Annonce
Ikast-Brande

100 nye boliger på vej - men ikke uden debat

Langvarig og kras debat i byrådet om ambitiøs Nordlundvej-lokalplan med 100 boliger på tegnebrættet.

Brande: Fronterne var trukket skarpt op og retorikken til tider hård, da byrådet mandag aften skulle tage endeligt stilling til den lokalplan og det kommuneplantillæg, der skal gøre det muligt for BM Invest at opføre over 100 boliger på Nordlundvej vest for rideskolen.

På forhånd havde et mindretal på 10 af byrådets 23 medlemmer (seks socialdemokrater, tre konservative og Fælleslistens Lotte Stoltenborg) fremsat et ændringsforslag, som dels krævede etablering af en offentlig sti langs lokalplanområdets sydlige skel, dels et beplantningsbælte langs stien som afskærmning mod Brandlund Hede.

Forslaget fik mange hårde ord med på vejen, og ikke mindst Venstres Lars Lyhne svingede krabasken:

Annonce

- Jeg vil hellere ryge ud på røv og albuer ved næste valg end ende i "hall of shame", hvis vi ikke stemmer det her igennem, lød det blandt andet fra Venstremanden, der udover sin egen partigruppe havde opbakning fra Dansk Folkeparti og Fælleslistens andet byrådsmedlem, Henrik Kraglund.

Sidstnævnte kunne ikke dy sig for at sende en besk stikpille i retning af Danmarks Naturfredningsforening (DN), som havde påklaget kommunens beslutning om, at det ikke var nødvendigt at foretage en miljøvurdering af planerne. Klagen var nemlig indsendt en dag for sent, og derfor har Planklagenævnet afvist at behandle den.

- Skal der udråbes en helt i det her forløb, så må det være DN, som kunne have skabt en voldsom forsinkelse, hvis de havde påklaget i tide, lød det drivende sarkastisk fra Fælleslistens gruppeformand, som mente, at forsinkelsen måtte være sket helt bevidst.

Kritik af læbælte

Mens flere af de 10, der havde fremsat ændringsforslaget, betegnede ændringerne som relativt beskedne, så flere af modstanderne det som ret voldsomme indgreb i den private ejendomsret, både overfor udviklerne og overfor de personer, der allerede har købt eller reserveret en grund i området.

– Et læbælte lukker solen ude – det er de dyreste grunde, der bliver ramt, påpegede Lars Lyhne eksempelvis, og heller ikke Dansk Folkepartis Bo Sand Kristensen så nogen grund til at hegne området ind.

Fra flere af forslagsstillerne blev der efterlyst en bedre dialog med beboerne i området og at der blev lyttet mere til dem og deres bekymringer. Det fik tilhængerne af det oprindelige lokalplanforslag, blandt andre formanden for teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl (V), til at spørge om, hvor dialogen med udviklerne og de kommende beboere i området så var blevet af?

For Fælleslistens Lotte Stoltenborg handlede det om store forventninger, der ikke bliver indfriet.

- Det hele handler om strukturplanen. Jeg føler, vi har manglet et styringsværktøj, påpegede hun og efterlyste mere af ”Skovens” (et af delområderne i strukturplanen for Brande Syd, red.) udtryk kom i lokalplanen.

Annonce

Et kvalitetsløft

Ifølge de konservatives Kirsten York Helms skulle ændringsforslaget ses som et kvalitetsløft:

- Intentionen er at kvalitetssikre projektet i tråd med det, BM står for, sagde hun, hvorefter borgmester Ib Lauritsen (V) ganske usædvanligt måtte minde byrådsmedlemmerne om, at de på et byrådsmøde henvender sig til hinanden og ikke til tilhørerpladserne, hvor blandt andre de to indehavere af BM Invest, Erik Møller og Jacob Brun, befandt sig.

Socialdemokratiets Birthe Sørensen undrede sig over, at der ikke havde været forsøgt en dialog med netop BM Invest:

- Det kunne jo være, man kunne finde en løsning, funderede socialdemokraten, en dialog hendes partifælle Anne Ravn Bach – som den eneste - oplyste at have haft. Hun var ikke så bekymret for makkerparrets intentioner og har fuld tiltro til, at der både bliver anlagt en sti og en form for afskærmning mod heden, men:

- Hvis vi vedtager lokalplanen, kan der komme nogle udviklere udefra og overtage projektet – vi skal passe på vores hede, påpegede hun.

Annonce

Offentlig stiadgang

Meget af debatten kom til at kredse om begrebet "offentlig sti", som af modstanderne af ændringsforslaget meget bastant blev opfattet som en kommunal sti, hvilket i givet fald ville medføre kommunale udgifter til anlæggelse af stien og ekspropriation af jorden, mens flere af forslagsstillerne påpegede, at det, der reelt var ment med forslaget, var en sti med adgang for offentligheden.

Efter en timelang debat blev først det mest vidtgående forslag, ændringsforslaget til ændringsforslaget (at stien ikke skulle være "offentlig", men med offentlig adgang) sat til afstemning, men forslaget kunne kun samle seks stemmer, idet hverken byrådets tre konservative medlemmer eller socialdemokratiets Anne Ravn Bach kunne stemme for.

Det kunne de til gengæld, da det oprindelige ændringsforslag, som var blevet sat i søen i forlængelse af sidste tirsdags møde i økonomi- og planudvalget (hvor sagen også var på dagsordenen), blev sat til afstemning, men da kun de ti forslagsstillere stemte for, faldt også dette forslag, hvorefter lokalplanforslaget blev vedtaget enstemmigt - uden at der blev flyttet så meget som et komma.

Annonce

Bygherrer glæder sig

- Vi er ydmyge og taknemmelige for byrådets opbakning og glæder os til ”snart” at kunne byde velkommen til de nye grundejere og lejere, som skal bo i et af Brandes mest attraktive områder, lyder den umiddelbare reaktion fra den ene af BM Invests indehavere, Jacob Brun, ovenpå byrådets enstemmige vedtagelse af lokalplanen og kommuneplantillægget for området på Nordlundvej vest for rideskolen.

Jacob Brun (t.h.) glæder sig over, at han og partneren i BM Invest, Erik Møller (t.v.), nu kan komme i gang med første etape af byggeriet på Nordlundvej. Arkivfoto: Mikael Lund

Han understreger, at anlæggelsen af en sti gennem området i forvejen indgår som en del af projektet.

– Vi har ikke intentioner om at ødelægge noget for nogen, pointerer han.

En vedtagelse af ændringsforslaget til lokalplanen ville have medført en større forsinkelse, da hele planen i så fald skulle have været lavet om, uddyber han.

Med byrådets godkendelse af lokalplanen og kommuneplantillægget i sin oprindelige form, mangler BM Invest nu kun en byggetilladelse og en kommunal godkendelse af vejprojektet, før arbejdet med at opføre de første af de mange boliger kan gå i gang, oplyser Jacob Brun, som derfor regner med, at byggeriet kan komme i gang inden sommerferien – normalt er det et spørgsmål om uger, ikke måneder.

Annonce
Horsens For abonnenter

Borgmester vil tage trykket af ansatte: Nu skal politikerne godkende dispensationer i byggesager

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Odder

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Annonce