Endelave på budgettet: Gratis prøvelejlighed skal skaffe nye øboere

Flere skal gerne have øjnene op for muligheden for at flytte permanent til Endelave. Derfor vil Endelave Beboerforening og Horsens Kommune nu indrette en prøvelejlighed på øen, som interesserede gratis kan flytte ind i. Arkivfoto

Endelave på budgettet: Gratis prøvelejlighed skal skaffe nye øboere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En sænkning af færgetaksterne og en mulighed for at bo gratis på Endelave i kortere tid er med i årets budgetaftale.

Endelave: Lavere færgetakster på Endelave Færgen, en optimal udnyttelse af bygningerne, der indtil sidste skoleår husede Endelave Skole, og en prøvelejlighed, der skal give potentielle øboere mulighed for at prøve ø-livet i en periode, inden de beslutter sig for at flytte til Endelave.

Alt dette er med i det budgetforlig, som samtlige politikere i byrådet i Horsens mandag skrev under på.

- Vi vil understøtte (....), at Endelave også i fremtiden er en levedygtig ø, står der i budgetaftalen.

Og fokusset på den lille ø's ve og vel vækker glæde hos formanden for Endelave Beboerforening.

- Vi er fra Endelave Beboerforening rigtig tilfredse med, at byrådet er lydhør over for vores ønsker, og vi håber, at vi kan få pengene til at række, så vi kan fortsætte den gode udvikling. Den negative tendens, vi ser i antallet af beboere på øen, skal vendes, men det kræver en bred og vedvarende indsats. Vi er glade for, at byrådet også der er indstillet på at samarbejde med os, så vi kan lægge alle kræfter i at sikre Endelave som et levedygtigt helårssamfund, siger Karsten Kragh Hansen.

Men selvom politikerne altså har afsat en million kroner til bl.a. at sænke taksterne på færgen samt sikre den offentlige transport til og fra færgen, så vokser træerne ikke ind i himlen for beboerformanden.

- Man kan frygte, at en relativt stor del af millionen kommer til at gå til at sikre den offentlige transport til og fra færgen. Specielt nu da Region Midtjylland har meldt ud, at regionen ønsker, at kommunerne selv betaler for den offentlige transport, der krydser kommunegrænser, siger Karsten Kragh Hansen.

Endelave på budgettet
  • På side 43 i årets budgetaftale har Endelave fået sit eget afsnit. Her skriver forligspartierne, at "Endelave er inde i en god udvikling med mange turister og spændende initiativer. Forligspartierne ønsker at understøtte denne udvikling, så Endelave også i fremtiden er en levedygtig ø."
  • Der afsættes 1 million kroner til at sænke taksterne på Endelave-færgen, sikre offentlig transport til og fra færgen samt give kommunens dagtilbud og skoler gratis færgeoverfart.
  • Forliget lægger også op til, at bygningerne, der frem til sommerferien husede Endelave Skole, udnyttes til det lokale foreningsliv, samt til udflugter og lejrskoler for kommunens skoler og institutioner.
  • Derudover skal der etableres en prøvelejlighed på øen, hvor potentielle nye øboere kan prøve ø-livet i en kortere periode.

- Det kan også rykke her

Beboerformanden har til gengæld store forventninger til den prøvelejlighed, som beboerforeningen og kommunen i samarbejde vil forsøge at få indrettet på øen.

- Vi håber, muligheden for at prøve at bo på Endelave i en periode vil gøre, at nogen får lyst til at flytte herover permanent. Vi vil virkelig gerne have nogle tilflyttere, der kan bidrage til øens udvikling, siger Karsten Kragh Hansen.

Ideen om en prøvelejlighed er bestemt ikke ny. Allerede for mere end 20 år siden forsøgte Endelave sig med to såkaldte indslusningslejligheder, hvor nye øboere kunne bo i den første tid på øen. Lejlighederne gav mange nye beboere på øen i kortere perioder - men ifølge Karsten Kragh Hansen ingen permanente tilflyttere. Derfor forsøger man sig nu med en anden model.

I denne omgang er det planen, at interesserede kan bo en, to eller tre måneder i en lejlighed - uden at betale husleje.

- De kan beholde deres bolig på fastlandet, men alligevel få et indtryk af, hvordan det er at leve i vores lille samfund.

Han fortæller, at inspirationen kommer fra andre små-øer og udkantsområder, som har haft succes med ordningen.

- Vi tror på, at det også kan rykke her på Endelave, siger Karsten Kragh Hansen, som understreger, at planerne endnu ikke er så konkrete, at han kan sige noget om, hvor prøvelejligheden kommer til at ligge, eller hvornår den er klar.

- Det skal vi alt sammen i gang med at arbejde videre med i samarbejde med kommunen, siger han.

Endelave på budgettet: Gratis prøvelejlighed skal skaffe nye øboere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce