Annonce
Horsens

Østjysk X Factor-hattrick: Der er noget i vandet heromkring, forklarer Sofie Linde

X Factor-vært Sofie Linde forsøgte undervejs i showet at trække nogle ord ud af Kristian Kjærlund. Han virkede lidt fra snøvsen, da han vandt, som Linde udtrykte det. På pressemødet efter showet kaldte hun det ret typisk for Kristian ikke at ville buse frem. Han er ret ydmyg, forklarede hun og udtrykte håb om, at den 23-årige vil tro mere på sine evner. Han er dygtig, og verden ligger for hans fødder, sagde Linde. Foto: Morten Pape
Den garvede X Factor-vært fra Odder mener, at vitaminer i vandet og jantelovs-trods har banet vejen for en lokal vinder-bølge i det populære tv-show.

Horsens: Da Kristian Kjærlund fra Horsens fredag aften vandt X Factor 2019, scorede han samtidig sidste "mål" i et østjysk hattrick i den kendte tv-dyst.

De seneste tre år har deltagere fra Horsens og Odder stået tilbage i konfetti-regnen efter showets finaler: i 2017 var det Morten Nørgaard fra Odder, der vandt seernes gunst, sidste år var Kathrine Ørnfelt fra Rårup med i vindergruppen Place On Earth, og i år var det så Kristian Kjærlund fra Hatting, der blev hyldet som vinder på hjemmebane i Forum Horsens.

Der må være noget i vandet i det østjyske, vurderer den rutinerede, farverige X Factor-vært Sofie Linde, som selv har rødder i Odder.

- Det, der er i vandet heromkring, er en masse vitaminer og en masse gå på-mod, fordi man lidt trodser et miljø, hvor der måske hersker noget jantelov - sagt med al respekt for dejlige Jylland; jeg har det mit blod, jeg lever det. Men det, der tit sker, er, at vi jyder - vi danskere i det hele taget - er gode til at fortælle os selv, at vi ikke kan noget, at vi allesammen er lige gode, at vi ikke skal larme for meget og helst skal strømlines. Men sådan skal det bare ikke være! Altså i USA, hvis nogen stikker lidt ud, så siger man "good for you, well done", og sådan ville jeg ønske, det var herhjemme. Derfor er det også så særligt, når nogen lykkes her i showet, siger hun om den serie af sejre, de lokale X Factor-deltagere har begået.

Annonce

Det, der er i vandet heromkring, er en masse vitaminer og en masse gå på-mod, fordi man lidt trodser et miljø, hvor der måske hersker noget jantelov.

Sofie Linde, X Factor-vært

Sæson med udfordringer

At hverken deltagere eller dem i kulisserne bag X Factor kommer sovende til succes, lægger hun ikke skjul på, og sæsonen i år har været speciel, forklarer værten.

- Hvis man skal vælge et ord, der indkapsler den her sæson, er det, at den har været meget uforudsigelig. Vi har måttet tænke hurtigt i mange situationer, bl.a. har vi været fuldstændig i knæ med en ulykkelig hændelse, der også påvirkede programmet (da den ene deltager i duoen Maria og Bea pludseligt mistede sin far til en hjerneblødning, red.). Der er sket mange ting, men når jeg ser tilbage, synes jeg stadig, det har været en sæson, der har kunnet det, X Factor skal kunne; at hylde de almindelige danskere, der trodser janteloven og frygten og viser, at de tror på sig selv, siger værten, som er imponeret over deltagernes mod.

Det gælder også Kristian Kjærlund, som hun fredag aften verbal-puffede på scenen og kaldte "lidt fra snøvsen", da han virkede helt paf efter sin sejr og manglede ord til at beskrive sine følelser.

Charmerende træk

- Jeg synes faktisk, det var et ret charmerende træk og sigende for, hvem Kristian også er som person. Hver eneste fredag er han blevet overrasket over at gå videre. Men jeg har dog også set hans skuldre gradvist rejse sig, og jeg håber, oplevelsen her bliver en stor af hans personlige rejse til at lære, at han er "bomben", at han er pissedygtig, og at verden ligger for hans fødder, for det gør den, lød skudsmålet fra Sofie Linde.

Hun får chancen som vært på X Factor igen næste år. TV2 offentliggjorde under showet, at kanalen tager endnu en omgang med programmet. Potentielle vindere fra Horsens - og andre dele af landet - kan allerede nu tilmelde sig de kommende auditions.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Klimaangst er de voksnes ansvar

Med mellemrum fortæller psykologer, hvordan flere og flere børn og unge bliver ramt af depression, angst og tvangstanker, fordi de er bange for, at Jorden vil blive oversvømmet, ødelagt af tørke eller helt gå under på grund af klimaforandringerne. Fænomenet har fået sit eget navn - klimaangst. At børn bliver bange, når de hører, at store dele af Danmark bliver oversvømmet, eller at jorden går under om 80 år, er ikke så sært. Problemet er, at vi voksne ikke er i stand til med ro i stemmen at sige: Du skal ikke være bange. Der sker ikke noget. Jeg har lige været en tur i Island - med fly, jeg indrømmer det straks. Her besøgte vi en gletsjer, som skrumper år for år. Og fik udpeget vulkanen Ok, som har været dækket af en gletsjer i 700 år. Det er den bare ikke længere. Søndag 18. august blev der holdt begravelse for Ok-gletsjeren, som er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer. På stedet er der sat en mindeplade op, som i et brev til fremtiden fortæller, at i løbet af de næste 200 år vil også landets øvrige gletsjere forsvinde. Skræmmende, når en af dem er større end Sjælland i udbredelse. De islandske gletsjere er bare ét eksempel på, hvorfor ikke kun børn, men også voksne bliver bange. Det nytter bare ikke noget, at vi som voksne udstråler angst og hjælpeløshed. Vi er nødt til både at fortælle og vise, at vi handler - at vi gør noget. Som voksne har vi en forbandet pligt til at sige til børnene, at vi tager ansvaret på os og forklarer, hvordan vi sammen kan være med til at redde kloden. Vi skal fortælle dem, at vi vil bruge mindre plastic og samle det ind, der har samlet sig som øer i verdenshavene. Og at vi skal huske at tage ispapiret og plasticposen med hjem, når vi er på strandtur. Alt det skal vi gøre, selv om der måske stadig bor en rest af tvivl inderst inde. Heldigvis bliver det mere og mere konkret, hvad vi kan gøre for at hjælpe klimaet. Som når en Gedved-borger i fredagsavisen fortæller, hvordan han sorterer sit affald i en grad, så der ikke er en krumme tilbage til skraldespanden.

Annonce