Annonce
Østjylland

17 personer skulle til: To et halvt år om kunstværk i kirke

Kunstnerne Anne Østergaard (til venstre) og Mette Tønder ved deres akvarel, som tapetet er lavet efter, mens de hænger flere billeder op. Foto: Hans Petersen
To kunstnere malede akvarel, som 15 kvinder herefter broderede med minutiøs akkuratesse.
Annonce

AARHUS: To et halvt år. Så lang tid har det taget at lave et nyt kunstværk i Fredenskirken i Viby. Bag det står de to århusianske kunstnere Anne Østergaard og Mette Tønder - og 15 kvinder, som har broderet efter det værk, som de to kunstnere har lavet.

Værket er netop hængt op i anledning af kirkens 60 års jubilæum. Og det hænger i et helt nyt, lyst og venligt lokale, som er bygget der, hvor atriumgården lå - det tidligere tårnrum.


Jeg havde set lignende tapeter i andre kirker og tænkte, at det kunne være en god gave til 60 års dagen her.

Else Krøjgaard Andersen


Østergaard og Tønder har malet en fire meter lang akvarel med kirken som motiv og med mange detaljer, der fortæller om det liv, som foregår i og omkring den aktive kirke.

Annonce

Idékvinden

Ideen til det hele fik Else Krøjgaard Andersen, tidligere lærer på Viby Gymnasium og beboer i sognet. Nu er hun flyttet, men har bevaret tilknytningen til stedet ved at løse sognebånd.

- Jeg havde set lignende tapeter i andre kirker og tænkte, at det kunne være en god gave til 60 års dagen her, siger Else Krøjgaard Andersen, der herefter skulle overbevise menighedsrådet om, at det var en god idé.

- Det har været en spændende og stor opgave, siger de to kunstnere, der har brugt et halvt år på at skabe kunstværket.

Som en sidegevinst har de lavet 20 indrammede værker med detaljer fra produktionen, og de er hængt op i lokalet.

Else Krøjgaard Andersen fik ideen til det broderede "Fredenstapetet", der ses bag hende. De to øvrige billeder er detaljer fra værket. Foto: Hans Petersen
Annonce

Broderiskabet

Efter at akvarellen var skabt, gik 15 kvinder fra sognet i gang med at brodere, og de har med deres tråd og imponerende akkuratesse ramt nøjagtig de farver, de to kunstnere har malet med deres pensler. "Broderiskabet", kalder de 15 sig, og de har siden september 2018 mødtes i sognegården for at brodere på billedtæppet.

Den daværende ejer af Broderi Moderne i Nørregade, Pelse Asboe, har været tilknyttet projektet som konsulent.

Kirketapeter

Fredenskirken på Rosenvangs Allé i Viby har fået "Fredenstapetet". Det er fire meter langt og 60 cm højt.
Viborg har sit "Hærvejstapet", Kerteminde sit "Ladbytapet", Todbjerg sit "Mejlbytapet" og Børglum Kloster sin kopi af det berømte "Bayeuxtapet".

Broderi generelt oplever for tiden en renæssance. Dronning Margrethes opfordring i nytårstalen 2017 om at gøre noget, der ikke er behov for, noget unyttigt, har været inspirerende for mange.

"Broderiskabet" ved Fredenskirken sendte en hilsen til dronningen på hendes 80 års fødselsdag, hvor de fortalte om deres projekt og modtog et takkekort fra majestæten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

Horsens

Smittetal sætter rekord i Danmark: Borgmesteren har klar opfordring til borgerne i Horsens Kommune

CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Annonce