De frivillige kan ikke længere være den lokale kulturs bærende kraft

Den årlige Middelalderfestival er et af de horsensianske kulturtilbud, som ville være nul og nix uden frivillige. Bl.a. stiller flere af de lokale spejderkorps med store hold, her De grønne Spejdere, som på 2016-festivalen knokler ved blæsebælgen - fra venstre Lars Kristensen, Mathias Ravn Hvidsbjerg Jacobsen, Poul Rud Hvidbjerg Rasmusen og Steffen Jeppesen. Arkivfoto: Michael Svenningsen

De frivillige kan ikke længere være den lokale kulturs bærende kraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For anden gang på en halv snes dage kom kulturen i Horsens onsdag aften til debat. Det udviklede sig til bl.a. en længere dialog om, hvor meget Horsens kan basere på foreninger og frivillige.

Horsens: "Fremtidens kultur i Horsens" og "Hvad vil vi med kulturen i Horsens?"

To temaer, som ligger meget tæt op ad hinanden - og alligevel kan udvikle sig til noget helt forskelligt.

Det står klart efter et debatmøde onsdag aften med Horsens Bibliotek som arrangør, hvor spørgsmålet "Hvad vil vi..." dannede overskrift.

Med formanden for Horsens Byråds kulturudvalg Jakob Bille (LA) som skydeskive endte mødet i en egentlig rimeligt konstruktiv debat om de frivilliges rolle og kræfter.

Mens tonen var mere skarp og til tider opgivende, da Horsens Kulturhistoriske Forening for en halv snes dage siden ved et møde også i bibliotekets mødesal satte fremtiden på dagsordenen. Da fik frustrationer over bl.a. Horsens Museums fremtid og samarbejdet med den kommunale kulturafdeling frit løb.

Kulturudvalgets mål
Politikerne i Horsens Byråds kulturudvalg har sat sig 10 "ambitiøse og visionære mål", som formand Jakob Bille har formuleret det:o Horsens skal være en levende kultur-kommune 365 dage om året.

o Vi vil arbejde for et endnu stærkere fællesskab, hvor alle er med, og alle bidrager.

o Vi vil styrke kulturlivet for børn og unge.

o Vi vil skabe morgendagens kulturinstitutioner.

o Vi vil skabe store oplevelser, der tiltrækker folk udefra.

o Vi vil gøre det endnu mere attraktivt at være forening i Horsens Kommune.

o Vi vil skabe rammerne for et sundt og selvstændigt liv.

o Vi vil udvise det gode værtskab - i det store og i det små.

o Vi vil udnytte vores faciliteter smartere.

o Vi vil videreformidle Horsens' historiske arv på nye og tidssvarende måder.

Må hjælpe oplandet på vej

Fælles for de to møder var, at Jakob Bille lagde ud med at fortælle om de 10 mål, det nu ni måneder gamle kulturudvalg har sat op (se faktaboksen).

- Vi vil gøre det endnu mere attraktivt at være forening i Horsens Kommune, lyder et af dem - og netop dét kom onsdag aften til at stå centralt, bl.a. affødt af en kommentar fra Marianne Troelsgaard, bosat i Brædstrup.

Hun spurgte efter, hvor den vestlige del af kommunen er at finde i bl.a. de penge til kulturen, som indgår i det aktuelle budgetforlig, og hun efterlyste ansatte til at hjælpe kulturen på vej i oplandet.

- Kulturafdelingen arbejder lige så meget for oplandet som Horsens by, svarede Jakob Bille.

Det blev også sagt
  • Lisbeth Ivanhoe: - Hvis vi ikke bliver bedre til at støtte byens vækstlag, vil der om 10 år ikke være lokale musikere til at spille på bl.a. Wall of Sound-festivalen.
  • Bo Johansen: - Det er vigtigt at promovere Horsens by, men politikerne glemmer, at den gamle Brædstrup Kommune udgør halvdelen af kommunens areal. I skal også understøtte kulturen dér, så Horsens-borgerne kommer ud og ser dén del af kommunen.
  • Trine Antvor: - Hvis der mangler penge til kulturen, er det så rimeligt, at det nye budgetforlig igen forgylder Fængslet?
  • Jakob Bille: - Vi har besluttet nogle politiske prioriteringer i stedet for at male et tyndt lag ud over det hele.
  • Bente Kolding: - Nu har vi fået et budgetforlig, der bl.a. sætter fokus på Vitus Bering. Men vi må ikke glemme et andet berømt bysbarn, komponisten Vagn Holmboe. Vi er mange, der savner Holmboe-festivalen.
  • Jan Nielsen: - Vi må se i øjnene, at det er slut med de store koncerter. Vi skal fremover satse på vores egen kultur, som den skabes i bl.a. Det Gule Pakhus - og så finder vi ud af, hvor meget vi i virkeligheden selv kan.

Skal være drivkraften

Det fik Jan Nielsen til at bemærke, at nok har oplandet fået flere multisale i forbindelse med deres haller, men der mangler penge til aktiviteter.

- Det er frivillige, foreninger og lokalsamfundene, der skal klare det, og de kan søge penge fra de puljer, kulturudvalget har, sagde Jakob Bille.

- Men der er ikke frivillige til at gøre det. Der skal være nogle ansatte til at hjælpe det hele i gang, mente Marianne Troelsgaard.

- Vores holdning er, at foreningerne skal være drivkraften, fastslog Jakob Bille.

- Men hvad er det, der bærer Horsens igennem, spurgte Marianne Troelsgaard med adresse til kulturafdelingens rolle i byens kulturelle tilbud.

- De ansatte i kulturafdelingen er altid parat til at hjælpe alle steder i kommunen, sagde Jakob Bille igen.

- Jeg lytter, men...

Kirsten Bomholt hentede Sønderbro frem og forklarede, at også i et så centralt kvarter er det svært, hvis der kun er frivillige til at løfte.

Trine Antvor supplerede:

- De frivillige er hele tiden svaret fra dig. Men det er ikke hensigtsmæssigt, at kerneopgaver er overladt til de frivillige. Der skal være lønnede ansatte.

- Jeg lytter, men der er ikke penge til det, svarede Jakob Bille.

- Men vi er i Horsens nået til et punkt, hvor de frivillige ikke længere kan være den bærende kraft, mente Lisbeth Ivanhoe.

- Jeg vil ikke opgive tanken om forenings-Danmark som en vigtig spiller, lød det fra Jakob Bille. Men det hele skal måske gentænkes, og vi skal være bedre til at inddrage brugerne af bl.a. de nye multisale. Vi skal ikke kun snakke økonomi, men sammen finde ud af, hvordan vi udvikler området.

De frivillige kan ikke længere være den lokale kulturs bærende kraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce