Annonce
Hedensted

Cykelprojekt har en succesrate på 92 procent: 11 unge cyklede op ad Alpe d'Huez og tættere på et job

Det er ikke mange uger siden, 11 unge drog afsted mod Frankrig i jagten på personlig succes og på sigt også et fast job eller uddannelse. Privatfoto
Via projektet Cyk19 gennemførte 11 unge arbejdsløse fra Hedensted Kommune en cykeltur ned gennem Europa. Projektet har syv år på bagen og bryster sig af, at 92 procent efterfølgende er kommet i job eller uddannelse.

Hedensted: Mens lidt over 200 af verdens bedste cykelryttere i denne uge kan se frem til mødet med alperne i årets udgave af Tour de France, har 11 unge mænd og kvinder fra Hedensted Kommune netop indtaget bjergpassets mest mytiske stigning.

I forbindelse med cykelprojektet Cyk19 sluttede deltagerne knap 1600 kilometers tur gennem Europa med en opstigning til toppen af Alpe d'Huez - 13,8 kilometer med 21 hårnålesving og en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,1, der for blot et halvt år siden havde været en umulig opgave.

Det er nemlig ikke mange måneder siden, holdet for første gang kunne sætte sig i sadlen på en ryttercykel. Og uden at fornærme alt for mange var det fysiske udgangspunkt heller ikke noget at prale alt for højt med.

- Nogle startede uden så meget som én muskel på kroppen, så træningen startede helt dernede, hvor vi i februar gik nogle ture sammen og spillede lidt i hallen. Siden kom vi på spinningcyklen og supplerede med lidt muskeltræning, skiftede til landevejscyklen, da vejret tillod det - og nu har vi haft 1544 formidable kilometer fyldt med succesoplevelser, der virkelig har givet et menneskeligt output, siger projektkoordinator Teddy la Cour Brigsted.

Når vi slutter på Alpe d'Huez, handler det om, at alle kender bjerget som noget nærmest uovervindeligt. Og nu har de unge besejret det.

Teddy la Cour Brigsted, projektkoordinator, Cyk19

Fyldt med aha-oplevelser

Fælles for deltagerne er, at de alle er blevet visiteret af jobcentret efter længere tids arbejdsløshed grundet udfordringer med eksempelvis psykiske lidelser, misbrug, kriminalitet eller lavt selvværd.

Fælles er også, at de for hvert tramp i pedalen er trådt et skridt tættere arbejde eller uddannelse.

- Mange havde af den ene eller anden årsag isoleret sig selv. Undervejs i forløbet og på turen til Frankrig har de dog fået en masse aha-oplevelser af, at man kan godt have en dårlig morgen, men alligevel bryde ud af dagligdagens trummerum og få en god dag. De behøver ikke blive i deres negative tanker, bare fordi det virker som en lortedag, siger Teddy la Cour Brigsted.

Som det lysende eksempel på den nyfundne selvovervindelse peger han på, at en af rytterne styrtede undervejs og brækkede et ribben. Alligevel steg han på cyklen igen, da holdet nåede til Alpe d'Huez.

- De står tilbage med ideen om, at de kan noget, og de kan biddrage med noget - for det er godt nok ikke mange, der kan cykle 1544 kilometer, siger Teddy la Cour Brigsted.

Annonce

En god forretning - menneskeligt og økonomisk

Det er syvende gang, Hedensted Kommune sender unge langt fra arbejdsmarkedet af sted på en cykeltur til Frankrig.

Budgettet ligger i år på på 900.000 kroner årligt, og ifølge udvalgsformand Henrik Alleslev (S) er det helt uden for diskussion, at resultaterne langt overstiger udgifterne.

Hedensted Kommune oplyser, at 92 procent af deltagerne efterfølgende er kommet i job eller uddannelse.

- At vise den her gruppe af unge, at man kan sætte sig et så stort mål og gennemføre det, er uvurderligt i jagten på selvforsørgelse. For mange har det betydet, at de har lagt deres liv om - hvad enten det betyder sundere kost, eller man er kommet ud af et misbrug. Det sætter et tankesæt i gang om, at 'hvis jeg kan klare det her - så kan jeg også klare så mange andre ting, som jeg ellers ikke på forhånd ville have troet', siger han.

Flere kommuner har efter Hedensteds forbillede kopieret projektet, og planen er da også at gentage det igen næste år.

Blandt andet sammenholdet på projektet Cyk19 er blevet fremhævet som den altoverskyggende grund til, at samtlige deltagere nåede toppen af Alpe d'Huez trods manglende forudgående cykelerfaring og en vane for at smide håndklædet i ringen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce