Annonce
Horsens

13-årig læsehest: Lektier og pligter er sat på pause

Veninderne Alma Munkøe (tv), Ellen Wittrup(mf) og Sofie Stobberup (th) bruger 12 timer af efterårsferien på Readathon for børn på Horsens Bibliotek. Foto: Søren E. Alwan
Tre teenage-veninder bruger 12 timer af efterårsferien på at læse sammen som en del af bibliotekets Readathon for børn og unge.

Horsens: Computeren er sat på stand by, iPaden er slukket, og telefonen er lagt væk, når en flok læselystne børn og unge for tredje år i træk samles på børnebiblioteket i Horsens for at fordybe sig i bøgernes forunderlige verden. I hele 12 timer i træk deltager de i det årlige Readathon, og arrangør og bibliotekar Louise Buus er ikke i tvivl om, at det at læse sammen kan noget helt særligt.

- Vi gør det selvfølgelig for at sætte spot på læsningen, men også for at vise, at det er hyggeligt at læse sammen. De sidder her side om side, måske er der nogen, der læser det sammen, og de kan snakke om det, de læser, og dele læseoplevelserne med hinanden, siger hun.

20 børn og unge fra 12 år er tilmeldt årets Readathon, og det er god reklame for bøgerne.

- Arrangementet sælger faktisk sig selv. For nogle er det sejt og fedt at læse heldigvis, og når det foregår i åbningstiden, kan folk se, at der er unge, som læser, lyder det fra Louise Buus.

Annonce

Jeg er fan af det urealistiske univers, og når jeg læser, får jeg lov til at forestille mig det hele selv. Komme ind i et helt andet univers og danne min egen opfattelse.

Alma Munkøe, 13 år

Et helt andet univers

Tre af de børn, som har besluttet sig for at bruge 12 timer af deres efterårsferie på Readathon er de 13-årige veninder Alma Munkøe, Sofie Stobberup og Ellen Wittrup, og de er enige om, at det er hyggeligt at læse sammen.

- Jeg er ikke typen, der normalt kan lide at læse, jeg spiller mere computer og ser film, men jeg synes, det lød spændende, lyder det fra Sofie Stobberup, som ikke er bange for at komme til at savne skærmen.

- Jeg er slet ikke afhængig af computer. Når man læser, er det bare et helt andet univers. Jeg læser "Twilight", og selvom jeg allerede har set filmene, får jeg flere detaljer med i bogen - det er ligesom to forskellige perspektiver, siger hun.

Sætter gang i fantasien

Også 13-årige Alma Munkøe, som er med til Readathon for anden gang, er enig i, at det at læse er noget helt særligt.

- Det er en god måde at være sammen på og komme lidt væk fra hverdagen. Lektier og pligter er sat på pause, siger hun og fortsætter:

- Jeg er fan af det urealistiske univers, og når jeg læser, får jeg lov til at forestille mig det hele selv. Komme ind i et helt andet univers og danne min egen opfattelse, siger Alma Munkøe, der forventer at læse halvanden bog i løbet af de 12 timer.

13-årige Asta Vestergård Jacobsen (tv) og Milla Wind, 13, havde gjort det særligt behageligt for sig selv, da de deltog i det årlige Readathon for børn på Horsens Bibliotek, hvor det gælder om at læse i hele 12 timer. Foto: Søren E. Alwan

Godt at se veninderne i ferien

Pigerne har sat sig godt til rette i en sofa lidt afsides på børnebiblioteket på andensal i Tobaksgården. Alle tre er de godt i gang og har den første time slugt over 60 sider hver. Ambitionerne om at få læst en del er høje, men for Ellen Wittrup er det ligeså meget det at være sammen, som tæller.

- Jeg synes, det er hyggeligt at se de andre og være sammen på en lidt anden måde. Man får ikke læst hele tiden, og vi har efterårsferie, så det er dejligt at være sammen, siger hun.

Torsdag var der 20 børn og unge til Readathon, men de tre veninder er overbevist om, at alle, de kender, ville have lyst til at være med, hvis de blev spurgt. For selvom efterårsferien med regn og rusk for mange børn og unge kalder på gode film, seriemarathon på Netflix eller Fortnite på computeren, er det at læse stadig noget, der interesserer de unge.

- Vi er ikke særlige, fordi vi er til det her, siger pigerne i munden på hinanden, og Ellen Wittrup fortsætter:

- Hvis vi spurgte alle i klassen, og de ikke skulle noget andet, så tror jeg, de ville tage med. Det er ikke tabu at læse.

Og alle pigerne bekræfter i munden på hinanden:

- Vi skal helt sikkert være med igen næste år.

Det er især fantasy og historier med teenagere i hovedrollerne, som optager de unge læsere, men da Sofie Stobbrup havde glemt vampyr-bogen"Twilight" derhjemme, måtte hun ty til en endnu mere uhyggelig genre til det 12 timer lange Readathon. Foto: Søren E. Alwan
Der var afmærkede områder og råhygge til Readathon for børn på Horsens Bibliotek torsdag. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Jysk bygger om: Genåbner på fredag

Leder For abonnenter

Leder: Tak for oplevelserne til en dansk verdensstjerne

Der er altid risiko for at få tastaturkrigere på nakken, når man hylder en sportsstjerne som den største i Danmark nogensinde, så lad mig i internetfredens tegn konstatere, at det var en af de største, der fredag morgen sagde "goodbye" til en hel tennisverden. Uanset placeringen på den rød-hvide evighedsskala: Caroline Wozniacki fortjener al den hyldest, der ruller hendes vej. Hun har været en strålende repræsentant for Danmark på alle parametre, og selv om jeg er en af dem, der har nået kvalmegrænsen, når det gælder hyldestvideoer, taler det sit eget tydelige sprog, når tennislegender som Federer, Djokovic, Nadal og Serena Williams afleverer personlige hilsner til "Caro". Som danskere kan vi ærgre os en smule over, at hendes sidste tre kampe blev spillet på umulige tidspunkter midt om natten, men der er på især to punkter noget smukt i, at det hele sluttede i Australian Open. Punkt 1: Det var her, hun 27. januar 2018 endelig fik den Grand Slam-titel, hun manglede i en fornem karriere. Jeg var en af dem, der kneb en tåre, da hun efter en forrygende finale kunne hæve trofæet. Punkt 2: Wozniacki har været en perfekt ambassadør for Danmark i hele verden. Og længere væk end Melbourne kommer vi ikke, når det gælder de største turneringer. Hun har på WTA Tour'en aldrig været spilleren begavet med det største talent, men hun har altid været i superform og ofte slidt en modstander op. 71 uger som nummer et på verdensranglisten, to finaler i US Open, en sejr i den prestigefyldte sæsonfinale og en lang række turneringssejre er beviser på en fornem karriere. Og så er hun vellidt: - Hun er en person, der er fantastisk uden for banen. Så det bliver et stort tab for kvindetennis, især for mig, siger veninden Serena Williams. Det må varme hos "Wozzy". Vi får nok aldrig én som hende igen, men for tennisfans er det da rart at tænke på, at vi har et par af verdens stærkeste juniorer i Clara Tauson og Holger Rune. I har noget at leve op til. Tak for oplevelserne, Caroline!

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce