Små 100 borgere var med til at tegne fremtidens Brædstrup, da der lørdag eftermiddag blev holdt byværksted i Brædstrup Hallen.
Brædstrup: Brædstrup blev kigget igennem i alle kroge og afkroge, da der lørdag eftermiddag var kaldt til byværksted i Brædstrup Hallen. Små 100 af byens borgere deltog for at være med til at tegne fremtidens Brædstrup, som inden for de næste fem år vil ændre udseende, når de 18 millioner kroner fra områdemidlerne er kommet i spil.
Lørdag var der dog først tid til at komme med idéer og visioner om fremtidens Brædstrup, og det blev til en travl eftermiddag, hvor deltagerne i grupper fordybede sig i temaerne: byrum, byliv, børneliv og byg et bybed. For flere af grupperne betød det, at man skulle bevæge sig ud i byen og se på den med kritiske briller. Her skulle grupper se på herligheden, anvendeligheden og oplevelsen på Søndergade, Bredgade, Folkeparken og i området omkring den gamle stationsbygning og posthuset.
Lene Kjær, Brædstrup.Jeg synes, det er tiltrængt, at der gøres noget i byen. Det gør forhåbentligt, at folk bliver gladere for at være i midtbyen, og de vil bruge den noget mere.
Områdefornyelse
Brædstrup har fået tildelt 18 millioner kroner til områdefornyelse i 2018-2022. Pengene kan bruges til at opgradere og forskønne byrum og byliv blandt andet ved at forbedre og renovere torve, pladser, gadeforløb og parker eller til at igangsætte sociale eller kulturelle aktiviteter.Første skridt i områdefornyelsen er at udvikle et byfornyelsesprogram, som fastlægger, hvordan områdemidlerne skal anvendes. Det inkluderer blandt andet borgerindragelse, hvilket byværkstedet er en del af.
Byfornyelsesprogrammet med konkrete projekter, som skal igangsættes, skal være færdigt inden årsskiftet. Selve programmet ventes vedtaget af byrådet inden maj 2018, hvorefter projekterne kan realiseres.
Bedre sammenhæng i midtbyen
Erling Lund, Else Sørensen og Anna-Lise Rotbøl var taget med på workshop, fordi de gerne ville være med til at forbedre deres by. De skulle kigge nærmere på Søndergade, og her er der behov for at gøre noget, synes de.
- Da vi fik Søndergade, tænkte jeg først: Av, den har jeg ikke rigtig noget forhold til. Men jeg synes, Søndergade har et problem i, at den ikke rigtig hænger sammen med bymidten, selvom jeg altid har ønsket, at den gjorde det. Det kunne være fint, hvis man kunne lave noget, så det hele hang bedre sammen, sagde Anna-Lise Rotbøl.
Erling Lund mente, at der kunne gøres meget i Søndergade, som vil gøre gaden til et hyggeligere sted.
- Der er meget trafik, men hvis man fik lavet et torv fra Søndergården til brugsen, så kunne de ældre, der skal i aktivitetscentret i Søndergården, gå mere uforstyrret over gaden. Vi kunne også godt bruge en cykelsti fra Pejsegården og helt ind til rundkørslen før Bredgade, sagde Erling Lund.
Flere væresteder
I Brædstrup Hallens kantine var omkring 20 personer ved at se på de tilbud, Brædstrup har at byde på inden for natur, hygge, bevægelse og kunst/kultur. I en gruppe sad Jonna Due Andersen, Lene Nielsen, Rikke Frederiksen og Peter Deichmann. Selv om flere af dem er involveret i de lokale foreninger, så kunne de godt ønske sig flere aktiviteter i Brædstrup for folk, som ikke er med i en forening.
- Det kunne være fint, hvis det ikke kun var foreningerne, som har aktiviteterne, men man kan komme til aktiviteter i bylivet uden at skulle gå til spejder eller håndbold. Det vil styrke sammenholdet, hvis man har et fælles sted at være. Aktivitetsparken er selvfølgelig i gang, men det ændre ikke på, at vi mangler det nu. Det kunne også være en legeplads eller en cykelsti til skolen, så vi får en mere tiltalende by både visuelt men også at være i, sagde Lene Nielsen.
De mange idéer fra byværkstedet til et bedre Brædstrup skal tre arbejdsgrupper i de kommende uger arbejde videre med. De idéer, som skal med i det kommende byudviklingsprogram, vil blive præsenteret på et borgermøde onsdag 22. november.