Annonce
Brande

100-årig skal ingen steder

100-årige Thora Qvottrup er glad for tilværelsen i Engparken i Brande. Foto: Mikael Lund
Thora Qvottrup, der fylder 100 år på fredag 7. juni, har boet i Brande Sogn næsten hele sit liv.

Brande: Fredag 7. juni fylder Thora Qvottrup, Engparken i Brande, 100 år.

- Jeg har aldrig været udenfor Brande Sogn, siger fødselaren. For bortset fra et ophold på den for længst hedengangne Klejsgaard Husholdningsskole ved Horsens har hun hele livet boet i Brande og Skærlund.

Thora Qvottrup blev født på Brande Sygehus i 1919 som den første i en søskendeflok, der 22 år senere var vokset til 15 – og da var hun allerede selv blevet mor for første gang. Kun to af hendes yngre søskende – en bror og den yngste søster, som altså er yngre end hendes ældste datter Erna – er stadig i live.

Som ni-årig kom hun ud at tjene på en gård på Nørregårdsvej ved Uhre.

I alt nåede hun at være ”i huset” syv forskellige steder frem til 1939, som på flere måder blev et skelsættende år for hende. Dels var det det år, hun kom på husholdningsskole, dels året hvor hun blev gift med sin mand Peter.

1. juni flyttede parret ind på en lille gård på Dørslundvej – pudsigt nok lige præcis der, hvor Bestseller nu planlægger at opføre Nordeuropas højeste bygning – og otte dage senere blev de gift. Året efter blev Erna født, i 1941 kom Jytte til og i 1944 blev parret for første gang forældre til en søn, Mogens, der døde i en ung alder i 1997. Fra 1950 til 1955 fik parret yderligere tre børn, sønnerne Steen og Finn med datteren Connie ind imellem. Som den eneste af de fem bor Finn stadig i Brande, mens resten af børneflokken har bosat sig i Sdr. Omme, Kolding, Egtved og Vildbjerg. Efter en hurtig optælling når Thora frem til, at hun indtil videre har fået 15 børnebørn og 14 oldebørn.

Annonce

Godt tilfreds med Engparken

I modsætning til hovedpersonen i bestsellerromanen ”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” af svenske Jonas Jonasson har Thora Qvottrup tænkt sig at blive, hvor hun er. Dels fordi hun, som hun indrømmer, har højdeskræk, dels fordi hun er godt tilfreds med tilværelsen på Engparken, hvor hun har boet de seneste 4½ år.

- Her er så møj aktivitet, fortæller hun. Især bankospillet går hun op i, men hun deltager også gladeligt i mange af de øvrige aktiviteter på stedet, lige fra sang og musik til gudstjenester.

- Det er sådan noget, der holder én i sving, konstaterer hun, og at hun synes, det er dejligt at være i sving, lægger hun ikke skjul på.

Håndarbejde er noget af det, der har fyldt meget gennem tiden.

- Jeg har syet for folk, lige fra dåbskjoler til guldbryllupskjoler, fortæller hun, noget hun allerede gjorde, dengang hun og Peter boede på Stensgård i Skærlund. Et traditionelt landbrug med både grise, køer og agerbrug, både roer, korn og kartofler.

Tog kørekort som 50-årig

Siden begyndte hun at undervise andre i både blomsterbinding og patchwork på Brandlundparken, hvor hun var frivillig i mere end 20 år, og fra midten af halvfjerdserne også unge mennesker i forløberen for nutidens SFO’er, fritidsklubben i Kirkegade. Et tilbud der allerede den første åbningsdag fik 72 tilmeldinger! Køreturen fra Skærlund til Brande var dog vel lang på cykel, så i en alder af 50 år tog Thora Qvottrup kørekort!

Interessen for haven har hun også altid haft, men vel og mærke ikke fra fremmede – hun kommer efter eget udsagn nærmest fra en familie af gartnere. Køkkenhaven på Stensgaard var derfor hendes naturlige domæne, og havearbejdet fortsatte hun med i haven på Carit Etlarsvej, som hun og Peter efter 37 år på gården i Skærlund flyttede til i 1979, da han blev syg. Peter døde i 1992, men Thora Qvottrup blev boende i huset i yderligere fem år, inden hun flyttede ind i en lejlighed i ”Brandbo” i Jernbanegade, hvor hun også nåede at bo i 18 år.

I dag holder hun sig i gang med at farvelægge mandalas, og hver mandag får hun besøg af ”mandagspigerne” i sin lejlighed. En tradition, der blev grundlagt, da Thora Qvottrup stoppede med at undervise - som 82-årig! Hun forklarer, at der var en del rester, som ligeså godt kunne blive brugt til noget fornuftigt, og det blev så til en ugentlig sammenkomst. I starten talte gruppen 14 medlemmer, men nu er der kun fire tilbage udover Thora – og det er efterhånden så som så med håndarbejdet. Til gengæld bliver snakketøjet holdt ved lige ved den ugentlige kaffeslabberas.

Selvom Thora Qvottrup ikke er specielt glad for højder og derfor aldrig har været ude at flyve, har hun dog krydset både sogne- og landegrænsen indtil flere gange. Udlandsturene er foregået i bus med Frydensbjerg, så også på det område hylder hun det lokale. Den runde dag fejres i to omgange: Først med et par timers åbent hus i Oasen på Engparken fredag eftermiddag, og efterfølgende med en fest på Hotel Dalgas for den nærmeste familie – ”så vi bliver 55”, smiler datteren Erna.

Og hvad står der så på en snart 100-årigs ønskeseddel?

- Jeg ønsker bare, de kommer, lyder det fromme ønske fra fødselaren. Menuen har hun ikke været i tvivl om: Den består af flæskesteg og islagkage.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Annonce