Haveejere skal skrue ned for giftsprøjten

Godt gammeldaws knofedt er et af de våben haveejerne kan tage i brug, når ukrudtet skal bekæmpes. Arkivfoto: Simon Knudsen, Ritzau Scanpix

Haveejere skal skrue ned for giftsprøjten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke kun landmændene, der skal holde for, når uønskede vækster skal væk. Ny kampagne skal gøre os klogere på pesticidernes miljøvenlige alternativer.

Horsens: Det er ikke kun landmænd og store virksomheder, der skal tage ansvar for et godt jord- og vandmiljø i Danmark. Haveejerne, der her i foråret pibler frem, skal også på banen og skrue ned for giftsprøjten i kampen mod uønskede vækster.

Nogenlunde sådan lyder et nyt udspil fra Miljø- og Fødevareministeriet, der for få dagen siden lancerede kampagnen "Sammen gør vi haven grøn". Den skal gøre danskerne mere bevidste om de miljøkonsekvenser, der kan være ved brug af pesticider.

- Regeringen stiller mange krav til landbruget om at begrænse brugen af pesticider, for eksempel skal det nu være slut med at sprøjte i områder tæt ved drikkevandsboringer. Men haveejerne kan også yde deres bidrag ved at vælge grønne løsninger, som både er gode for vores dyrebare drikkevand og for livet i haven, sagde Jakob Ellemann-Jensen i forbindelse med lanceringen af "Sammen gør vi haven grøn".

Ud over at øge havefolkets bevidsthed om brugen af pesticider skal kampagnen, der supplerer "Pesticidstrategi 2017-2021", gøre det let at vælge miljøvenlige alternativer til kemiske havevåben.

Samtidig skal den oplyse om, at hvis man vælger at sprøjte, så er såkaldte klar til brug-midler den bedste løsning, skriver ministeriet i en pressemeddelelse, hvor man også får inspiration til, hvad man kan gøre, hvis man vil droppe og eller mindske brugen af kemikalier i haven.

Gode råd der kan sikre mindre kemi i din have
- Brug en fugerenser mellem fliser og sten- Fej fliser og belægning, så nye planter ikke spirer frem.

- Lug ukrudt med hakkejern eller skuffejern.

- Læg et lag sand på fliserne mod alger, og fej det af et par dage senere.

- Hold græsset i god vækst med næring og lys, så mosset konkurreres væk. Dvs. giv gødning og beskær lave grene.

- Fjern mos med en rive eller en motoriseret mosfjerner.

- Giv gode forhold til nyttedyr, så de holder skadedyr nede og hjælper med bestøvning. Lad gamle stubbe og brændestabler stå til insekter og sæt redekasser op til fuglene.

- Fjern syge og angrebne grene og blade.

- Vælg robuste plantesorter og brug for eksempel insektnet.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Haveejere skal skrue ned for giftsprøjten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce