Bjerre Arrest er klar til første etape

Bjerre Arrest har ikke været i brug siden årtusindskiftet. Arkivfoto

Bjerre Arrest er klar til første etape

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den gamle arrest får nyt tag og nye skorstene efter sommerferien

Bjerre: Efter mange års forarbejde går arbejdet med at istandsætte Bjerre Arrest i gang.

Foreningen Til Bevarelse Af Bjerre Arrest har netop fået byggetilladelse til første etape af den hårdt tiltrængte forskønnelseskur af de fredede bygninger midt i landsbyen, nyt tag og nye skorstene.

I alt er der givet tilsagn om ca. 2,2 mill. kroner i støtte til projekekt, og dermed er foreningen klar til at sætte arbejdet i gang efter sommerferien.  En håndfuld lokale firmaer blev bedt om at give tilbud på arbejdet, som skal udføres af Jørgen Bojsen Tømrerforretning ApS i totalentreprise.

 

Bjerre Arrest
Er opført i 1846 som arrest- og tinghus - en bygning, hvor der både blev holdt rettergang og indsat fanger.Fra 1923-1932 var bygningen udlejet til Horsens Tugthus, og fra 1939-1945 var den anneks til Statsfængslet i Horsens og blev efter befrielsen anvendt til fængsel for værnemagere.

De sidste fanger forlod arresten i 1956, hvorefter forsvaret havde bygningen til 1980-81.

Staten ejede bygningen indtil 2003, da den blev købt af en privatmand.

Siden blev den solgt videre flere gange og fik lov at gå mere og mere i forfald, indtil en lokalt forankret forening med opbakning fra ca. 250 private i begyndelsen af 2015 købte bygningerne for 300.000 kroner og begyndte at realisere planen om at gøre arresten til en attraktion som vandrerhjem, museum og samlingssted.

Skal søge igen

En enkelt formalitet mangler dog: Byggesagsbehandlingen er trukket så længe ud, at foreningen nu må sende en ansøgning til Realdania-fonden Underværker, som i maj 2015 bevilgede en million kroner til at sætte projektet i gang på betingelse af, at det ville blive påbegyndt inden to år.

- Vi håber naturligvis, at fonden vil acceptere et par måneders overskridelse, som vi selv føler, vi er ganske uskyldige i. Vi har mødt meget stor velvilje fra Hedensted Kommune, som har fundet midler til nedrivning af de bygninger, som ikke skal bevares. Vi har også nydt godt af kommunal hjælp i forbindelse med ansøgninger om LAG- og udviklingsmidler til projektet. Men vi synes ikke, velviljen rakte helt hen til byggesagsbehandlingen i teknisk forvaltning, som er trukket alt for længe ud. Det er heldigvis nu et overstået kapitel, og vi kan gå i gang, siger foreningens formand Poul Erik Honore i en pressemedelelse.

Ud over tilsagnet fra Underværket ligger 1,2 mill. kr. fra to forskellige puljer til udvikling af projekter i landdistrikterne.

Med byggetilladelsen er den overordnede plan om at indrette arresten til blandt andet vandrerhjem og museum også godkendt. At gennemføre hele projekt fornyelse af Bjerre Arrest kræver imidlertid yderligere et tocifret millionbeløb, som foreningen nu skla i gang med at søge. (hyttel)

Bjerre Arrest er klar til første etape

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce