Annonce
Horsens

17 nye skraldespande sættes op: Affaldssorteringen flytter ind i gågaden

Med de nye skraldespande rykker affaldssorteringen nu også ind i gågaden. Foto: Horsens Kommune
Kommunen sætter nye specielt designede skraldespande til affaldssortering op i Jessensgade og på Vitus Berings Plads. Flere kommer til, efterhånden som renoveringen af gågaden skrider frem.

Horsens: Pizzabakken i ét hul, coladåsen i et andet, æbleskroget i et tredje og avisen i et fjerde.

Horsens Kommune sætter nu gang i affaldssorteringen på gader og stræder med opsætningen af nye skraldespande i Jessensgade og på Vitus Berings Plads i Horsens. I alt sættes der 17 nye skraldespande op, efterhånden som renoveringen af gågaden skrider frem.

- Vi har rigtig gode erfaringer fra den forsøgsordning, vi lavede sidste år. Folk vil meget gerne sortere, og de er dygtige til det. Nu skal de så vænne sig til, at det er ligeså naturligt at sortere, når de er på shoppetur, som når de er derhjemme, siger Niels Holm Ørnstrup, civilingeniør i Affald og Genbrug, i en pressemeddelelse fra kommunen. Netop sorteringen vil foregå på samme måde, som den horsensianere kender fra deres affaldsspande hjemme under køkkenvasken. De nye skraldespande er delt op i fire forskellige rum med plads til at sortere henholdsvis rest-, mad-, papir- og emballageaffald hver for sig.

Annonce
Vi har rigtig gode erfaringer fra den forsøgsordning, vi lavede sidste år. Folk vil meget gerne sortere, og de er dygtige til det.

Niels Holm Ørnstrup, civilingeniør i Affald og Genbrug

Blindskrift på toppen

Den nye skraldespand er formet som en firkløver. Og generelt ligger der mange overvejelser bag designet af den nye spand, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Blandt andet er der på baggrund af et ønske fra byrådet lavet specielle indkast til pantflasker og -dåser samt cigaretskod. Men byrådet er ikke de eneste, der har været med inde over designprocessen.

- I udviklingen har vi inddraget alle parter lige fra arkitekter til de skraldemænd, som skal tømme skraldespanden. Derudover har vi med input fra Dansk Blindesamfund og Handicaprådet i Horsens udviklet taktile (følelige, red.) bogstaver og blindskrift, som sidder på toppen af spanden, siger Niels Holm Ørnstrup, civilingeniør i Affald og Genbrug.

Gågaden er ikke det eneste sted, det er muligt at komme af med affaldet på en miljøvenlig måde. På lystbådehavnen og Havnetrekanten er der allerede opsat 12 nye sorterings-skraldespande, som er designet sådan, at de passer ind i det særegne havnemiljø.

På længere sigt er det planen, at der skal sættes lignende skraldespandene op i nogle af sidegaderne til gågaden. Derudover indeholder kommunens nye ressourceplan, som netop er vedtaget, også et forslag om at sætte flere offentlige skraldespande til affaldssortering op i kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce