Annonce
Læserbrev

3F'er: Kære arbejdsgivere, lad os stå sammen mod social dumping

Annonce

Læserbrev: Sociale klausuler og kamp mod social dumping er centrale emner, når vi i fagbevægelsen diskuterer kravene til de overenskomster, der skal forhandles, så snart vi når ind i 2020.

Det paradoksale er, at en stor del af vores modpart hos arbejdsgiverne har samme interesser, som vi har, i at sikre, at folk på danske arbejdspladser har løn og arbejdsforhold efter dansk overenskomst.

Her tænker jeg på de små og mellemstore virksomheder på det område, jeg kender bedst: byggeriet.

Lige nu har vi forrygende travlt med at gribe ind over for den skov af udenlandske underentreprenører, som af storentreprenørerne, danske såvel som udenlandske, er hyret til at udføre hver deres del af de mange store byggeprojekter, der er i gang landet over.

Vi møder hver uge flere firmaer på byggepladserne, hvor forholdene slet ikke er i orden.

Med en underskrift fra underentreprenøren sørger storentreprenøren for at have sin ryg fri:

"Jeg har i kontrakten sikret mig danske lønninger, danske arbejdsforhold, danske arbejdsmiljøregler. Hvis min underentreprenør overtræder reglerne, kan man ikke komme efter mig".

Når vi fra fagforeningen finder ud af, at ingen regler overholdes, kan det ende med, at underentreprenøren går konkurs. Der står så en flok arbejdere, gerne fra Østeuropa, uden løn og rettigheder.

Straks er et nyt firma klar til at rykke ind. Storentreprenøren fortsætter ufortrødent, måske endda med endnu billigere arbejdskraft og ganske uden risiko.

Mange offentlige myndigheder har indført arbejdsklausuler, når store entrepriser udbydes, og det er fint. Arbejdsklausuler rummer nemlig et kædeansvar.

Det betyder, at hovedentreprenøren har ansvaret, også når det er en underentreprenør, der ikke lever op til overenskomsten.

Men når private bygherrer i samarbejde med stat og/eller kommunen udfører store byggeprojekter, gælder reglen ikke altid.

Og i forbindelse med store boligbyggerier står som oftest udelukkende private aktører for projekterne. Her er kædeansvar og arbejdsklausuler mere undtagelsen end reglen.

At det er tilfældet, er efter min mening ikke i langt de fleste danske firmaers interesse. For det betyder, at danske små og mellemstore firmaer i byggebranchen har uhyre svært ved at konkurrere på priser.

Derfor har jeg en opfordring til dem, der normalt opfattes som vores - fagforeningernes - modpart, tømrermesteren, murermesteren, den lokale entreprenør, anlægsgartneren og alle de andre: Lad os sammen kæmpe mod den sociale dumping. Den rammer jer mindst lige så hårdt, som den rammer vore medlemmer.

Lad os få indført regulært kædeansvar. Så kan vi bagefter slås med hinanden om, hvor god overenskomsten skal være.

Gert Skov Rasmussen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce