Hornsyld: - Når man er ansat som skovfoged, plejer man at hænge ved, indtil man skal bæres derfra. Og sådan bliver det også for mig.
Således fortæller 28-årige Rasmus Krogh Nygaard, der blev uddannet som skovfoged i 2016, og som lige siden har været ansat hos Skovdyrkerforeningen Syd, som er en af fem skovdyrkerforeninger i Danmark.
Tour de Hedensted - Hornsyld
Hornsylds 1621 indbyggere kan i løbet af året deltage i festlige arrangementer som Bierfest, Kjørmesfest og byfesten, som samler hele byen til aktiviteter som torvedag, ølsmagning og vandreture.
Byen har to folkeskoler: Hornsyld Skole, som har elever fra 0. til 6. klasse - og Skolen i Midten med elever fra 7. til 9. klasse.
Hornsyld råder over én af Hedensted Kommunes tre svømmehaller, som kan findes i Hornsyld Idrætscenter.
Selvom et job som skovfoged for mange måske ikke lyder som det helt oplagte karrierevalg, så var det for Rasmus Krogh Nygaard den helt naturlige vej at gå.
- Jeg er opvokset med natur og skovbrug, og det har altid fyldt en stor del af min hverdag. Det er et arbejde, der passer rigtigt godt sammen med mine fritidsinteresser, og der er intet, jeg hellere vil, fortæller Rasmus Krogh Nygaard, der bor med hustruen Cecilie og deres knap toårige datter Asta på en stor gård i Bråskov, som de netop er flyttet til fra en mindre gård i Hornum.
Rådgivning og skovplantning
Den grundlæggende del af Rasmus Krogh Nygaards arbejde består i at rådgive ejere af skov- og naturarealer om alt fra skovdrift til jagt og vildtpleje - samt bistå dem med køb og salg af råtræ og flis.
Rasmus Krogh NygaardDet er et arbejde, der passer rigtigt godt sammen med mine fritidsinteresser, og der er intet, jeg hellere vil.
Alle 11 skovfogeder i Skovdyrkerforeningen Syd har ét fagområde, og mens det for nogle af kollegaerne enten er ekspertise indenfor flis eller afsætning af juletræer, så er det for Rasmus Krogh Nygaards vedkommende skovrejsning, hvor han hjælper foreningens medlemmer med at undersøge, hvorvidt de må plante skov det sted, de ønsker, tilskudsansøgninger til tilplantningsplaner og selve skovplantningen.
Et arbejde, som kun er blevet mere væsentligt gennem årene, eftersom klimaet har vundet større og større indpas i danskernes bevidsthed.
- Lige nu er det totalt hot at plante træ og gøre noget godt for naturen. Der bliver flere og flere, som bekymrer sig for naturlivet, og sådan tror jeg, det vil vare ved lang tid frem, siger Rasmus Krogh Nygaard, der blandt andet peger på, at coronapandemien kan have medvirket til at få endnu flere danskere til at spærre øjnene op for de grønne og værdifulde skovområder.
Langsigtede gevinster
Derfor understreger Rasmus Krogh Nygaard, at hans arbejde er essentielt både nu og langt ud i fremtiden.
- Det er utvivlsomt en langsigtet arbejdsplads. Dét træ, jeg eksempelvis høster nu og sælger, er træ, som min forgænger har passet og plejet gennem 100 år. Det er derfor vigtigt at huske på, at når vi planter et træ, så er det ikke kun til os selv, men også til vores efterkommere, og det er derfor ikke nødvendigvis noget, som vi selv ender med at få glæde af, siger han.
Men glæde får den 28-årige skovfoged til gengæld af sit arbejde. Og det vil han få, indtil han bliver båret derfra.