Annonce
Østjylland

25 år i byrådet: Ango Winther begyndte som Venstre-mand - fordi det gav adgang til de gode halballer

Ango Winther har i 25 år fulgt byens udvikling særligt tæt som medlem af Aarhus Byråd og teknisk udvalg. Flemming Krogh

Ango Winther (S) er det medlem af Aarhus Byråd, der for nuværende har siddet allerlængst. Onsdag er det 25 år siden, han første gang trådte ind i byrådssalen.

AARHUS: Der skulle et vist tilløb til for at komme i byrådet. Men tredje gang var lykkens gang for Ango Winther. Til gengæld er han blevet genvalgt lige siden 1994. Onsdag er det 25 år siden, han fandt sin plads i Aarhus Byråd til sit første byrådsmøde.

Det var en aktiv mand fra de frivilliges og de faglige rækker, der i både 1985 og 1989 lod sig opstille til byrådsvalget.

Ango Winther, i dag 68 år og fra Viby, har været medlem af Socialdemokratiet, siden han var 25 år. I fritiden var han aktiv i idrætslivet som håndbolddommer og blev senere formand for Viby Idrætsforening i 13 år. Og så var han fagligt aktiv og tillidsmand som buschauffør i Århus Sporveje, hvor han senere blev trafikmester og køreplanlægger. I dag er han pensionist.

Winther fra Sindal i Vendsyssel fik flere opfordringer til at gå ind i politik. Og det trak i den sindige nordjyde, der både dengang som i dag har lyst til at gøre en forskel, og som gerne vil være med til at udvikle Aarhus som et godt sted at bo.

Annonce

Blå bog Ango Winther


  • Ango Winther er 68 år. Han er født 16. august 1950 i Hjørring.
  • Bosat i Viby.
  • Gift med Helle Marianne Winther. Parret har en datter.
  • Medlem af Århus Byråd siden januar 1994.
  • Næstformand for Teknisk Udvalg .
  • Medlem af Sundhed- og Omsorgsudvalget.
  • Næstformand for DANVA.
  • Bestyrelsesmedlem i Baglandet.
  • Tidligere medlem af et hav af bestyrelser i Socialdemokratiet, idrætsliv, menighedsråd, grundejerforening mm.
  • Tidligere buschauffør samt køreplanlægger ved Århus Sporveje. På pension 31. december 2015.
Byrådsmedlem Ango Winther har senest foreslået en indsamling til fordel for en skulptur i havnekanalen af en lille båd, der gynger, med sangeren Flemming Bamse Jørgensen. Foto: Axel Schütt

Tålmodig venten

Egentlig var han i Sindal medlem af Venstres Ungdom, "fordi det gav adgang til de gode halballer, hvor man krævede medlemskab."

Men siden blev det altså Aarhus og Socialdemokratiet, der tiltrak den unge buschauffør.

Han måtte dog vente otte år på en plads i byens råd, fordi Socialdemokratiet dengang stillede op på partiliste. Det betød, at kandidaterne blev valgt ind i den rækkefølge, de var opstillet på - stort set - uanset stemmetallet. Så Ango Winther måtte pænt vente på at rykke op i geledderne.

Det lykkedes så i 1994, da han gik til valg med sloganet "en offentlig sektor i udvikling - ikke afvikling."

Fra første byrådsmøde fik han plads i teknisk udvalg, hvor han har siddet siden og dermed været en central figur i udviklingen af Aarhus med blandt andet nye veje og byggerier.

Alle er velkomne

20-25 timer om ugen går med politik og Ango Winther er kendt som en mand, der gerne mødes med folk fra alle lag og bruger tid på at lytte. Selv mindes han ikke, at han har sagt nej til nogen, hverken høj eller lav, der ønskede en samtale om et politisk emne.

Og han kan lide det.

For med gennemsnitligt to møder om ugen året rundt med borgere, interessenter, boligforeninger, arkitekter eller bygherrer ud over byråds- og udvalgsmøder, har han ikke alene drukket rigtigt mange kopper kaffe i årenes løb, men også fået en kolossal viden om, hvad der rør sig.

Og det har kun været positivt, mener han, fordi det har givet så meget viden. Men viden forpligter ved jubilaren samtidig.

Et ærligt svar

Han er sig også bevidst om ikke at slynge om sig med løfter, der ikke kan indfries. Men han lover altid at tage en sag op og se på den sammen med partifællerne. Og også gerne se på, om de kan finde et flertal på 16 mandater.

Får borgeren derimod et ærligt svar om, at det er "lidt op ad bakke", ja så er det vendelbomål for, at Ango Winther nok ikke aner det store perspektiv i sagen eller den store chance for at få den vedtaget.

I takt med et stærkt stigende antal byggesager i Aarhus, hvoraf mange skaber protester, er han sig bevidst om, at forklare folk, at byggerierne vil komme og næppe kan afvises, men at man altid som borger kan stille krav til byggerier, som politikerne så vil prøve at imødekomme.

Fortrydelse og sejre

Én byggesag har han fortrudt - det var opførelsen af Prismet ved siden af Den Gamle By.

- Det er for stor en modsætning ved siden af Den Gamle By. Men på det tidspunkt var der ikke en murske i gang i Aarhus, og det var helt befriende at kunne sige ja til et byggeri. Samtidig gjorde vi meget ud af, at huset skulle have facader, der ikke gav genskin, siger han i dag.

To sager er han til gengæld glad for og ser som sejre. Dels sikrede han i sit første år en fortsat brostensbelægning på Åbyhøj Torv frem for en planlagt asfaltering. Og mange år senere fik han sammen med den daværende Venstre-mand, Niels Brøchner, byrådet til at droppe planerne om en stolpevej fra Værkmestergade skråt hen over jernbaneskinnerne til Søren Frichsvej.

I stedet fik de forlænget Værkmestergade ud til Søndre Ringgade og forberedt Langenæsbroerne til, at byrådet en dag kan videreføre gaden helt ud til Åhavevej og dermed skabe direkte forbindelse mellem Bruuns Galleri/Sydhavnen og E45 samt dermed hele Europa.

Forvaltningen har fortsat projektet liggende i skuffen, og behovet for vejen er næppe blevet mindre med årene, mener Ango Winther, der også ved, at penge ikke rækker lige nu. I stedet glæder han sig over, at byrådet har afsat penge til at realisere Beder-Beringvejen.

Forkæmper for lufthavnen

På det tekniske område var Ango Winther i 2010-2013 formand for Aarhus Lufthavn. Afsættelsen af Ango Winther i 2014 til fordel for en bestyrelsespost til borgmesteren var det svært ikke at registrere en smule bitterhed over. Han glæder sig i dag dog over, at den lange debat om en flytning af lufthavnen endte med, at lufthavnen bliver liggende, og at man siden har fulgt den udviklingsplan, han var med til at udstikke med en ny direktør for lufthaven.

Ud over det tekniske område er han medlem af udvalget for sundhed og omsorg og var tidligere i 10 år formand for tvangsfjernelsesudvalget, hvor han satte en ære i at gøre noget for børn, der har det svært.

Ango Winther har et skarpt øje for urimeligheder, skrankepaveri og arbejdsmiljø. Og fordi han har et stort kildenet og taler med mange, var han også tidligt ude med advarsler om uregelmæssigheder i Natur og Vejservice i Teknik og Miljø.

Måske har Socialdemokratiets ledelse mere end én gang ønsket, at de noget tidligere havde lyttet til den erfarne politiker, fordi det kunne have skånet dem for en pinefuld og langtrukken skandalesag i Teknik og Miljø.

Venner er afgørende

At politik er blevet mere personcentret over de 25 år bryder Ango Winther sig ikke så meget om. Han er af den skole, der mener, at hvis man skal have noget igennem politisk, skal man have venner. Derfor har han altid søgt kontakt med politikere i andre partier, han kan samarbejde med i konkrete sager, fordi alt i sidste ende handler om at tælle til et flertal på 16.

Og ja, de 25 år har været det hele værd. Det har givet indblik og mange gode kontakter og venner. Og et håb om, også at have sat et fingeraftryk på byens udvikling, som byrådets 25-års jubilar udtrykker det.

Byrådet markerer jubilæet internt før onsdagens byrådsmøde.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce