Annonce
Østjylland

2020: Skrækkeligt år for Aarhus Lufthavn

Dette drone-foto er taget i april. En måned, hvor corona havde lukket Aarhus Lufthavn fuldstændig ned. Foto: Jens Thaysen
Aarhus Lufthavn kommer ud af 2020 med et passagertal, der er 76 procent lavere end sidste år.

TIRSTRUP: Ambitionerne var store og humøret højt, da erhvervsmanden Jens Stausholm i maj 2019 i en udvidelse af aktiekapitalen købte aktier i Aarhus Lufthavn for 30 millioner kr.

I samme forbindelse indsatte han direktøren for VisitAarhus, Peer H. Kristensen, som ny direktør i lufthavnen.

I et interview med Århus Stiftstidende fortalte Jens Stausholm, at ambitionen var at nå op på 1,5 millioner passagerer. Det ville betyde en tredobling af passagertallet.

Annonce

Den ambition løb i 2020 ind i en snubletråd ved navn corona. Lufthavnen er gået fra 500.490 passagerer i 2019 til blot 119.899 passagerer i 2020. En tilbagegang på 76 procent.

Året begyndte ellers fornuftigt nok med en fremgang på 2,4 procent i januar, men i marts, da corona ramte Danmark, gik passagertallet i Aarhus Lufthavn fra 42.092 i 2019 til 14.027.

Og i april og maj stod lufthavnen i den absurde situation, at den var lukket totalt ned. Ikke en eneste passager fløj ind eller ud fra lufthavnen.

Siden kom der en smule gang i flyvningen. Men ikke meget, og i årets sidste måned benyttede beskedne 2352 passagerer Aarhus Lufthavn. Hele 92,7 procent færre end i december 2019.

Forventer bedring i 2021

- 2020 kommer til at stå for rejsebranchen som et "annus horribilis". Vi imødeser, at der kommer mere gang i rejsemarkedet i 2021. Der vil formentlig gå to-tre år, inden vi er på 2019-niveau, men vi forventer snart at få flere fly i luften, ikke mindst nu hvor vaccinationsprogrammerne kører, siger Peer H. Kristensen i en pressemeddelelse.

Lufthavnens ruteudviklingsafdeling arbejder på at trække nye flyruter og charterselskaber til lufthavnen, og der er lavet aftaler om ruter til Berlin og München, der går i luften til foråret.


Vi har skabt et solidt fundament for den videre vækst og vi stiler mod 1,5 millioner passagerer inden for dette årti

Peer H. Kristensen, direktør Aarhus Lufhavn


Derfor tror Peer H. Kristensen på, at det vil lykkes at fastholde Jens Stausholms målsætning om 1,5 millioner passagerer. Det kommer blot til at tage længere tid.

Annonce

Fundament for videre vækst

- Vi er bevidste om, at der vil være en forskydning i vores vækstmål, men vi har skabt et solidt fundament for den videre vækst og vi stiler mod 1,5 millioner passagerer inden for dette årti. Aarhus Lufthavn har flere potentielle passagerer inden for rækkevidde end nogen anden lufthavn i Jylland, og det er lufthavnens ambition at indfri det potentiale, siger Peer H. Kristensen.

Det er næppe meget af en trøst for hverken Peer H. Kristensen eller Jens Stausholm, men Aarhus Lufthavns to store, jyske konkurrenter har også haft et "annus horribilis" - et skrækkeligt år.

Billund Lufthavn oplevede en passagernedgang på 75 procent. I Aalborg Lufthavn var passagernedgangen på 65 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce