Annonce
Østjylland

10 eller 100 til begravelse: Præster er selv herrer over antallet i coronatid

Biskop Henrik Wigh-Poulsen mener, det er et helt lokalt anliggende, hvordan den enkelte menighed og kirke håndterer begravelsen i disse coronatider. Det vil landets biskopper ikke lave fælles retningslinjer for. Arkivfoto: Kim Haugaard
Bedemand er skuffet over, at biskopper ikke kommer med klart direktiv for, hvor mange der må deltage i begravelser. Det må provster, menighedsråd og præster selv styre lokalt, siger Aarhus-biskop Henrik Wigh-Poulsen.
Annonce

AARHUS: Mange pårørende er frustrerede over at komme i klemme, når de i disse coronatider står over for livets mest sårbare og ømtålelige farvel til deres nærmeste.

Nogle præster tillader en stor begravelse eller bisættelse. Andre udskyder helt ceremonien.

Mens Sundheds- og Ældreministeriet i en bekendtgørelse har sat et maksimum på 10 deltagere ved en dåb eller et bryllup, hersker der stor usikkerhed omkring de følelsesladede begravelser, hvor netop et sidste farvel betyder meget for mange.

Det er nemlig op til den enkelte præst at vurdere, hvor mange venner og familiemedlemmer, der må komme med - alt efter kirkens og omgivelsernes størrelse. Så i princippet kan en begravelse i dag have op til 50 eller 100 deltagere alt efter kirkens størrelse.

Det sætter i disse dage landets bedemænd på en stor prøve og opgave. Bedemændene oplever i forvejen, hvordan coronakrisen bider ind i deres arbejde og de pårørendes tanker.

- Vi har virkelig kunnet erfare og mærke, hvor mange håndtryk og klem, vi egentlig giver til daglig, og hvor meget det betyder for den enkelte. Corona-situationen bryder ind i manges dagligdag. Men netop begravelser er meget følelsesladede. Den slags kontakt, vi havde, er sat ud af dagligdagen nu. Problemet er, at vi famler i blinde, for retningslinjerne er uklare. Vi gør vores bedste, men det er synd for de pårørende, at der ikke er klare retningslinjer ved begravelser, siger bedemand Lars Kingo fra bedemandsfirmaet H. J. Madsen, der har 100 års erfaring og mange afdelinger i Aarhus-området.

Annonce

- Personligt er jeg skuffet

Pårørende kan ikke forstå, at de får besked på, der kun må være 10 deltagere i deres begravelse eller bisættelse af et familiemedlem, mens andre må invitere mange flere.

Afgørelsen, om hvor mange der skal deltage i en begravelse, ligger i hænderne på præsten. I en menighed med fire præster kan forskellige pårørende i forbindelse med en begravelse i den samme kirke få fire forskellige beskeder. For eksempel, at præsten i disse tider udskyder begravelsen, at der må deltage 10 familiemedlemmer – eller at der måske må komme 20 til ceremonien.

- Personligt er jeg skuffet over, at der ikke kommer et fælles direktiv fra landets biskopper med helt klare og tydelige retningslinjer, så familier ikke bliver stillet i forskellige situationer. Det er svært at forstår for mange, siger Lars Kingo.

Annonce

Biskop: Det er en lokal beslutning

Indehaveren af H. J. Madsen mener, at det nu er på sin plads med fælles retningslinjer. Ikke mindst efter, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag meddelte, at en generel ophævelse af de mange corona-direktiver fortsætter frem til 10. maj.

Biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen, siger til Århus Stiftstidende, at han godt forstår, at det brogede billede gør ondt på mange i en svær tid, hvor de skal tage afsked med en nær person.

- Men vi kan ikke lave en fælles vurdering. Det vil ikke være muligt for alle landets biskopper at lave ensartede retningslinjer. Det er en afgørelse som i høj grad beror på en lokal vurdering i den enkelte menighed og kirke alt efter blandt andet størrelsen og andre forhold i kirken, siger Henrik Wigh-Poulsen.

Han kan godt forstå, at det er en svær beslutning.

- Men det handler rigtig meget om samtalen med hver enkelt. Langt de fleste kan forstå, det er en svær situation, og beslutningen kan gøre ondt. Men beslutningen beror på et lokalt skøn, siger han og fortsætter:

- Vi er i en nødsituation, og det er præsten og den lokale menighed, som kender til forholdene og må tage hensyn til de pårørende i hver enkelt tilfælde. Det kan vi ikke lave en fælles beslutning om. Det er holdningen indtil i første omgang 10. maj.

Annonce

Mange siger farvel udenfor kirken

Med de forskellige regler og regulativer er opfindsomheden i øvrigt stor i forbindelse med begravelser. Mange steder står folk i behørig afstand i stor stil på kirkegården, når de nærmeste på ikke flere end ti personer kommer ud fra kirken og kisten skal i jorden.

Andre steder har man oplevet, at 50-100 mennesker tavst – og særdeles rørende – står stille udenfor kirken, når rustvognen roligt ruller afsted mod krematoriet.

Mens bekendtgørelsen fra Sundhedsstyrelsen er klar i forhold til dåb og bryllup: Kun 10 personer må deltage. Så siger bekendtgørelsen i forhold til at mindske spredningen af corona, at der i kirker kun må være én person per fire kvadratmeter gulvareal. Det vil sige 50 personer, hvis gulvarealet er på 200 kvadratmeter.

Men det er i hvert enkelt tilfælde op til præsten at vurdere og tage en beslutning – i forhold til kirkens indretning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Horsens For abonnenter

DN om ny omfartsvej: Vi er aldrig glade for infrastruktur hen over sårbare naturområder

Annonce