Annonce
Horsens

377 underskrifter afleveret: Forældre vil have penge for at passe egne børn

Thyra Iversen fra Gedved stod i spidsen, da en flok forældre afleverede 377 underskrifter til fordel for tilskud til hjemmepasning af egne børn. Foto: Morten Pape
Borgmester Peter Sørensen (S) og formanden for børne- og uddannelsesudvalget Lone Ørsted (S) tog fredag formiddag imod 377 underskrifter til fordel for tilskud til hjemmepasning af egne børn.
Annonce

Horsens: I alt seks hjemmegående forældre med tilhørende børn mødte fredag op på Horsens Rådhus for at påvirke politikerne til at give mulighed for at få tilskud til at gå hjemme og passe sine egne børn. For det er det bedste for de små. Det mener i hvert fald Henriette Nørgaard fra Østbirk, som har gået hjemme med begge sine børn, der også var med til overrækkelsen.

- Børn har ikke brug for at komme af sted. Når de ikke giver tilskud til hjemmepasning, handler det om økonomiske perspektiver og den måde, samfundet er bygget op på. Men jeg tror på, at vi skal holde fast i det basale. Når børn er små, har de brug for mor og far. Og hvis de selv kunne vælge, tog de ikke af sted, slog hun fast.

Børn har ikke brug for at komme af sted. Når de ikke giver tilskud til hjemmepasning, handler det om økonomiske perspektiver og den måde, samfundet er bygget op på. Men jeg tror på, at vi skal holde fast i det basale. Når børn er små, har de brug for mor og far. Og hvis de selv kunne vælge, tog de ikke af sted.

Henriette Nørgaard, Østbirk, hjemmegående

Annonce

Udvalget træffer beslutning 2. maj

Tidligere på året var emnet på dagsordenen i børne- og uddannelsesudvalget som en orienteringssag. Siden har en lille gruppe forældre samlet underskrifter ind til politikerne, og nu kommer emnet på igen, fortalte formand Lone Ørsted.

- Jeg tror aldrig, jeg har fået så meget tilsendt før som i denne sag. I har lavet et flot stykke arbejde, det er super godt gået. Jeg havde nok fra starten den grundholdning, at nok kunne barslen godt være lidt længere, men så skulle børn også i institution. Men jeg er nok blevet påvirket lidt til at se, at der kan være andre behov, lød det til mødet.

Også børne- og uddannelsesudvalgets næstformand Paw Amdisen, udvalgsmedlem Ole Dahl Kristensen (V) og Jakob Bille fra (LA), var med til mødet, og især sidstnævnte talte varmt for forældrenes ønske.

- Jeg bakker det her 100 procent op. Det handler om familiernes frihed, og det er os som forældre, som kender vores børn bedst. Jeg har desuden snakket med flere borgere, som har fravalgt Horsens, fordi vi ikke har tilskud, og det skal vi også have med i vores økonomiske betragtninger, lød det.

Annonce

Vil koste to millioner

Forældre, der går hjemme, kan maksimalt få 85 procent af kommunens tilskud til en sammenlignelig daginstitutionsplads. Det giver en besparelse på et par tusinde kroner pr. barn. Men ud fra forvaltningens seneste tal vil det alligevel betyde en merudgift på omkring to millioner kroner, hvis de anslåede 30 forældre, der i dag passer deres børn hjemme, skulle modtage tilskud i fremtiden. Penge, som skal findes et andet sted, lød det fra borgmester Peter Sørensen.

- Vi skal ikke diskutere, om det er en ret. Men det er en principiel diskussion, om det er velfærdsstaten, som skal betale for, at man passer egne børn, slog han fast.

Den diskussion bliver taget i børne- og uddannelsesudvalget 2. maj, men næstformand Paw Amdisen, forsikrede efter mødet om, at udvalget nok skal finde en eller anden løsning.

- Men hvilken model vi rent økonomisk kan lave, det er det, vi skal drøfte nu.

Seks forældre og otte hjemmepassede børn afleverede fredag formiddag underskrifter til borgmesteren og udvalgsformanden for børne- og uddannelsesudvalget for at få ændret reglerne for hjemmepasning af egne børn i kommunen. Foto: Morten Pape
Annonce

Følte sig hørt

Efter mødet var der enighed blandt forældrene om, at det havde været en god dag på rådhuset.

- Det er svært at tale ind i en kultur, som er dybt forankret i samfundet. Men det var en god oplevelse, at de tog sig tid til os, og vi føler os anerkendt og lyttet til, lød efterfølgende fra en af forældrene, Mette Foged.

Hun går hjemme med sin 14 måneder gamle datter, Marie.

I 2018 gav i alt 49 kommuner tilskud til pasning af egne børn.

På mødet roste Lone Ørsted (S) forældrenes store arbejde med at samle dokumentation ind. Spørgsmålet om tilskud til hjemmepasning bliver drøftet i børne- og uddannelsesudvaget 2. maj. Foto: Morten Pape

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce