Annonce
Hedensted

1600 år gammel landsby fundet under jorden: Museum vil helst bare lade den være

Det er på disse marker mellem Aale og Gudenåen og tæt op ad Raskvej, at der er blevet fundet spor af en jernalderby. Søgegrøfterne er nu blevet dækket til igen, og man afventer en beslutning fra Slots- og Kulturstyrelsen om, hvorvidt der kan gives tilskud til yderligere undersøgelser. Foto: Michael Svenningsen

På markerne mellem Aale og Gudenåen boede der mennesker for 1600 år siden. Ved en forundersøgelse til en udgravning har VejleMuseerne fundet spor efter en jernalderlandsby, og nu håber de, at den fortsat kan få lov til at ligge gemt under jorden.

Aale: For 1600 år siden boede der også mennesker i Aale. Det viser en forundersøgelse til en udgravning, som VejleMuseerne har foretaget på markerne mellem byen og Gudenåen.

I de såkaldte søgegrøfter, som museet har gravet, har man fundet spor efter en hel jernalderlandsby, som sandsynligvis er bygget omkring år 400.

- Vi har fundet stolpehuller fra flere huse, som indgår i nogle gårdenheder, hvor man har haft en gårdsplads i midten og desuden nogle mindre udhuse, og så har det hele været omgivet af hegn, forklarer museumsinspektør Anders Horsbøl Nielsen.

Fundet er gjort på de marker, som Jan Nordahl for nyligt har købt med henblik på at udstykke grunde til 29 nye boliger i Aale. Som loven foreskriver, skal jorden først undersøges for arkæologiske fund, og den undersøgelse gav altså pote.

Annonce

Vi er ikke ivrige efter at komme til at grave. Vi vil hellere, at tingene bliver liggende i jorden, og når man så i fremtiden er blevet endnu bedre til at udgrave, så kan man gøre det der.

Anders Horsbøl Nielsen, museumsinspektør på VejleMuseerne
Det er Jan Nordahl, der for nylig har købt markerne og - som loven foreskriver - har fået VejleMuseerne til at lave en forundersøgelse af området. Jan Nordahl har planer om at lave markerne om til et boligområde. Foto: Michael Svenningsen

Lad det ligge

Næste skridt er så en reel udgravning, men det er ikke fordi, VejleMuseerne hungrer efter at komme i gang med skovl og pensel.

- Nej, vi er ikke ivrige efter at komme til at grave. Vi vil hellere, at tingene bliver liggende i jorden, og når man så i fremtiden er blevet endnu bedre til at udgrave, så kan man gøre det der, siger Anders Horsbøl Nielsen.

Det er heller ikke fordi, at Jan Nordahl er ellevild for, at der skal laves en større udgravning på området. Regningen på 1,3 millioner kroner vil nemlig lande hos ham, og så bliver det svært at sælge byggegrunde til en god pris.

Derfor kigger han og VejleMuseerne på, at udgravningen kun sker i byggefelterne på de fire grunde, hvor man fandt har fundet stolpehuller, samt på de områder, hvor der skal laves asfalteret vej.

- Museet har givet en pris på at lave udgravning på byggefelterne på de fire grunde, og det kommer til at koste 400.000 kroner, og de har desuden sendt en ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen for at høre, om der kan gives tilskud, siger Jan Nordahl.

I søgesporet her kan man se de stolpehuller, der angiver, at der engang har været bygget huse, hegn eller lignende på området. Foto: VejleMuseerne

Ikke første fund

Den nyopdagede jernalderby er ikke den første, man har fundet i Aale. Tidligere er der ved kirken og rensningsanlægget dukket spor fra fortiden op. Anders Horsbøl Nielsen vurderer, at det nye fund er det ældste af dem, men at de er fra cirka den samme periode.

- Det er sandsynligvis de samme forgængere, der har flyttet lidt rundt. Og den måde husene og hegnet er lavet på, gør, at der efter vores vurdering er tale om noget lidt ældre i denne omgang, siger han.

Tilbage i jernalderen var det ganske almindeligt, at man rykkede rundt i et område, og i dette tilfælde er der tale om, at man har flyttet op og ned langs med Gudenåen.

- Ud fra koncentrationen af stolpehuller ligner det, at man har gået og repareret på husene i 60-70 år, og så har man vurderet, at det ikke længere kunne betale sig, og så er man flyttet et andet sted hen, siger museumsinspektøren.

Ud over stolpehuller er der fundet jernalderkeramik 15 steder i søgegrøfterne, og der kan dukke flere genstande op ved den mere dybdegående udgravning. I første omgang afventer de svar fra Slots- og Kulturstyrelsen, der skal vurdere ansøgningen om tilskud.

I søgesporet her kan man se de stolpehuller, der angiver, at der engang har været bygget huse, hegn eller lignende på området. Foto: VejleMuseerne
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Frank Lampard slog sin læremester

Annonce