i en halv time, siger han.

Flere af Bjarne Mikkelsens kolleger kommer gennem dagen på smertestillende medicin.

Så slemt står det ikke til med Bjarne Mikkelsen.

- Jeg besluttede, at jeg hellere ville gå ned i tid og dermed være nødt til at skære lidt ned i forbruget i stedet for at blive slidt helt ned. Derfor arbejder jeg otte timer fire dage om ugen og holder fri hver fredag, siger Bjarne Mikkelsen.

Han tror på, han nok skal holde ud til pensionsalderen, om end kroppen er på hårdt arbejde.

- Og skulle det komme dertil, at jeg må gå ned til tre arbejdsdage om ugen, så må jeg gøre det, siger Bjarne Mikkelsen, der sidder i branchebestyrelsen for byggegruppen i 3F.

Prisen skal betales

Som fagforeningsaktiv er Bjarne Mikkelsen ikke tilfreds med den politiske beslutning om at sende pensionsalderen i vejret.

- Udviklingen har i flere år gået i retning af, at de rige og erhvervslivet skal have skattelettelser, mens prisen skal betales af pensionisterne og de arbejdende, ikke mindst os ufaglærte eller lavtuddannede. Levestandarden bliver udhulet fra år til år, siger Bjarne Mikkelsen.

Han har heller ikke den store tiltro til Socialdemokratiets aktuelle pensionsudspil, der foreslår, at pensionsalderen skal bestemmes ud fra anciennitet på arbejdsmarkedet, om end forslaget peger den rette vej.

- Umiddelbart er det et skridt i den rigtige retning, men det er valgår, så spørgsmålet er, hvor meget gang det har på jord. Det skinner tydeligt igennem, at det er et valgoplæg, og egentlig så jeg gerne, at man sænkede pensionsalderen for alle, siger Bjarne Mikkelsen, der efterlyser reel politisk handling.

- I fremtiden bliver det endnu koldere for folk længst nede i pyramiden. De ufaglærte bliver hårdt ramt, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce