Annonce
Horsens

24.000 kunder om 10 år: Fjernvarmen stormer frem i Horsens

Med udgangspunkt i fjernvarmeværket på Endelavevej betjener Fjernvarme Horsens i dag langt flere kunder end i 2015, hvor fjernvarmeplanen blev vedtaget i Horsens Byråd. Foto: Morten Pape
To tredjedele af den historisk store fjernvarmeplan er nu afsluttet, og Fjernvarme Horsens er meget tilfreds med den aktuelle status. Priorsløkke og Stensballe har taget bedst imod fjernvarmen, mens færrest er blevet tilsluttet i Højvangen.

Horsens: Antallet af kunder hos Fjernvarme Horsens er mere end fordoblet på seks år - fra 8500 i 2015 til i dag cirka 17.700.

Det er status her i sommeren 2021, hvor otte ud af 12 etaper af den historisk store udbygning af fjernvarmenettet er gennemført.

Ved udgangen af 2023 vil Fjernvarme Horsens have tæt på 20.000 forbrugere, og om 10 år forventer Christian Niederbockstruck, direktør for Fjernvarme Horsens, at antallet af fjernvarmekunder vil være steget til 24.000.

Annonce

- Tallet er baseret på de boliger, vi mangler i planen, og i høj grad de mange nye boliger, vi forventer, der bliver bygget i de kommende år i Horsens, siger han.

Udrulningen af fjernvarme er færdig i områderne Stensballe, Højvangen, Priorsløkke, Torsvang, Søndrevej, Tyrsted, Horsens V og Egebjerg, mens man er i fuld gang med at færdiggøre arbejdet i Torsted, Hatting, Gedved og Lund.

Flere end forventet

Af de godt 10.000 husstande, der er omfattet af planen, har cirka 81 procent skrevet kontrakt med Fjernvarme Horsens, og i de afsluttede etaper er det tal 86.

Det er meget tilfredsstillende, lyder det fra Christian Niederbockstruck.

- Da planen blev lavet i 2015, var målet, at 60 procent ville tilslutte sig, så det er vi langt over. Folk har ni år til at beslutte sig for, om de vil udskifte naturgassen med fjernvarme, men vi oplever, at folk tilslutter sig hurtigere, end vi havde regnet med. Det betyder så også, at der er en bedre økonomi i fjernvarmen for det samlede antal kunder, siger han.

Grafikken her viser, hvor stor en andel af husstandene i de enkelte områder, der har skrevet kontrakt med Fjernvarme Horsens. Grafik: Fjernvarme Horsens
Annonce

Højvangen og Stensballe

Når hele det store projekt efter planen er afsluttet ved udgangen af 2023, er det mere end otte år siden, at byrådet i oktober 2015 vedtog fjernvarmeplanen, eller Den Strategiske Energiplan, som den formelt hedder.

I de afsluttede områder er det Højvangen, der har den laveste tilslutning med 78 procent. Højest tilslutning er der i det lille område Priorsløkke tæt på Fængslet, 90 procent, og i Stensballe, 87 procent. I Stensballe har 1811 husstande indtil videre skiftet naturgassen ud med fjernvarme.

- Jeg tror, at man kan forklare forskellen med, at Højvangen var pilotprojektet, og at folk har haft brug for at se tiden an. Tilslutningen stiger i takt med, at folk er blevet mere fortrolige med, hvad fjernvarmen er, siger Christian Niederbockstruck.

- Stensballe var et af de områder, hvor der var stor debat om fjernvarmen. Der var personer, der var meget kritiske, men tallene viser jo, at det store flertal gerne ville have fjernvarme, siger Christian Niederbockstruck.

Horsens bliver fjernvarm

Udrulningen er i fuld gang. Store dele af Horsens’ husstande har allerede skiftet naturgas ud med fjernvarme, og nu er turen kommet til yderområderne.

Men hvordan er de foreløbige erfaringer? Hvor mange er blevet tilsluttet? Har forbrugerne sparet penge? Og hvordan er udsigterne med og uden fjernvarme?

Det vil Horsens Folkeblad finde svar på i en artikelserie, som bliver bragt i løbet af sommeren.

Er du blandt de forbrugere, som har takket ja eller nej til fjernvarme, og har du input, som du vil dele med avisen, er du velkommen til at kontakte os på redaktion@hsfo.dk.

Annonce

Tilslutningspligt

Med til historien hører, at der i fjernvarmeprojektet som udgangspunkt var en tilslutningspligt til fjernvarmen, så man aktivt skulle søge om fritagelse eller dispensation for fjernvarmen. Fritagelsen kunne man få, hvis ens hus var særligt energivenligt, og dispensationen kunne gå til for eksempel pensionister.

Tilslutningspligten blev afskaffet på nationalt plan, umiddelbart efter at sidste etape i fjernvarmeplanen var blevet godkendt i Horsens Byråd.

- Hvordan ville det have set ud med tilslutningen i Horsens, hvis der ikke havde været tilslutningspligt?

- Det er jo svært at sige, men vi kan se andre steder i Danmark, at det ikke har den store betydning, at tilslutningspligten nu er afskaffet. Der er en stigende enighed om, at vi har en brændende platform, og at fjernvarmen er en god løsning, siger Christian Niederbockstruck.

- Når det er sagt, var det afgørende for os som forbrugerejet selskab, at vi med tilslutningspligten kunne give vores ejere en sikkerhed for deres investering, siger han.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

Omfattende aktion er slut efter fire timer: Mand forskansede sig i hus - politiet ledte efter skydevåben

Horsens

45 smittede på én skole på tre uger: Anbefalingerne virker, og vi går ikke længere på samme måde i panik, men tager det som det kommer

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Odder

Odder midtby undgik oversvømmelse: Ny dæmning holdt på vandet

Horsens For abonnenter

DF'er topper listen: Se hvad Horsens-politikerne tjener på deres byrådsarbejde

Horsens

Brandvæsenet tilkaldt til brand i silo - men flammerne havde en helt naturlig forklaring

Annonce