Annonce
Kultur

358 sider ren Horsens-nostalgi: Nu er vi nået til 1960'erne

358 sider med billeder og historier om Horsens i 1960'erne udgør seneste bind i serien om Horsens i årtier. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Andet bind i serien "Horsens i årtier" er landet - igen med et væld af billeder og historier, der kan vække minder og sætte byens historie i perspektiv.
Annonce

Horsens: Guuud, kan du genkende hende? Kan du huske, hvordan stadion så ud dengang? Hejmdal… jamen, det var da der, Gerda og Svend mødte hinanden. Ja, det var nu gode tider…

Der er lagt i kakkelovnen til reaktioner a la ovenstående, hvis man kaster blikket på en af årets julegave-ideer til den historieinteresserede lokalpatriot - og almindeligt nysgerrige borger - i Horsens.

Anden del af serien ”Horsens i årtier” er netop blevet udgivet, og mens første del, der udkom sidste år, handlede om livet i stort og småt i 1950’erne, er det nu 1960’erne, bogen bevæger sine læsere ind i.

Som i første bind er det også denne gang billeder af alt fra fester, firmaer, skoler, gader og stræder, der præger siderne. Stort set samtlige 358 af dem.

”I dag er det blevet meget nemt at tage billeder af hverdagens mere eller mindre unikke oplevelser. Det er en måde at dokumentere tilværelsen på. Men også i 1960’erne blev der flittigt taget billeder”, konstaterer forlaget Turbine om bogen, der har museumschef i Horsens Kommune Merete Bøge Pedersen som redaktør.

I det seneste budgetforlig i Horsens Kommune besluttede man at arbejde hen mod skabelsen af et nyt ungdomskulturhus i Horsens. Et ungdomshus var også et tema i 1960'erne. Dengang blev der etableret et midlertidigt et af slagsen i Svanesgade. "Mange lokale muskere brugte efterfølgende glædeligt huset, men deres ophold blev kort. Kun to og en halv måned senere besluttede byrådet at lukke ungdomshuset på grund af de mange overtrædelser af forbuddet om at indtage fjolletobak på stedet," står der i "Horsens i årtier". Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Annonce

Også kulturby dengang

De forskellige kapitlers indhold er leveret af en stribe forfattere med lokalkendskab, og de har gengivet det, der omtales som ”hyggelige og finurlige beretninger, der tager udgangspunkt i et væld af billeder fra perioden”.

Blandt andet kan de musikglade få fortalt eller genbekræftet, at Horsens' status som kulturby ikke kun kan limes på den nyere lokalhistorie.

1960’erne bød på masser af slagsen, og blandt andet satte pigtrådsmusikken præg på årtiet, men også tiltag som den nationalt anerkendte Musival gav horsensianerne noget at vippe med fødderne til.

1960’erne gav også flere og flere kvinder adgang til arbejdsmarkedet, parcelhuskvartererne skød op, HfS rykkede op i 1. division i fodbold, en bagermester slog rekord i styltegang, og byen fik nyt bibliotek - for at nævne nogle af fortællingerne i den seneste udgave af "Horsens i årtier", der både kan ægge nostalgien og sætte byens udvikling ind i den lidt større ramme af samfundet Danmark dengang.

Bogen, der er et samarbejde mellem Byarkivet i Horsens og forlaget Turbine, er udkommet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce