Annonce
Østjylland

Drømmeår på stand-by: 17-årige Jonas er sendt hjem fra efterskole

Jonas Ryberg har svært ved at få tiden til at gå hjemme i villaen i Åbyhøj. Ligesom sin tvillingebror, Jacob, og tusindvis af andre efterskoleelever er han sendt hjem under corona-krisen. Foto: Flemming Krogh
Coronakrisen har sendt efterskoleeleverne hjem. Århusianeren Jonas Rydberg er en af de uheldige, unge mennesker, som har svært ved at holde humøret oppe i denne tid.

AARHUS: - Det er da noget pis!

17-årige Jonas Rydberg, som bor hjemme hos sine forældre i Åbyhøj i denne tid, er klar i spyttet. Han er utilfreds med sin nuværende situation.

Ligesom tusindvis af andre unge er han sendt hjem fra sin efterskole, Tronsøskolen i Midtjylland, da risikoen for corona-smitte er høj.

Nu forsøger han at holde humøret oppe med computerspil og film på sit værelse i den store villa, hvor to sammenbragte familier indimellem mønstrer hele ti personer til aftensmad.

Den ensformige hverdag deler Jonas Rydberg med sin tvillingebror, Jacob, som er sendt hjem fra samme efterskole,

- Vi spiller begge meget computer på vores værelser. Men vi går også en tur sammen indimellem. Så snakker om, hvor træls situationen er lige nu, siger Jonas Rydberg, som får luft for sine frustrationer på den måde.

Dagligdagen indeholder også faste rutiner med lektier og undervisning over internettet som lærerne på efterskolen står for. Dansk og matematik er nogle af de fag, som de hjemsendte elever skal forholde sig til.

- Det er ikke nemt at blive undervist på den måde. Det er især svært at få hjælp, hvis der er noget man ikke forstår. Den anden dag ventede jeg en halv time på at få hjælp til ét bestemt ord. Det endte med, at jeg selv fandt ud af det, fortæller Jonas Rydberg, som sjældent bruger sin brors lektiehjælp.

- Jacob går ikke så meget op i det faglige, som jeg gør, på efterskolen.

Annonce
Jonas Rydbergs papfar Jesper Wilms synes det er en hård beslutning, at man har sendt alle landets efterskoleelever hjem.- De går glip af et fantastisk år, siger Jesper Wilm, som forsøger at holde humøret oppe på familiens nedtrykte teenagere. Foto: Flemming Krogh

Corona afløste styrtregn

Tvillingerne havde begge set frem til et minderigt år på Tronsøskolen, hvor de skulle tilbringe et efterskoleår sammen men en flok andre unge mennesker. Efterskolen ved Grindsted er kendt for at tilbyde gokart på en af linjerne. Og det var grunden til, at de to knægte fra Åbyhøj valgte netop den skole.

Desværre er det ved at være længe siden Jonas Rydberg har oplevet suset på gokart-banen og lugten af brændte dæk.

- Jeg har ikke kørt i en gokart, siden banen ved skolen lukkede ned for sæsonen i december måned. Da banen var klar til at åbne, blev landet ramt af massive regnmængder, der betød, at vi ikke kunne køre. Senere kom corona-krisen og sendte os hjem, forklarer Jonas Rydberg, som på den måde blev ekstra hårdt ramt.

Nu er familiens motorplæneklipper det tætteste den unge mand - med benzin i blodet – kommer på en benzindreven maskine på fire hjul.

- Jacob og jeg har flere pligter, nu hvor vi er hjemme i utide. Græsslåning er mit ansvar, siger Jonas Rydberg, og sender et tomt blik rundt i den store have, der er domineret af en græsplæne på størrelse med en mindre fodboldbane.

Faste maddage er blevet en del af hverdagen for tvillingerne.

- Fredag laver jeg mad. Vi er tit ti i til spisning, så det bliver til en stor portion. Ofte er det lasagne, som jeg laver, siger Jonas Rydberg.

Gensyn med efterskolekammerater

Fritidsjob er ikke en del af hans hverdag. Fristen er simpelthen for kort til at kunne finde et job, ifølge Jonas Rydberg, som heller ikke bruger tiden på at dyrke motion.

- Det orker jeg ikke rigtigt. Jeg venter bare på, at vi snart får vores hverdag tilbage, lyder fra Jonas Rydberg, som også mødes indimellem med en flok venner fra hans gamle folkeskole over en øl.

Denne eftermiddag har Jonas Rydberg fået travlt. Han skal hente et par venner fra efterskolen ved toget i Aarhus. Sammen skal de i en bil på sommerhustur til Fjellerup på Djursland.

- Jeg glæder mig til at se mine gode venner fra efterskolen. Det er længe siden, vi har set hinanden, så det er perfekt, at vi kan låne min mormors sommerhus, siger Jonas Rydberg.

Der er meget at indhente. Flere elevfester er allerede blevet aflyst under corona-krisen.

- Mine søstre har også gået på efterskole og har fortalt om en fantastisk tid. Især de sidste måneder var noget særligt for dem. Det ser desværre ud til, at jeg går glip af det, lyder det med ærgrelse i stemmen fra Jonas Rydberg, som håber på at kunne vende tilbage til efterskolen snart.

Græsplænen hjemme hos Jonas Ryberg får kærlig pleje i denne tid. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce