Annonce
Danmark

40 borgmestre i opråb om udligning: Lad de rige betale mere

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og regeringens udspil til en kommunal udligningsreform er blevet mødt med kritik. Senest har 40 borgmestre sendt et brev med kritik og otte anbefalinger til, hvordan udligningssystemet kan gøres bedre. (Arkivfoto) - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
40 borgmestre fra især landkommuner har sendt et brev til Folketingets partier med ønske om flere penge.
Annonce

Det forslag, som den socialdemokratiske regering er kommet med til en udligningsreform for Danmarks 98 kommuner, kommer til at skævvride landet.

Det mener 40 borgmestre fra hele landet, primært fra landkommuner. De har derfor sendt et brev til regeringen og Folketingets partier med otte anbefalinger. Det skriver DR.

Af de 40 borgmestre er der 18 fra både Socialdemokratiet og Venstre, mens de sidste fire borgmestre kommer fra De Radikale, Dansk Folkeparti, Alternativet og Guldborgsundlisten.

- Vi er altså 40 borgmestre, der siger, "det her bør I kigge på". Og det tror jeg vægter – specielt fordi det er borgmestre spredt på de to store partier, siger Ib Lauritsen (V), der er borgmester i Ikast-Brande Kommune, til DR.

 De 40 borgmestres 8 forslag:  

1. Udlændingeudligningen skal halveres, sådan som et ekspertudvalg har anbefalet. Det vil sige, at der skal skæres 2,6 mia. kr. fra kommuner med mange udlændinge i stedet for de 0,9 mia. kr., som regeringen foreslår.

2. Udsatte kommuner i hovedstadsområdet skal ikke stilles anderledes end kommuner i resten af landet. Derfor skal et særligt hovedstadstilskud fjernes.

3. Kriteriet for borgere med lav indkomst skal ændres, så det også omfatter borgere på førtidspension. Ikke kun kontanthjælpsmodtagere.

4. Regeringen vil indføre et kriterie, som måler levetiden i forhold til de kommuner, hvor folk lever længst. Det skal ændres, så der tages udgangspunkt i levetiden i den enkelte kommune.

5. Indtægter fra selskabsskat skal udlignes hårdere. Ikke mildere, som regeringen vil. Og så skal det være forbud at opkræve skat – den såkaldte dækningsafgift – fra statslige virksomheder.

6. Kriteriet for nomadebørn – børn der har flyttet kommune mindst tre gange – skal ændres, så der tages højde for, at mange kommuner blev lagt sammen med kommunalreformen i 2007.

7. Det skal undersøges, om det giver mening, at mange almene boliger udløser penge i udligningssystemet.

8. Alle bagvedliggende beregninger skal offentliggøres, så kommuner selv kan efterregne konsekvenser af regeringens udspil.

Kilde: DR

Brevet er afsendt sammen med Landdistrikternes Fællesråd og den partipolitisk uafhængige organisation Balance Danmark.

Borgmestrene mener, at der bliver alt for stor forskel på velfærden fra kommune til kommune, hvis regeringens udspil bliver til virkelighed.

De vil derfor have sendt endnu flere penge fra rige til fattige kommuner.

- Vi er rigtig, rigtig mange kommuner, der synes, at det her er en tand for skævt, siger Arne Boelt (S), der er borgmester i Hjørring Kommune.

- Det skal ikke baseres på partipolitik. Det skal baseres på at give en nogenlunde ens service og en nogenlunde ens skat i hele Danmark. Det er meningen, at vi alle sammen skal kunne være her, siger han.

De står bag brevet

Arne Boelt (S), borgmester Hjørring Kommune

Bo Hansen (S), borgmester Svendborg Kommune

Erik Buhl (V), borgmester Varde Kommune

Erik Flyvholm (V), borgmester Lemvig Kommune

Erik Lauritzen (S), borgmester Sønderborg Kommune

Frands Fischer (S), borgmester Skanderborg Kommune

H.C. Østerby (S), borgmester Holstebro Kommune

Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester Morsø Kommune

Hans Stavnsager (S), borgmester Faaborg-Midtfyn Kommune

Hans Østergaard (V), borgmester Ringkøbing-Skjern Kommune

Henrik Frandsen (V), borgmester Tønder Kommune

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester Lolland Kommune

Ib Lauritsen (V), borgmester Ikast-Brande Kommune

Jan Petersen (S), borgmester Norddjurs Kommune

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester Esbjerg Kommune

John Brædder (GL), borgmester Guldborgsund Kommune

Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester Middelfart Kommune

Karsten Nielsen (DF), borgmester Læsø Kommune

Kasper Glyngø (S), borgmester Hedensted Kommune

Kenneth Muhs (V), borgmester Nyborg Kommune

Leon Sebbelin (R), borgmester Rebild Kommune

Marcel Meier (S), borgmester Samsø Kommune

Mikael Smed (S), borgmester Vordingborg Kommune

Mogens Christen Gade (V), borgmester Jammerbugt Kommune

Mogens Jespersen (V), borgmester Mariagerfjord Kommune

Morten Andersen (V), borgmester Nordfyns Kommune

Nils Borring (S), borgmester Favrskov Kommune

Ole Bollesen (S), borgmester Syddjurs Kommune

Peder C. Kirkegaard (V), borgmester Skive Kommune

Per Bach Laursen (V), borgmester Vesthimmerlands Kommune

Peter Sørensen (S), borgmester Horsens Kommune

Sofie Valbjørn (Alt), borgmester Fanø Kommune

Steen Vindum (V), borgmester Silkeborg Kommune

Søren Steen Andersen (V), borgmester Assens Kommune

Thomas Andresen (V), borgmester Aabenraa Kommune

Torben Hansen (S), borgmester Randers Kommune

Uffe Jensen (V), borgmester Odder Kommune

Ulla Vestergaard (S), borgmester Thisted Kommune

Ulrik Wilbek (V), borgmester Viborg Kommune

Winni Grosbøll (S), borgmester Bornholms Regionskommune

Kim Ruberg, formand Balance Danmark

Steffen Damsgaard, formand Landdistrikternes Fællesråd

I brevet til regeringen og forhandlingspartierne skriver de 40 borgmestre, at reformen "ikke må tage udgangspunkt i ideologiske/politiske hensyn eller ønsker om at "beskytte" eller "straffe" konkrete kommuner eller kommunetyper".

- En ny udligningsreform skal tage afsæt i kommunernes økonomiske udgangspunkt – først og fremmest beskatningsgrundlag og udgiftsbehov, herunder kommunernes udgifter til velfærdsydelser, lyder det.

De 40 borgmestre roser regeringen for at nedlægge den udskældte hovedstadsudligning, der flytter penge rundt blandt kommunerne i hovedstadsområdet.

Til gengæld er de ærgerlige over, at det skal erstattes af et særligt hovedstadstilskud på cirka 400 millioner kroner. Det tilskud skal ifølge borgmestrene ikke indføres.

- Ingen kommuner skal have bedre forhold end andre udelukkende begrundet i geografisk placering, skriver borgmestrene i brevet.

Det udsagn er borgmester Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj Kommune, som ikke er medunderskriver af brevet, meget uenig i.

- Det ville betyde voldsomme nedskæringer, en ren massakre, siger Ole Bjørstorp til DR.

/ritzau/

Fakta: Tidslinje over udligningsfnidder

Den socialdemokratiske regering ønsker at lave en reform af udligningssystemet, der flytter penge mellem de danske kommuner.

Men for regeringen har forhandlingerne om reformen været fuld af bump på vejen.

En del af kritikken kommer fra Venstre, og derfor havde statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften inviteret Venstre til forsoningsmøde i Statsministeriet for at forsøge at klinke skårene.

Herunder kan du læse nogle af de vigtigste begivenheder og kritikpunkter i forhandlingsforløbet:

* 30. januar:

Regeringen præsenterer de første elementer i udspillet.

1,4 milliarder kroner skal flyttes mellem kommunerne. Tallene for, hvad det reelt betyder for hver kommunerne - og begrundelserne bag - holder regeringen dog tilbage.

* 31. januar:

Regeringen fremlægger en liste over, hvad udligningsreformen vil betyde for hver enkelt kommune i kroner og øre.

* 7. februar:

Venstre anklager regeringen for at holde væsentlige beregninger i udspillet tilbage. Partiet vil ikke forhandle, før beregningerne er lagt frem, truer Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Ministeriet sender efterfølgende tal, som ministeriet mener er fyldestgørende.

* 13. februar:

Social- og Indenrigsministeriet skriver ifølge Politiken til forligspartierne, at hovedstadskommunerne ikke som først udmeldt skulle betale 1419 millioner kroner mere til resten af landet men 1626 millioner kroner.

Ministeriet afviser dog den udlægning.

* 17. februar:

Social- og Indenrigsministeriet må skrive til forhandlingspartierne, at der har været en "beklagelig fejl". Børn, der ofte har flyttet kommune, er udregnet på forkert grundlag.

* 15. Februar:

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet siger:

- Det har været usædvanligt, at man har holdt kortene så lukket, og det har også været direkte årsag til, at processen har været rodet og kaotisk.

* 19. februar:

Flere socialdemokratiske borgmestre har løbende kritiseret udspillet. Lejres borgmester, Carsten Rasmussen (S), kritiserer især, "at der er kommuner, der skal modtage penge, der i forvejen ikke bruger dem, de får".

Kommunernes Landsforening (KL) kritiserer også regeringen. "Vi mangler simpelthen de data, der gør, at vi selv kan regne på reformudspillet," siger Kristian Wendelboe, direktør i KL.

Ministeriet skriver senere, at der er sendt flere data til KL.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordrer regeringen til at pakke sit udspil væk og komme med et nyt.

* 20. februar:

Venstre præsenterer tre krav til en aftale om udligningsreformen. Et "ja" fra Venstre kræver indrømmelser om skat, udlændinge og flere penge til kommunerne.

* 23. februar:

En mail viser, at Socialdemokratiet under forhandlingerne om udligning planlægger et "angreb på Venstre" blandt andet med ting fra forhandlingsrummet.

* 24 februar:

Finansminister Nicolai Wammen (S) beklager mailen og skriver til forhandlingspartierne:

- Jeg vil gerne over for jer understrege, at det ikke er en acceptabel tilgang til vores måde at forhandle med hinanden på.

* 25. februar:

Statsministeren beklager den lækkede mail, mens Venstres tillid til regeringen "kan ligge på et meget lille sted", siger formand Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen siger, at Venstre endnu ikke er parat til at forhandle efter det store tillidsbrud.

* 27. februar:

Efter et forsoningsmøde i Statsministeriet siger Jakob Ellemann-Jensen, at man har to krav til regeringen, før forhandlingerne kan genoptages.

- Det handler om at genoprette tilliden, siger formanden.

Kilder: DR, Jyllands-Posten, Altinget, Ritzau.

/ritzau/

Link til artikel fra dr.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Forældre testet positive for Covid-19: Skole opfordrer kammerater til at blive hjemme

Annonce