Annonce
Brædstrup

2123 protestunderskrifter mod udvidelse af grusgrav

Jørgen Nørby og Flemming Knudsen (nummer to og tre fra venstre) fra Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling har nu fået 2123 underskrifter med hjem fra Sdr. Vissing. Det var to af medlemmerne af arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge, Lone Skriver og Maja Harsberg (til højre), der overrakte underskrifterne. Foto: Peter Hald
Arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge har nu afleveret 2123 underskrifter for at undgå en udvidelse af grusgraven nord for byen.

Sdr. Vissing: 2123 underskrifter mod udvidelsen af grusgraven mellem Sdr. Vissing og Addit blev onsdag 2. juni overrakt til to fremtrædende politikere fra Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V) og Flemming Knudsen (S), der er henholdsvis formand og næstformand for regionens udvalg for regional udvikling - det udvalg, der blandt andet har med råstoffer at gøre.

Og der var ikke blot tale om overrækkelse af en stor papirbunke med underskrifter. De to politikere blev også inviteret ud på en længere rundtur i naturområderne omkring Sdr. Vissing, og bagefter var der et møde, hvor arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge fik en sidste mulighed for at komme med argumenter mod en grusgrav-udvidelse, før den politiske proces begynder. Og det sker nu.

- Grusgraven er en investering med en udløbsdato, men hvis vi bevarer området, har vi uendelige investeringsmuligheder, sagde Maja Harsberg fra arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge. Foto: Peter Hald

Den meget omtalte Råstofplan 2020 behandles første gang politisk den 7. juni i udvalget for regional udvikling. Herefter følger forretningsudvalget den 15. juni og endelig i regionsrådet den 23. juni.

Annonce

Arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge har kæmpet indædt mod grusgrav-udvidelsen, og på nuværende tidspunkt kan gruppen konstatere, at det ikke som oprindeligt foreslået bliver 53 hektar, der (muligvis) bliver udpeget som graveområde, men kun halvdelen.

Gruppen vil dog gerne helt undgå en udvidelse af grusgraven.

Det er ikke nødvendigt, lød argumentet:

- Med de nuværende metoder er Dansand, der står for 90 procent af kvartssand-udvindingen, sikret i cirka 40 år frem, lød det fra Peter Lykke, der er medlem af arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge.

Han påpegede, at Dansand for nylig overtog Tandskov grusgrav, der rummer store mængder kvartssand, og at det også skal tages i betragtning, at der kan udvindes mere sand i den eksisterende grusgrav ved hjælp af sugning.

Peter Lykke nævnte også, at den belgiske koncern Sibelco, der ejer halvdelen af Dansand, er begyndt at forske i alternativer til kvartssand.

I klasse med Mols Bjerge

I stedet for at satse så meget på sandudvinding er der andre muligheder såsom erhvervsturisme og udvikling af lokale virksomheder, hvor der i løbet af de seneste 15 år er opstået 26 nye mindre virksomheder i lokalområdet:

- Grusgraven er en investering med en udløbsdato, men hvis vi bevarer området, har vi uendelige investeringsmuligheder, sagde Maja Harsberg fra arbejdsgruppen.

Rent naturmæssigt og

Landskabsarkitekt Bendt Nielsen viste, hvordan bakkerne omkring Sdr. Vissing geologisk hænger sammen med Ejer Bjerge og området omkring Himmelbjerget. Foto: Peter Hald

kulturhistorisk var arbejdsgruppen fra Sdr. Vissing også leveringsdygtige i argumenter. Landskabsarkitekt Bendt Nielsen fremhævede, at hele området var et unikt landskab, der geologisk hænger sammen med tilsvarende områder som Ejer Bjerge og Himmelbjerget.

"Et enestående område i Danmark og Europa -  i klasse med Møns Klint og Mols Bjerge", lød det i teksten på en af de slides, der blev vist.

Annonce

Der blev lyttet

Selv om de ikke afslørede meget, var det tydeligt, at de to regionsråds-politikere lyttede efter:

- Vi har ikke bestemt os endnu, men vi tager jeres synspunkter med os - det er så ikke det samme som at I får jeres vilje, lød det fra Jørgen Nørby.

Han havde dog også tidligere udtalt, at Sdr. Vissing Bjerge er et stykke unikt natur.

- Det er ikke rimeligt, at det hele molestreres, sagde han.

Uanset udfaldet af regionsrådets politiske behandling er det en proces, der vil blive fulgt tæt i lokalområdet. Hovedparten af de 2123 underskrifter er indsamlet indenfor en radius af 10 kilometer, og 87 procent af Sdr. Vissing by havde skrevet under, oplyste arbejdsgruppen.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Horsens

Tekniktyv på indbrudsrunde i Brædstrup

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Horsens For abonnenter

Den ene siger ja, den anden siger nej: Udsigt til 'bambier' og et af Danmarks højeste punkter kan spoleres af skov

Hedensted

Hede-Grillen er uden forpagter: Skal lejes ud igen hurtigst muligt, siger indehaver

Annonce