Annonce
Erhverv

17 er kommet på nedslidning-ordning: Det er ikke en god løsning

Nedslidning på arbejdsmarkedet er et problem, fagforeningerne har fokus på. Et af de tiltag, der skal tilgodese nedslidte borgere, er seniorførtidspensionen. Arkivfoto: Morten Pape

I 2014 indførte Folketinget seniorførtidspensionen, der skal tilgodese nedslidte borgere. Udvalgsformand og faglige repræsentanter er enige om, at ordningen ikke er tilstrækkelig som løsningsmodel.

Horsens: 17 borgere fra Horsens Kommune.

Det er det antal, der har fået tilkendt seniorførtidspension, siden ordningen blev etableret i 2014.

Det er færre end i blandt andet Hedensted (23) og Vejle (34), viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet, der også afslører, at antallet på landsplan ligger på 1285.

Seniorførtidspension er en ordning, der skal tilgodese nedslidte borgere, der har mindre end fem år til pensionen. Den skal således give folk med nedsat arbejdsevne en hurtigere afklaring af deres mulighed for at få førtidspension, end hvis de skulle søge en normal førtidspension.

Men selvom Horsens Kommune kun har givet tilsagn til 17 seniorførtidspensionsordninger, mener Lisbeth Torfing (EL), formand for kommunens beskæftigelsesudvalg ikke, at det er ensbetydende med, at kommunen har sovet i timen, når det kommer til at hjælpe nedslidte borgere ud af arbejdsmarkedet.

- Der kan være mange grunde til, at kommunens tal er så lavt. Måske ligger Horsens Kommune over landsgennemsnittet, når det kommer til at tildele almindelig førtidspension, og deraf er der måske flere, der har fået førtidspension, inden de når alderen, hvor de ville kunne få seniorførtidspension, siger Lisbeth Torfing.

I juni 2018 var seks procent af Horsens Kommunes befolkning mellem 16 og 66 år på førtidspension. På landsplan lå andelen på 5,5 procent.

Hvis du skal benytte seniorførtidspension, skal du være nedslidt. Målet kan ikke være, at lønmodtageren skal køres helt derud, før systemet tager hånd om vedkommende. Det er ikke en løsning.

Flemming Hansen

Seniorførtidspension


  • Seniorførtidspension er en ordning, som blev etableret i 2014.
  • Ordningen blev indført for at tilgodese personer, som enten er nedslidte eller har helbredsproblemer efter mange år på arbejdsmarkedet.
  • Ordningen skal give folk med nedsat arbejdsevne, der har mindre end fem år til pensionen, en hurtigere afklaring af deres mulighed for at få førtidspension, end hvis de skulle søge en normal førtidspension. Heri ligger, at kommunen ikke skal lave en afklaring af borgerens arbejdsevne, når den vurderer dennes mulighed for seniorførtidspension.
  • Borgere, som vil søge seniorførtidspension, skal blandt andet have arbejdet 27 timer om ugen i 20-25 år. Samtidig skal ens arbejdsevne være nedsat i et sådant omfang, at der ikke er nogen mulige måder at forsørge sig selv.
  • Siden ordningen blev indført, er der 1285 borgere på landsplan, der er kommet på seniorførtidspension, de 17 af dem i Horsens Kommune.
  • Satsen på en seniorførtidspension svarer til satsen på en almindelig førtidspension.

Systemet er for stramt

I det store billede mener Lisbeth Torfing ikke, at seniorførtidspensionen slår til som løsning på udfordringen med borgere, der bliver slidt ned, inden de kan gå på pension.

- Det er utilstrækkeligt, for der er nogle specifikke krav til, om man kan søge, og der er ikke mange, der er omfattet af den mulighed, siger hun.

For at kunne søge seniorførtidspension skal man blandt andet have arbejdet 27 timer om ugen i 20-25 år. Samtidig skal ens arbejdsevne være nedsat i et sådant omfang, at der ikke er nogen mulige måder at forsørge sig selv.

Således mener udvalgsformanden, at der er plads til forbedring i forhold til at hjælpe folk, der er blevet slidt ned af fysisk hårdt arbejde.

- Systemet er blevet alt for stramt i dag, og det betyder, at nogle bliver fastlåst i deres liv. Man burde ikke have sat pensionsalderen op. Man burde ikke have forringet efterlønsordningen, og adgangen til førtidspension er strammet for meget, siger hun.

Nedslidning på arbejdsmarkedet

Ifølge lokale fagforeninger vil den hævede pensionsalder betyde et uværdigt farvel til arbejdsmarkedet for et stigende antal borgere.Horsens Folkeblad sætter i en artikelserie fokus på nedslidning på arbejdsmarkedet.

En serie, hvor vi går tæt på problemets karakter, fagforeningernes bekymring og ikke mindst de mennesker, som mærker nedslidning hver eneste dag.

Ligger ikke øverst på bordet

Heller ikke Flemming Hansen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Østjylland, ser seniorførtidspension som en reel løsning på udfordringerne med nedslidning.

- Hvis du skal benytte seniorførtidspension, skal du være nedslidt. Målet kan ikke være, at lønmodtageren skal køres helt derud, før systemet tager hånd om vedkommende. Det er ikke en løsning, siger Flemming Hansen.

Seniorførtidspensionen er heller ikke velyndet hos FOA i Horsens.

- Den ligger ikke øverst på bordet, og det skal den heller ikke. Det vigtigste er at finde det rigtige arbejde. Der er masser af ting, man kan gøre, inden seniorførtidspensionen kommer i spil, siger Carsten Jørgensen, faglig sekretær i FOA i Horsens med ansvar for det pædagogiske område.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce