Annonce
Horsens

22-årig skal i fængsel: Pressede totenschlæger mod kærestens hals, så hun ikke kunne få luft

En 22-årig horsensianer skal i fængsel, efter han ved flere episoder sidste år bl.a. pressede en totenschlæger mod sin kærestes hals, så hun ikke kunne få luft. Foto: Søren E. Alwan

Den dømte mands forsvarer forsøgte at tegne et billede af sin klient som rolig og troværdig. Men det lykkedes ikke, og manden skal nu i fængsel.

Horsens: En 22-årig mand fra Horsens har ved Retten i Horsens fået en dom på ni måneders fængsel for flere tilfælde af grov vold og dødstrusler mod sin tidligere kæreste i april, juli og august sidste år.

Derudover er han også dømt for at have holdt kvinden fanget i parrets soveværelse og forsøgt at kvæle hende med en totenschlæger, som er et slagvåben lavet af hård gummi og metal.

På grund af sine gode personlige forhold skal manden dog kun afsone tre måneders fængsel, mens resten af dommen blev gjort betinget mod, at den 22-årige udfører 120 timers samfundstjeneste og indgår i et behandlingsforløb med navnet "Dialog mod vold", hvor han skal lære at undgå at begå vold.

Forud for dommen blev både den 22-årige og hans offer afhørt af anklager og forsvarer, og de har vidt forskellige versioner af, hvordan deres forhold var, og hvad der egentlig skete mellem dem.

Kvinden fortalte om et forhold med vold og kontrol og ekstrem jalousi, mens hendes eks-kæreste fortalte om hygge, kortspil og respekt for hinanden.

- Da vi gik fra hinanden, var det som at smide guld på gaden, sagde han om deres forhold.

Annonce

Hun kunne ikke komme væk fra ham. Han lå i sengen med totenschlægeren, og hun var bange for, hvad der skete, hvis hun gik.

Rie Brandi, anklagerfuldmægtig, Sydøstjyllands Politi

Kontrollerende og besidderisk

Anklagerfuldmægtig Rie Brandi fra Sydøstjyllands Politi ville gerne have den 22-årige dømt efter anklageskriftet.

- Der er - efter min mening - ingen tvivl om, at den tiltalte er skyldig i det her. Jeg synes, hans offer har afgivet en meget detaljeret og troværdig forklaring her i retten, hvor alle kunne se, at hun var stærkt berørt. Hun overdrev ikke, lød det fra anklageren, som også tegnede et alt andet end rosenrødt billede af parrets forhold:

- Det var i den grad præget af jalousi, mistro og mistillid. Tiltalte har overordentlig svært ved at styre sit temperament. Han fremstår besidderisk, kontrollerende og jaloux, og det er gået ud over kæresten, sagde hun, mens den 22-årige sad ved siden af sin forsvarer og rystede på hovedet af hendes ord.

Rie Brandi forsøgte også at forklare, at hun ikke mente, det skulle skade den unge piges sag, at hun i december genoptog forholdet til den 22-årige.

- Hun er ung, og hun kan ikke fortænkes i at håbe på det bedste. Hun var blindt forelsket og håbede, det grimme i forholdet ville gå væk. Det er typisk i sager om samlivsvold, lød det fra anklageren.

- Ikke skyggen af beviser

Den 22-åriges forsvarer argumenterede i skarpe vendinger for, at hans klient skulle frifindes.

- Der er ikke skyggen af beviser i denne sag. Det er den rene version af påstand mod påstand, og jeg synes, I skal passe på ikke at lade jer påvirke af, at der sidder en ung pige og græder i retten, lød det fra Nicolai Berg, som også forsøgte at tegne et noget andet og mere flatterende billede af sin klient, end anklageren gjorde.

- Han er ikke en jaloux voldsperson. Jeg synes, han har afgivet en troværdig forklaring, hvor han bl.a. har erkendt, at han slog sin kæreste. Og at han fortryder det og undskylder, sagde Nicolai Berg, som også lagde vægt på, at det tidligere kærestepar i december fandt sammen i et kærestelignende forhold igen, hvilket et utal af kærlige messenger-beskeder mellem dem dokumenterede i retten.

Parret gik fra hinanden igen i januar.

Men lige lidt hjalp forsvarerens anstrengelser. Den 22-årige mand blev stort set dømt for alt det, han var tiltalt for - nemlig at have udsat kæresten for grov vold, at have holdt hende fanget i deres soveværelse, at have taget halsgreb på hende, truet hende og presset en totenschlæger mod hendes hals, mens hun lå i sengen, så hun ikke kunne få luft. Han blev kun frifundet for en ganske lille del, der handlede om, at han skulle have skubbet eks-kæresten ind i en væg og for at have truet hende med en totenschlæger ved et enkelt tilfælde i juli.

Den 22-årige overvejer nu, om han vil anke sin dom til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Når lærerne må holde fri - så må børnene vel også?

Avisen har de seneste dage skrevet om tendensen til, at forældre tager deres børn ud af skolerne uden for de normale ferieperioder. Det er et forkert signal, mener både politikere og skoleledere. Det er bedst, når alle i skole. Det kan ingen være i tvivl om, men det gælder så sandelig også lærerne, for ingen taler om, at det selvfølgelig også går ud over kvaliteten i undervisningen og styrken i fællesskabet, når læreren holder fri. Lad os slå fast med det samme, at det er alle læreres ret at holde ferie uden for skolernes traditionelle ferie. Det siger deres overenskomst, så ingen skal skyde efter folkeskolelærere, når de en uge om året holder fri uden for de traditionelle ferieuger hen over skoleåret. Men det betyder også, at det klinger en anelse hult, når skoleledere og politikere taler om det forkerte i, at børnene tages ud af undervisningen, når de ansatte har muligheden for at gøre det samme. Det kommer til at lyde som mig selv, når børneopdragelsen har været til diskussionen derhjemme, og jeg har trukket trumfkortet og slået fast, at de skal gøre, som jeg siger, og ikke som jeg selv gør..... Det var noget andet i gamle dage, vil nogle nok mene, men dengang måtte lærerne heller ikke holde fri ud over de almindelige ferieuger. Dengang gav det god mening at slå fast, at eleverne ikke bare kunne få fri uden særlig grund. Nu er tiden en anden, og selv om det går ud over fællesskabet og kvaliteten i undervisningen, når enten elever eller lærere mangler, så er det sådan, virkeligheden ser ud. Vi må alle bestræbe os på at holde fraværet på et minimum og gøre det så attraktivt at gå i skole, at der skal noget ekstraordinært til, hvis man vil gå glip af en uges undervisning. Det er en kamp, vi alle kan bidrage positivt til at vinde. Kampen for at undgå fravær er desværre tabt.

Annonce