Annonce
Horsens

14 dage tilbage - nu sættes dødsstødet ind mod Dana Feed

Den sidste del af Dana Feed-bygningerne bliver revet ned. Dermed forsvinder også det sidste vartegn over den store industri-aktivitet, der tidligere var på havnen. Foto: Morten Pape

Flere måneders nedbrydning på Dana Feed-grunden runder en milepæl. Fiskefoderfirmaets sidste store silo står for fald - forude venter omdiskuteret Casa-byggeri.

Horsens: Der er fuld gang i et støjende og støvende dødsstød på Horsens Nordhavn.

Nedbrydningen af det forhenværende Dana Feed begyndte i november, og opgaven med at fjerne det markante industrikompleks er nu så langt, at gravemaskinerne kun mangler at få skovlen under den lidt mere end 30 meter høje "hovedsilo-bygning"; det betontårn, der bærer fiskefoderfirmaets karakteristiske logo med tre fisk.

- Jeg vil tro, at vores arbejde over jordhøjde vil være klaret om små 14 dage. Så er det sidste tårn klippet ned, siger entrepriseleder Allan Bassø fra nedbrydningsfirmaet P. Olesen fra Hovedgård.

Annonce

Alt i alt har nordhavnen været en stor opgave for os. Vi begyndte nedrivningerne helt ude for enden, da sejlklubbens restaurant blev fjernet, og vi har været på Nopa- og Kemiragrundene og nu Dana Feed. Cirka fem år i alt.

Allan Bassø, entrepriseleder hos P. Olesen om firmaets nedbrydningsopgaver på nordhavnen
Dana Feed lukkede ned i 2008. I nogen tid blev bygningerne brugt som lager for firmaets ejere, Biomar. Horsens Kommune overtog dem i 2015 som en af hjørnestenene i den massive udbygning af havnen som boligområde. I løbet af foråret kan Casa A/S formentlig rykke ind og begynde opførelsen af sit bolig- og erhvervs-projekt på grunden. Foto: Morten Pape

Sådan så Dana Feed ud før nedrivningen begyndte

Nedbrydningsfirmaet P. Olesen vil have fjernet små 20.000 ton byggeaffald, når den sidste gravemaskine forlader Dana Feed-arealet. En del af teglbrokkerne ender - efter en tur i firmaets anlæg i Hovdgård - som vejfyld. Nogle af resterne bliver dog genbrugt på stedet til at opbygge den grund, Casa skal bygge på. Foto: Morten Pape

via GIPHY

Siden november har horsensianere kunnet følge, hvordan det store industrikompleks er forsvundet bid for bid. Foto: Morten Pape

Sidste vartegn over industriæra

Med det sidste silotårns fald forsvinder også det sidste markante vartegn over industri-æraen på Horsens Nordhavn.

Dana Feeds ejere, selskabet Biomar, stoppede sin produktion i Horsens i 2008, og 40-50 ansatte mistede deres job i byen. Siden har bygningerne stået tomme, og i 2015 blev de overtaget af Horsens Kommune som en vigtig brik i en historisk plan om at skabe en helt ny bydel på nordhavnen med hundredvis af boliger og attraktive miljøer ved vandet.

På Dana Feed-grunden vil selskabet Casa A/S bl.a. bygge boliger, erhverv og parkeringsanlæg, men den endelige form på byggeriet er endnu ukendt. Omfang og udseende debatteres stadig politisk efter adskillige høringsvar, bl.a. fra utilfredse beboere i området, og politikerne i Horsens Kommunes plan- og miljøudvalg skal kigge på sagen på et møde inden for de kommende måneder.

Hvis de trykker hurtigt på beslutnings-knappen, kan byggeriet dog muligvis begynde i april. Det har i hvert fald tidligere været meldt ud som Casas håb for en kick off-måned.

De tre fisk, der var Dana Feeds logo på den store silo, kan ikke længere undslippe nedbrydningsmaskinernes fangarme. Foto: Morten Pape

Små 20.000 ton byggeaffald

Uanset hvor det politiske spil ender, bliver sidste trin for folkene fra P. Olesen at grovplanere området, så det er klar til byggeri, forklarer Allan Bassø.

- Når siloen er væk, går vi i jorden og fjerner fundamenter osv. Nogle steder skal vi nok grave et par meter ned, siger entrepriselederen, som vurderer, at 60 procent af den samlede opgave på arealet p.t. er klaret.

Når det hele er overstået, vil små 20.000 ton teglbrokker, beton og andet byggeaffald være fjernet, og Allan Bassø forventer, at den sidste gravemaskine forlader Dana Feed-grunden i marts.

Det sidste silotårn er lidt mere end 30 meter højt. P. Olesen bruger en særlig maskine, en 90 ton Liebherr med en rækkevidde på ca. 34 meter, som kan klippe tårnet ned i stykker - 14 dage ventes arbejdet at vare. Foto: Morten Pape

Video: Nedrivningen begyndte i november

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Børnehavepladser stiger mest i 2020

Læserbrev

Beboer i Østerbo i Vejle: Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på

Læserbrev: Rygning er farligt, passiv rygning er farligt. Det er der ikke nogen tvivl om. Derfor er det helt uforståeligt, at Østerbo ikke har taget højde for, at tobaksrøg, mados og andre lugte uhindret stiger op gennem det nye ventilationsrør for til sidst at ende i de øverste lejligheder. Ifølge planen skulle opsætningen af det nye ventilationssystem tage 17 dage for en opgang. Fire en halv måned senere er ventilationssystemet stadig ikke taget i brug, og passiv rygning er blevet et stort og farligt problem. Desværre er det ikke kun ventilationssystemet, der tager alt for lang tid, det gør alle de andre arbejder også. Et andet eksempel er udskiftningen af fire indvendige døre, der ifølge planen skulle tage halvanden dag for en lejlighed. Fire måneder senere er dette arbejde heller ikke færdigt. "Hvorfor får de aldrig gjort noget færdig?", spørger alle. Direktørerne og projektlederne i Casa og Østerbo kan prøve at spørge deres egne familier, hvad de vil sige til, at de kan forvente, der kan komme fremmede og låse sig ind på alle tider af dagen de næste fire måneder, hvis de bestiller håndværkere til at lave et arbejde, der kan gøres på halvanden dag. Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på. Håndværkerne bliver sendt rundt for at reparere ting, der er ordnet, og andre ting bliver ikke ordnet, fordi de glemmes, og sådan fortsætter det i månedsvis. Håndværkerne bliver frustrerede og stressede, og beboerne mistrives i en sådan grad, at det fører til trusler mod håndværkerne - noget, Casa og Østerbo let kan forebygge med lidt omtanke og respekt. Alle har ret til respekt for privatliv, familieliv og hjem ifølge FN's menneskerettigheder, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven, og målet helliger ikke midlet. Når vi har rettigheder, har andre pligter, og selvom tilgængelighedsprincippet til vore hjem blev ændret, da vi stemte ja til renovering, har vi stadig krav på respekt for hjem og privatliv. Casa skal naturligvis ikke have adgang til vore hjem længere end højst nødvendigt. Østerbo bliver nødt til at tage beboerne alvorligt og også lære at informere på en konkret og fyldestgørende måde, så vi ikke gang på gang bliver taget med bukserne nede, også i vore egne badeværelser, når der pludselig står fremmede i hjemmet. Beboerhåndtering og fagtilsyn består i, at beboerne skal henvende sig til Østerbo, men der er intet proaktivt tilsyn i lejlighederne. Henvendelserne fører sjældent til andet end en sludder for en sladder, og fem måneder efter min henvendelse har jeg stadig ikke fået svar fra Østerbo. Alt for mange har den oplevelse. Vi håber, Casa og Østerbo lærer af deres fejl og ændrer strategien for de sidste boligblokke.

Annonce