Annonce
Østjylland

40 meter højt tårn skal skabe plads til mere idræt i midtbyen

Direktør Troels Knudsen (til højre) og formand Lars Steen Pedersen foran den nuværende indgang og bygning, der skal rives ned. Her skal sundhedstårnet bygges. Foto: Jens Thaysen
DGI Huset får 20 millioner kroner af Salling Fondene til spektakulært projekt, der vil koste 60 millioner kroner.
Annonce

AARHUS: Det ligner en gave til Aarhus, når DGI Huset vil lave et højt sundhedstårn med plads til idræt og behandlingssteder, og rådmanden for kultur og idræt er begejstret for planerne.

- Det er flot, at DGI Huset har skaffet de første penge til det store projekt. Vi får brug for flere idrætsfaciliteter i den fortættede midtby, så det passer godt ind i kommunens planer. Tårnet vil både give plads til idræt og bevægelse og blive et mødested, siger den radikale rådmand Rabih Azad-Ahmad.

Fonden DGI Huset står bag planerne om et tårnhøjt hus på DGI Husets plads bag Bruun's Galleri. Salling Fondene har bevilget 20 millioner kroner til projektet, der ventes at koste 60 millioner kroner.

- De resterende penge vil vi forsøge at skaffe fra andre fonde, siger Fonden DGI Husets formand Lars Steen Pedersen.

Ideen er opstået af den markante befolkningstilvækst, Aarhus oplever nu og i de kommende år. Det har øget behovet for tidssvarende idrætsfaciliteter.

Sundhedstårnet

Fonden DGI Huset har fået 60 millioner kroner af Salling Fondene til et nyt sundhedstårn, er vil koste 60 millioner kroner. Efter planen skal det stå færdig i 2022.

Annonce

Måske klar i 2022

Fonden DGI Huset har en vision om at udvide det unikke og fredede DGI Huset for at skabe yderligere rum for aktiviteter til byens borgere, foreninger, institutioner og erhvervsliv.

”Sundhedstårnet” er arbejdstitlen. Huset skal fremstå som et multifunktionelt idræts- og sundhedscenter, hvor fokus vil ligge på idræt, sundhed, læring og udvikling.

- Meget skal falde på plads først. Der skal laves lokalplan, og den går vi sammen med Steen & Strøm, der ejer Bruun's Galleri, om, fordi galleriet også skal udvides, siger Lars Steen Pedersen.

- Vi håber at have det hele klar i 2022, siger Troels Knudsen, direktør for DGI Huset.

Selve byggeriet ventes at tage 18 måneder.

Sundhedstårnet skal ligge der, hvor indgangen til DGI Huset er lige nu, så planen er at rive den bygning ned.

Indgangen kommer i stedet til venstre for den nuværende indgang - der, hvor der i øjeblikket er et idrætsområde og café.

Allerede nu er arbejdet med ny indgang og ændring af cafeen og reception i gang. Det koster 7-9 millionener kroner, siger Lars Steen Pedersen.

Annonce

En løftestang

- Vi laver en indgang, der er mere indbydende end den nuværende, og cafeen trænger også til at blive udvidet og ændret, siger Troels Knudsen.

- Sundhedstårnet er planlagt til højde på cirka 40 meter og ni etager. Det vil blive et markant idrætscenter og vække international opmærksomhed med bæredygtig arkitektur og indretning, solceller med mere. Hensigten er at etablere et fremtidsorienteret væksthus for idrætten, hvor kendte idrætsformer kombineres med nye former for idræt, træning og forebyggelse, siger Lars Steen Pedersen.

Formand for Købmand Herman Sallings Fond, Jens Bjerg Sørensen, håber, det kan blive endnu et folkeligt samlingspunkt i Aarhus.

- Salling Fondenes formål er at skabe oplevelser og fællesskab i hverdagen. Vi håber, at Fonden DGI Huset vil kunne bruge vores donation som løftestang til at sikre den resterende finansiering, siger han.

Sådan bliver tårnet. Animation: Sleth Arkitekter
Annonce

Kraftig vækst

- Det er en fantastisk mulighed for os, og det kommer borgere i alle aldre i Aarhus til gode, siger Lars Steen Pedersen. DGI Huset er vokset fra cirka 80.000 besøgende i 2004 til 270.000 i 2018.

- I de kommende år vil midtbyen i Aarhus få en tilvækst, der svarer til Slagelses befolkning, så der bliver brug for plads til idræt, siger Troels Knudsen.

- Vi har en fantastisk bygning, men de eksisterende arealer er brugt, og udvidelser kan kun ske opad. Sundhedstårnet vil fremstå som et moderne fyrtårn for idræt og sundhed. Donationen giver os stor tiltro til, at vi kan finde de resterende midler, siger Lars Steen Pedersen.

Bygningen til højre skal rives ned for at give plads til sundhedstårnet. I den til venstre bliver lavet en såkaldt ny signaturindgang med café og reception. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Flere generationer

Troels Knudsen er begejstret.

- Sundhedstårnet skaber mulighed for at koble de nuværende idræts- og træningstilbud i DGI Huset til en palet af nye, spændende muligheder inden for sundhedsområdet. Det kunne være kost, kurser, forebyggelse og genoptræning, læring og folkeoplysning. Alt sammen til gavn for folkesundhed og fællesskaber i midtbyen, siger han.

Tårnet skal også fungere som generationernes idrætsanlæg til midtbyens beboere og foreninger, et sundhedshus med walk-in tests og træning for borgerne og et storbyens forsamlingshus med kurser og foredrag. Tårnets øverste etage vil rumme et center for oplevelse og læring.

- Et hus af den karakter vil være second to none i Nordeuropa, siger Troels Knudsen.

Lars Steen Pedersen er formand for Fonden DGI Huset. Her er han i træningsarealet, der er ved at blive lavet om. Bemærk i loftet de gamle kraner fra DSBs Centralværksted. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce