Annonce
Læserbrev

3F-metoder er velkendte og usympatiske

På bygge- og anlægsområdet har vi cirka 15 medlemsvirksomheder, der i indeværende år er blevet tvunget til at tegne overenskomst med 3F, selv om de i forvejen følger en anerkendt overenskomst. Det er forrykt, at vi skal finde os i den form for tvang i 2019.

Læserbrev: Den seneste tid har medierne kigget 3F efter i sømmene, og det har på ingen måde været et kønt syn.

Jeg er desværre ikke overrasket over 3F's metoder, da jeg efter mere end 20 år som direktør i Arbejdsgiverforeningen KA har mange oplevelser og erfaringer med 3F.

Vi har en helt konkret sag, der viser, hvor langt 3F er klar til at gå for at opretholde sit magtmonopol.

Forleden blev Lauge Bonde ApS tvunget til at tegne overenskomst med 3F, selv om den vestjyske anlægsvirksomhed i 18 år har haft en KA-overenskomst, der som bekendt er anerkendt af både myndighederne og Arbejdsretten.

Den nye 3F-overenskomst stiller medarbejderne markant ringere. Pensionsbidraget er mindre i 3F's overenskomst, dækningen under sygdom er lavere. Dækningen ved tab af erhvervsevne forringes med 3F's overenskomst, mens muligheden for at benytte ordningen "Fleksibelt seniorliv", som findes i overenskomsten mellem KA og Det Faglige Hus, forsvinder.

Medarbejderne er så utilfredse med 3F's metoder og overenskomst, at de er stået frem i pressen.

Det lyder flot, når 3F siger, at de kæmper medarbejdernes sag, men den konkrete sag viser med al tydelighed, at det eneste, der optager 3F, er at opretholde sit magtmonopol.

Lauge Bonde-sagen er desværre ikke en enlig svale. På bygge- og anlægsområdet har vi cirka 15 medlemsvirksomheder, der i indeværende år er blevet tvunget til at tegne overenskomst med 3F, selv om de i forvejen følger en anerkendt overenskomst.

Det er forrykt, at vi skal finde os i den form for tvang i 2019.

3F's metoder står i skærende kontrast til det, vi oplever fra de øvrige fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation.

De elsker os ikke, men de har lært at leve med vores eksistens.

Vi ser ikke de andre fagforbund jagte vores medlemmer, og jeg håber, at 3F på et tidspunkt anlægger samme pragmatiske tilgang.

Annonce
Karsten Høgild. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Et lille skridt på vejen, men jeg venter stadig på den løsning, der giver nedslidte ret til at gå tidligere på pension

Læserbrev: Nej, det er slet ikke en genindførelse af efterlønnen. Og nej, det vil ikke gavne alle dem, der er slidt ned efter et langt liv på arbejdsmarkedet. Men seniorpension er et lille skridt på vejen mod en mere retfærdig pensionsalder, når det nu ikke kan være anderledes. Det var den forrige regering og dens flertal, der besluttede seniorpensionen til personer, der er højst seks år fra den gældende pensionsalder, har været på arbejdsmarkedet i 20-25 år og har en arbejdsevne på højest 15 timer om ugen. De vil kunne tildeles seniorpension og få den frem til folkepensionsalderen. Det har den socialdemokratiske regering tilsluttet sig, og selv om ATP, der skal stå for ordningen, ikke er klar før 2021, vil seniorpensionen træde i kraft fra nytår, det første år med kommunerne som sagsbehandlere. Det er fint nok, mens vi venter på den rigtige ordning. Den, der sikrer, at mennesker, der gennem et langt arbejdsliv med hård fysisk belastning eller under stærkt psykisk pres kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i god ro og orden og med god samvittighed og penge på lommen, når de rammer muren. For hvad nu, hvis man lige nøjagtigt kan holde til at arbejde 16 timer om ugen? Skal man så som tømrer efter 40 år på arbejdsmarkedet lægge tunge tagplader på, når der er fire graders varme og regn og blæst? Skal man som sosu-assistent have fuld fart på rundt i hjemmeplejen og hjælpe ældre, måske handicappede medborgere med bad og anden personlig pleje? Skal man som slagteriarbejder kunne stå ved slagtebåndet fire timer om dagen eller et par dage om ugen? Jeg er ret sikker på, at så godt som alle mennesker vil arbejde, så længe de kan, og at nedsat tid og seniorjob kan være en god løsning for mange, der er nedslidte, men som ikke har lyst til at stoppe helt, og jeg håber, at seniorpensionen kan hjælpe mange ud af et arbejdsmarked, de ikke længere kan holde til. Men seniorpensionen er ikke en ret. Den er kun en mulighed, hvis den myndighed, der vurderer, finder det rimeligt. Jeg venter stadig på den løsning, der giver nedslidte ret til at gå tidligere på pension.

Horsens

- Far, far, julemanden er her...

Annonce