Annonce
Ikast-Brande

24-årig klar til kamp i byrådet

Jakob Schjermer er fit for fight igen. Efter et længere rekonvalecens-forløb efter en bilulykke for nogle år siden, har han gang i mange ting: Han stiller op til byrådet, han er fodboldtræner, og han er i gang med en uddannelse som diplom-ingeniør. Foto: Peter Hald
Jakob Schjermer kom ovenpå igen efter en ulykke, og han er klar til at udfordre byrådet.

Ejstrupholm: En af de yngste byrådskandidater, der stiller op til kommunalvalget i november, bliver den 24-årige Jakob Schjermer fra Ejstrupholm. Den unge ejstrupholmer, der oprindeligt stammer fra Gludsted, har fuld fart på.

Han satser på en politisk karriere sideløbende med, at han er i gang med en uddannelse som diplom-ingeniør på AU Herning. Og så er han oven i købet ny førsteholdstræner for fodboldklubben NSG/EIF.

Jakob Schjermer stiller op for Det Konservative Folkeparti (K), og det er første gang, at han kaster sig ud i politik.

Annonce

For tre år siden var det de færreste, der ville have troet, at det kunne være muligt. Tilbage i 2016 kom Jakob Schjermer ud for en bilulykke, og i lang tid kæmpede han med følgevirkningerne. Han havde vanskeligt ved at huske og koncentrere sig og havde problemer med synet og motorikken. Men et effektivt forløb på hjerneskadecentret Vejlefjord Rehabilitering bevirkede, at han blev rask.

Måtte selv betale

Jakob Schjermer og familien måtte imidlertid selv betale for behandlingen på Vejlefjord Rehabilitering. Ikast-Brande kommune ville ikke støtte behandlingen på Vejlefjord, men derimod ville kommunen sende Jakob Schjermer på et bosted i Herning. Det ønskede Schjermer ikke, da han frygtede, at det ville ende med en "langtidsparkering" på førtidspension eller flexjob. Så han betale selv 220.000 kroner for Vejlefjord-behandlingen. Men det gav så også pote, og han blev rask.

De bogstavelig talt dyrtkøbte erfaringer bringer Jakob Schjermer med sig ind i det politiske.

- En af mine mærkesager bliver en bedre socialpolitik. Min egen sag viser jo skyggesiderne ved den nuværende socialpolitik i kommunerne. Der er mange mennesker, der kommer i klemme, når det gælder sager om fysiske og psykiske handicap. Jeg har set en statistik, hvor Ikast-Brande Kommune fra 2017 til 2020 fik 450 klagesager, der handler om servicelovgivningen. I 60 procent af sagerne fik kommune medhold, men der er jo stadig 40 procent af de mange sager, hvor det endte med en omgørelse, forklarer han.


Der er mange mennesker, der kommer i klemme.

Jakob Schjermer


- Det kan gøres smartere og bedre. De dårlige sager koster jo, og det handler om menneskeskæbner. Man bør kigge på kommunernes samarbejdsaftaler på det her område, og der skal ske en landsdækkende indsats. Og vi vil se, at det bliver taget op i Folketinget. Problemet er, at når kommunerne kører deres eget løb, så bliver det et "postnummer-lotteri", hvordan man bliver behandlet, siger Jakob Schjermer.

Annonce

Bedre undervisning

Børne-unge politik og skolepolitik er et andet område, som han vil kaste sig over:

- Skolerne trænger til et løft og flere ressourcer. Vi ligger på en tiendeplads blandt de laveste i landet, når det handler om karaktergennemsnit, og 7,1 procent af vores unge opnår ikke minimums-adgangskravet på 02 i dansk og matematik til ungdomsuddannelser. Det betyder, at døren bliver lukket for mange unge. Jeg er ikke ude efter, at vi skal have en eller anden form for præstationskultur, men vi skal gøre mere for unge. Vi kan jo også se, at hele 17,5 procent af vores unge 15 måneder efter en afgangseksamen i 9. klasse ikke er kommet i gang med en ungdomsuddannelse. Og det er noget skidt, siger Jakob Schjermer.

Et tredje område, som den 24-årige interesser sig meget for, er boligområdet, specielt i Ejstrupholm og Gludsted.

- I Nørre Snede har man Nama Parken, der har gjort meget godt for byen og sat gang i ejendomsmarkedet. Vi kunne bruge noget tilsvarende i Ejstrupholm, men det vil kræve, at lokalplanen for Ejstrupholm blive ændret så vi må bygge mere i højden. Som det er nu, må man kun bygge i to etager og op til 8,5 meter... det begrænser jo mulighederne ret meget, siger Jacob Schjermer.

Han mener også, at byrådet burde overveje at give plads til en ny udstykning i Gludsted. Det kan byen godt bære, understreger han.

Interessen fra politik kommer ikke fra fremmede. Derhjemme har der været snakket meget politik, da faderen Kim Schjermer har været stillet op for Fælleslisten, og lillebroderen Jeppe tidligere har stillet op for Venstre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Efterkommere var helt vildt stolte: Modstandsfolk æres med vejnavne i helt ny bydel

Horsens

Kvik borger afslørede narkohandel

Horsens For abonnenter

Intens stemning ved retten: Dømte for dødsvold ført væk i håndjern under tilråb fra vennerne

Annonce