Annonce
Erhverv

3300 husstande i Horsens får glæde af overskudsvarme fra Hamlet Protein

Søren Munch er administrerende direktør for Hamlet Protein A/S med base på Saturnvej i Horsens. Snart indledes byggeriet af Danmarks hidtil største varmepumpeanlæg, der udnytter overskudsvarmen fra virksomheden. Arkivfoto
Danmarks hidtil største varmepumpeanlæg skal inden udgangen af i år stå færdigt hos Hamlet Protein på Saturnvej i Horsens. Det giver blandt andet miljøgevinster, siger Hamlet-direktør.

Horsens: Danmarks hidtil største varmepumpeanlæg ved Hamlet Protein A/S på Saturnvej er klar inden udgangen af i år. Det vil give fjernvarme til cirka 3300 husstande - med pil opad.

Det er meldingen torsdag fra Hamlet Protein A/S og Fjernvarme Horsens, der har indgået aftalen.

I takt med, at fjernvarmenettet i Horsens udbygges i de kommende år, kan mængden stige, så endnu flere lokale familier får glæde af overskudsvarmen. Allerede fra første år vil varmen være i størrelsesordenen 70.000 MWh.

- Miljømæssigt er der flere gevinster. Det nye anlæg samler store vandmængder op fra den rensede procesluft hos Hamlet Protein. Dette vand kan genanvendes i produktionen, hvilket igen betyder, at virksomheden skal bruge betydeligt mindre vand fra vandværket. Den overskudsvarme, som i dag ikke bliver brugt, kommer fjernvarmeforbrugerne til gode, og der skal bruges væsentligt mindre energi hos Fjernvarme Horsens til selv at producere varme, siger Søren Munch, adm. direktør hos Hamlet Protein.

Ifølge parterne er der tale om nytænkning i at udnytte virksomhedernes overskudsvarme. Samtidig leves der op til krav om at tænke langsigtet, blandt andet af hensyn til miljøet.

Annonce

Projekt overskudsvarme

  • Det nye varmepumpeanlæg hos Hamlet Protein på Saturnvej i Horsens rummer en røggasskubber, der kondenserer vanddampen fra den procesluft, der opstår fra produktionen. Ved kondenseringen opfanges en stor del af den varme, der er i procesluften.
  • Dette kondensat kan virksomheden genanvende i produktionen, men det skal afkøles først. Det sørger Fjernvarme Horsens for via en varmeveksler og en varmepumpe. Den afkølede varme sendes ud til fjernvarmekunderne.
  • Herefter kan Hamlet Protein rense det afkølede kondensat og genanvende vandet som procesvand.

Kilde: Hamlet Protein og Fjernvarme Horsens

Fjernvarme Horsens står for drift

Fjernvarme Horsens opfører i 2019 varmepumpeanlægget ved Hamlet Protein og skal stå for den daglige drift.

Det er der en klar fordel i, siger Christian Niederbockstruck, der er direktør i Fjernvarme Horsens:

- Vi får lettere ved at styre den daglige drift, så det spiller sammen med vores øvrige produktionsanlæg. Det giver os mulighed for at levere den optimale varmeforsyning til alle vore kunder, siger han.

Direktøren slår fast, at samarbejdet ikke var kommet op at køre uden det store fjernvarmeprojekt i Horsens.

- Netop fordi der kommer flere og flere lokale husstande på fjernvarmen i disse år, hænger projektet sammen økonomisk, siger Christian Niederbockstruck.

Hamlet Protein A/S producerer proteinrige ingredienser til dyrefoder og har kontor i Qingdao i Kina og fabrik i Ohio i USA. Virksomheden er ejet af Altor og Goldman Sachs, der i 2015 købte Hamlet Protein fra Polaris og grundlægger Ole K. Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

30-årig snuppet for indbrud i Sjællandsgade

Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce