Annonce
Navne

100 år med hele Danmarks Jenny

Jenny Kammersgaard i 1936, da hun netop er kommet i land efter at have svømmet fra Langeland til Korsør. Det gjorde hende til æresmedlem i Horsens Svømme og Gymnastik Forening. Foto fra Horsens Idrætsarkiv

Tirsdag 24. juli er det 100 år siden, den berømte langdistance-svømmer Jenny Kammersgaard blev født i Horsens.

Horsens: En novemberdag i 1997 døde Jenny Kammersgaard. Havde den horsensianske langdistance-svømmer levet, ville hun tirsdag 24. juli være fyldt 100 år.

Med sine distancesvømninger i sidste halvdel af 1930'erne opnåede Jenny Kammersgaard at blive nationens kæledække. Hele Danmark var på fornavn med hende.

Herhjemme ryddede den unge pige fra Horsens avisernes forsider, men også langt uden for landets grænser fik svømningerne stor pressedækning.

I en tid, da det ikke var almindeligt, at kvinder brugte meget tid på at dyrke sport, formåede Jenny Kammersgaard at sætte Horsens på verdenskortet.

Især hendes svømning over Kattegat i 1937 og to svømninger i 1938 og 1939 over Østersøen vakte stor opsigt. På den sidste Østersø-svømning klarede hun strabadserne, selvom hun var gravid.

Jenny Kammersgaards mindesten på stranden ved Gniben på Sjællands Odde. Hun besøgte stedet hvert år frem til sin død i 1997. Foto fra Horsens Idrætsarkiv

Fyldte Rådhuspladsen

Jenny Kammersgaard var umådelige populær og modtog lykønskningstelegrammer fra kong Chr. d. 10 og Adolf Hitler.

Hun fik tilnavne som "Jenny Kattegat", "Jenny Østersø" og "Danmarks Jenny". Der blev bl.a. skrevet viser om hende og udgivet grammofonplader, ligesom hun medvirkede i en Lommer-revy.

Hvor hun end kom frem, ville alle se hende. I 1937 samlede hun den største folkemængde, der var set i Horsens, og i København formåede hun at fylde Rådhuspladsen med mennesker to gange - i 1937 og 1938.

Jenny Kammersgaard svømmede over Den engelske Kanal i 1950 og 1951. I 1953 og 1954 svømmede hun 42 km på Nilen og på Loire-floden, sidstnævnte gjorde hende til verdensmester i langdistancesvømning.

Sin sidste lange tur svømmede den horsensianske idrætskvinde i 1959 - fra Læsø til Frederikshavn.

Et af de sidste fotos af Jenny Kammersgaard. Albert Rasmussen fra Horsens Idrætsarkiv var midt i 1990'erne på besøg i Herlev, hvor hun boede. Herfra fik han bl.a. hendes scrapbøger med hjem til arkivet, og han fik lovning på hendes samling af gaver og præmier - et løfte, hendes familie indfriede i 2013. Foto fra Horsens Idrætsarkiv

Svømmende kurer

Jenny Kammersgaard uddannede sig som svømmelærer i det nazistiske Berlin i 1940-42. Et ophold, som sammen med en fængselsdom for medvirken til at smugle baltiske flygtninge til Sverige efter krigen svækkede hendes popularitet.

Dette blakkede image blev der først rettet op på i 2013, da forfatteren Tommy Heisz fremdrog oplysninger om, at Jenny Kammersgaard under krigen havde opereret som svømmende kurer på Øresund for modstandsbevægelsen.

Svømmelæreruddannelsen blev brugt i København, hvor Jenny Kammersgaard boede det meste af sit liv. Hun døde i Herlev i 1997.

På stranden ved Gniben på Sjællands Odde findes et varigt minde om Jenny Kammersgaard. En mindesten, som hun besøgte hvert år indtil sin død.

I Horsens fandtes i mange år en mindesten fra 1937 om Jenny Kammersgaards Kattegatsvømning. Stenen er nu i Horsens Museums varetægt og på depot i Lysholt ved Vejle, da det vurderes, at den ikke længere kan tåle at stå udendørs.

I Horsens er der ikke er tradition for, at man giver lokaliteter navn efter idrætsfolk. Måske en idé at gøre en undtagelse med denne usædvanlige kvinde.

På Horsens Idrætsarkiv, der har til huse på Industrimuseet på Gasvej, findes en permanent udstilling om Jenny Kammersgaard.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce