Annonce
Kultur

11-11-11: Lørdag er der premiere for en helt ny serie af "venne-koncerter" i Horsens

Nogle er til Metallica - andre til Mozart, så sommerens koncertrække i Vor Frelsers Kirke kommer til at rumme lidt af hvert. Collage af fotos af Martin Ravn og Christian Hartmann, Scanpix
Midtbykirke helliger 11 lørdage til musikalske oplevelser, der skal vise, at der er lys for enden af pandemi-tunnelen. Venner af huset tropper op til en ny sommerkoncert-række, der rummer alt fra Mozart til Metallica.

Horsens: Hvis corona-pandemien er djævelens værk, tager en af de kristne højborge i Horsens nu til genmæle med noget, der kan blive et himmelsk, musikalsk modspil.

Vor Frelsers Kirke på Torvet har som mange andre kultur-udbydere i byen været hårdt ramt af covid-19-krisen, der har medført aflysninger på stribe. Lørdag er der imidlertid premiere på en revanche: en helt ny sommerkoncert-række, der kunne døbes "11-11-11".

Ideen er nemlig, forklarer organist Kevin Laplante, at tilbyde 11 koncerter, 11 lørdage i rap, alle med koncertstart kl. 11.

Annonce

Summer of joy

- Covid-19 har sat en stopper for stort set alle kirke- og kulturaktiviteter i det seneste års tid, men nu ser det ud til, at der er lys for enden af tunnelen. Smittetallene rasler ned, vaccinerne er på vej, og Danmark er verdensmester i at teste for corona, så vi ser frem til et glædeligt gensyn med alt, hvad der hedder "en normal dagligdag" eller, som et amerikansk medie har skrevet, en "summer of joy", lyder det fra Laplante før premieren.

Overblik: Sommerens koncerter

Sommerens lørdagskoncerter i Vor Frelsers Kirke begynder alle kl. 11.

Her er et overblik:

5. juni - Fest for Beethoven: Kirken fejrer Ludwig van Beethoven. Kevin Laplante spiller et solo-klaverprogram bestående af sonaten "Pathetique" samt musik af Chopin, Schubert og Edvard Grieg.

12. juni - "Jubel-matiné": Cantica Børne- og Ungdomskor afslutter en kort sæson med en smagsprøve på deres repertoire.

19. juni - "Orgel-favoritter på Frobenius'en": Kevin Laplante vil spille en koncert, som indeholder nogle af de mest kendte orgelvæker.

26. juni - "Fra Barock til rock - hits gennem 400 år": Jørgen Søby Andersen giver en guitarkoncert, der indeholder favoritter gennem 400 år, komponeret og transkriberet til klassisk guitar. Repertoiret rummer alt fra Back til Metallica

3. juli - "2 violiner og en Steinway": Matthias von Niessen og Todd Cadieux, to violinister fra 1. violingruppen ved Aarhus Symfoniorkester, optræder i et program for to violiner og klaver sammen med Kevin Laplante. Musik af Vivaldi, Martinů, Sarasate og Knudåge Riisager.

10. juli - "En rejse i tid": The Horns of Revolution giver en messingsblæserkvintet-koncert med musik skrevet af bl. a. Mendelssohn, George Gershwin, Leonard Bernstein samt storslået filmmusik.

17. juli - "Klassiske klassikere": Sopranen Kristine Mågård og pianisten Esben Lund Brummer fylder Vor Frelsers kirke med et bredt udvalg af store klassikere for sang og klaver. Der vil blandt andet være musik af Grieg, Charles Gounod og Mozart.

24. juli - "Mesterligt Mozart og romantisk russisk": En koncert med to strygetrioer af henholdsvis W. A. Mozart og S. Taneiev. Opføres af TrioTrio, som består af Karl Bonde Torp (violin), Johanne Grønkjær Lorenzen (bratsch) og Christian Skovgaard Nielsen (cello).

31. juli - "Matiné à la carte": Kirkeorganist Nicolai Nielsen og Hanne Tolbøll spiller musik fra repertoiret for blokfløjte og tangenter. Musikken bliver valgt ad libitum fra et menu-kort med navne som den lokale Ræhs, Scott Joplin eller Mozart.

7. august - “Kærlighedssange fra mange lande”: Lise Bech Bendix, sopran, og Berit Juul Rasmussen, klaver, spiller et uddrag af deres store repertoire af smukke danske romancer, tyske lieder og elskede opera-arier.

14. august - "Fransk og tysk musik i wallisiske hænder" Organist Gethin Davies-Jones spiller musik af bl.a. Buxtehude, J.S. Bach, Robert Schumann og Louis Vierne.

21. august - Notre Dame... og Vor Frelsers Kirke... i Flammer!: Virtuos musik for kvindekor fra middelalderens Paris med det professionelle vokalensemble Music Ficta og dirigent Bo Holten, som fortæller farverigt om perioden, musikken, kulturen og tidens kuriositeter.

Titlen på koncertrækken er dog ikke "11-11-11" men "VFK og Vennerne", og det med "vennerne" skal tages helt bogstaveligt, uddyber han.


De sidste "venner", vi vil præsentere, er vores Steinway B-211 flygel, vores 42 stemmer Frobenius-orgel og vores snart 800 år gamle kirkerum med den fantastiske akustik.

Kevin Laplante


- Fælles for alle koncerterne er, at de medvirkende har en stærk tilknytning til Vor Frelsers Kirke, enten som nuværende musikere eller som tidligere korsangere, som er gået videre med en karriere i musik. Desuden kommer der en bonuskoncert med Musica Ficta og deres dirigent Bo Holten i samarbejde med byens middelalderfest, forklarer Kevin Laplante om programmet.

Annonce

Nyrestaureret kirkerum spiller med

Corona er i øvrigt ikke den eneste store modstander, koncertmagerne i Vor Frelsers Kirke har måttet kæmpe med i de senere år.

Kevin Laplante, organist i Vor Frelsers Kirke, glæder sig til at åbne dørene til den ny koncertrække. Han sætter sig selv bag kirkens store, nyrestaurerede orgel, når der lørdag er premiere på "VFK og Vennerne". Arkivfoto: Søren E. Alwan

I forbindelse med en voldsom pyromanbrand i august 2018 blev store dele af kirken så brandskadet, at den måtte lukkes ned.

Flammerne ødelagde blandt andet kirkens mastodontiske orgel, som først for kort tid siden stod fuldt færdigrestaureret igen.

I mængden af "venner" bliver kirkens nyrestaurerede rum og inventar derfor også i sig selv en del af den musikalske vennekreds, siger Laplante.

- De sidste "venner", vi vil præsentere, er vores Steinway B-211 flygel, vores 42 stemmer Frobenius-orgel og vores snart 800 år gamle kirkerum med den fantastiske akustik, som kan rumme alt fra akustisk guitar, solosang, korsang og ægte orgelbrus, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Nyt underlag på Casa Arena? Horsens Kommune foreslår at fremtidssikre banen med hybridgræs

Annonce