Annonce
Hedensted

112 efterskole-elever samlet til festival i haven: Et plaster på såret for et corona-forsømt forår

Første nat på have-festivalen blev en våd omgang, og flere måtte allerede tirsdag anskaffe sig nye mere tætte telte. Foto: Morten Pape
Årgang 2019/2020 fra Klejtrup Musikefterskole er i denne uge forsamlet i familien Wentzlaus have i Ølholm ved Tørring for at spille og høre musik. Forældrene har arrangeret festivalen som et plaster på såret for de unges afkortede efterskoleophold.
Annonce

Ølholm: Søren til instrumentbanken, Søren til instrumentbanken.

Radioerne giver genlyd i infoteltet på Vejlevej i Ølholm. Med frivillige festival-hjælpere i ens blå t-shirts, store bannere, toiletvogne og p-skilte kan man ledt foranlediges til at tro, at vi står midt på en festival. Virkeligheden er dog, at vi befinder os i en privat have midt i et parcelhuskvarter.

Her i, hvad der engang var børnehaven Skovpyramiden med dertilhørende 10.000 kvadratmeter grund, bor familien Wentzlau. Deres yngste søn Christian har netop afsluttet sit ophold på Klejtrup Musikefterskole ved Viborg.

Et ophold, der på grund af coronakrisen, på ingen måde blev som forventet, og derfor er en gruppe forældre med Heidi og Jesper Wentzlau i spidsen gået sammen om at forlænge efterskole-opholdet med en uge ved at lave en festival i familiens enorme have.

- Vi syntes simpelthen, det var synd for ungerne, at de mistede så meget af deres ophold. Det er ikke bare de ni uger, de var hjemme, men også en rejse til Cuba og en række koncerter, de skulle have spillet, som blev aflyst. Det var næsten ikke til at bære, fortæller Jesper Wentzlau om de første spæde tanker, der førte til, at hans hjem og have pt. er invaderet af 112 efterskoleelever og en snes forældre.

Annonce

Øvelokale i garagen

De ankom mandag eftermiddag og vil blive i Ølholm frem til lørdag. Indkvarteringen er i egne telte, mens der er lavet tre øvelokaler, (et i huset, et i garagen og et i værkstedet), som de musikalske unge kan bruge.

Et stort telt gør det ud for spisesalen, hvor der serveres varm mad fra det lokale cateringfirma Kirstens Køkken. Et mindre telt er indrettet til kiosk med chips, kanelgifler og andre fornødenheder, som den lokale superbrugs sammen med mælk, rugbrød mv. leverer, og i havens ene hjørne er der bygget en scene, hvorfra både efterskoleeleverne selv og musikere udefra vil optræde i løbet af ugen.

Nana Schmidt Olsen fra Dronninglund og Jens Kirk Dejgaard fra Horsens har spillet meget sammen på Klejtrup Musikefterskole og er taknemmelige for, at de har fået en ekstra uge til at dele glæden ved musik. Så betyder det ikke så meget, at øvelokalet er indrettet i værkstedet. Foto: Morten Pape

Selvom vejret ikke viser sig fra sin bedste side, er eleverne efter godt et døgn på festivalen ved godt mod.

- Det er bare mega fedt at få en uge mere sammen med efterskolen og fedt at så mange forældre og elever har ville tage et ansvar for at arrangere det, fortæller Daniel Albrechtsen fra Tørring under opvasken, der foregår i en balje i et telt sat op i forlængelse af huset.

Annonce

Positive naboer

Selvom det hele nok lugter af festival, er der ganske ordnede forhold på pladsen. Eleverne er opdelt i de samme familiegrupper, som de var på efterskolen. Hver gruppe har ansvar for at holde sin toiletvogn ren og pæn og vaske sit service op.

- Vi har gjort det klart fra start, at det ikke er en Roskilde Festival. Der bliver først mulighed for at drikke alkohol sidst på ugen og i hverdagene trækker vi stikket til scenen klokken 22, fortæller Jesper Wentzlau, der har orienteret naboer, politi, kommune mv. på forhånd om festivalen.

Flere telte viste sig at være i dårlig stand allerede på førstedagen, og en gruppe elever endte med at sove i øvelokalerne for at undgå, at alt deres tøj blev vådt. Foto: Morten Pape

Da festen foregår i en privat have, er den ikke omfattet af reglerne om forsamlingsforbud.

- Vi har kun fået positive reaktioner tilbage. Vi kunne godt frygte, at nogle ville være trætte af at få en efterskolefest i baghaven en hel uge, men vi er helt overvældede over, hvor positive folk har været. En af de første reaktioner, vi fik, var fra en ældre dame, der bor lige ovre på den anden side af vejen, der bare ville tilbyde os at bruge hendes indkørsel, hvis vi manglede plads, og fortælle os, at hun glædede sig til at høre musikken fra haven, fortæller Jesper Wentzlau med et smil.

Det gik hurtigere med industri-opvaskeren på efterskolen, konstaterer Daniel Albrechtsen fra Tørring og Anaselma Siancas Pålsson fra Ølsted på Fyn, under den daglige opvask af deres familiegruppes frokostservice. Foto: Morten Pape
Annonce

Stor forældre-opbakning

Han har et mindre udlejningsfirma, hvor han udlejer telte, service, borde mv. til private fester og har også en pæn mængde lydudstyr, der alt sammen er kommet i brug til festivalen. To andre forældre Gyrithe Nielsen-Man fra Skals og Lise-Lotte Strøm fra Gl. Rye har sammen med fire elever været med i styregruppen for festivalen, mens de øvrige forældre hver især har bakket op med alt fra bagværk til tryk af bannere.

Lysten til at hjælpe har været så stor, at styregruppen efter 1000 boller og 28 bradepander kage har været nødt til at sige stop.

- Det er helt fantastisk. En far fra Thisted er vvs'er og han kørte herned i søndags for at hjælpe med at sætte toiletvogne med mere op, og en anden gruppe forældre har lavet et band til lejligheden, som kommer og optræder, fortæller Jesper Wentzlau.

Flere kendte danske musikere vil også lægge vejen forbi Ølholm i løbet af ugen. Hvem kan de engagerede forældre dog ikke afsløre, da det skal være en overraskelse for eleverne.

Jesper Wentzlau så det egentlig mest som en sjov gimmick, da han fik mulighed for at låne en stak radioer til brug på festivalen, men ret hurtigt har det vist sig at være en ganske effektiv måde at kommunikere på mellem de 15-20 voksne, der altid er til stede på pladsen. Foto: Morten Pape
Eleverne har kun adgang til husets øvelokale, mens resten af Wentzlaus hjem er forbeholdt forældrene. Foto: Morten Pape
På efterskolen var eleverne opdelt i familiegrupper på otte, og de samme grupper er videreført på festivalen, så de f.eks. kun deler lejrplads, toilet og service med nogen fra den samme gruppe. Foto: Morten Pape


Det er ikke bare de ni uger, de var hjemme, men også en rejse til Cuba og en række koncerter, de skulle have spillet, som blev aflyst.

Jesper Wentzlau, festival-arrangør
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Her er tallene, du ikke må se: 48 smittede med minkvariant i Region Midtjylland

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Horsens

Horsens-pige indkaldt til landsholdet

Annonce