Annonce
Østjylland

Østjyde i Patagonien: - At være her føles lidt som et helle, endnu

Nis Hejlskov og Daniela Gallardo Garay på vandretur i Patagonien, før corona-tiden. Privatfoto
Coronavirussen ramte Chile fire dage efter Danmark, men er endnu ikke nået til den del af Patagonien, hvor Nis Hejlskov fra Malling befinder sig med sin chilenske kæreste, der er læge på det lokale hospital.
Annonce

- I lørdags nåede vi heldigvis at komme med et af de sidste fly herned. Vi måtte afbryde vores besøg hos Danielas familie i det centrale Chile nær hovedstaden Santiago, fordi hun skulle være sikker på at kunne nå frem til sit arbejde, fortæller Nis Hejlskov.

De mødte hinanden, da Daniela Gallardo Garay var udvekslingsstudent på Odder Gymnasium for ti år siden, og i dag er hun chef for akutmodtagelsen på sygehuset i Puerto Aysen, en by på størrelse med Skanderborg, i det tyndt befolkede Patagonien.

- Det første tilfælde af Covid-19 blev registreret 3. marts, og torsdag 25. marts var der 1142 tilfælde i Chile. Men det reelle tal er formentlig meget højere, fortæller han.

- Regeringen har ligesom flere andre lande i Sydamerika (Peru, Argentina og Colombia, red.) lukket de ydre grænser for at begrænse smitten. Torsdag 19. marts blev der erklæret ”katastrofetilstand” de næste 90 dage i Chile, og hvis du kommer fra udlandet, skal du direkte i 14 dages karantæne, forklarer han.

Chile har også indført intern ”sundheds-grænsekontrol” mellem regionerne i det over 4500 km lange land for at bremse smitten. Indtil videre er Covid-19 hovedsageligt konstateret i det centrale Chile, og endnu er der kun et enkelt tilfælde i den sydlige region, hvor Nis og Daniela befinder sig.

- At være her føles lidt som et helle, endnu, siger han, selv om de generelle regler i landet også gælder her, og de vasker og spritter hænder og holder afstand, nøjagtig som i Danmark.

Han fortæller, at ”katastrofetilstanden” betyder, at de væbnede styrker holder sig klar, og skoler, offentlige institutioner, indkøbscentre, restauranter, biografer og så videre er lukket ned i foreløbig to uger, ligesom befolkningen er blevet bedt om at blive hjemme, så vidt det er muligt. Der er indført et påbud om maksimalt at samles 30 personer, og et natligt udgangsforbud mellem kl. 22 og kl. 05.00. Desuden overvejer landet at gøre som Ecuador, der har indført udgangsforbud fra kl. 14.00 til kl. 05.00.

Sydamerika, lande med flest smittede (26. marts)

  • Brasilien 2554 (59 døde)
  • Ecuador 1211 (29 døde)
  • Chile 1142 (3 døde)
  • Peru 480 (9 døde)
  • Argentina 502 (6 døde)
  • Columbia 470 (4 døde)
  • Uruguay 217
Annonce

Mel og gær

På flyveturen mellem Santiago og Patagonien bar de begge maske, som mange gør i Chile for øjeblikket, og da de landede, blev de tjekket med temperaturmåling med laser og et interview om, hvor de havde opholdt sig, og om de havde haft symptomer i de seneste 30 dage. Hvis de havde haft symptomer, ville de ikke have fået lov at rejse hjem til huset i Puerto Aysen.

Vel hjemme desinficerede de med det samme kufferter og fodtøj udendørs og vaskede dernæst alt deres tøj.

- Det er naturligvis vigtigt, at vi gør alt for at undgå at blive syge, da der bliver brug for Daniela på sygehuset, siger Nis Hejlskov, der derpå gik i supermarkedet for at købe stort ind.

- Her blev vi lukket ind én ad gangen, så der kun var omkring 10-15 personer på samme tid i butikken, der nok er dobbelt så stor som Superbrugsen i Malling – og der var mad nok. Bortset fra mel og gær, siger han.

Chiles regering har annonceret økonomiske hjælpepakker til den private sektor for at forsøge at undgå massefyringer og konkurser.

- Der planlægges også udlevering af mad til familier og udsatte og ældre borgere, så de ikke tager offentlig transport, for at undgå forsamlinger af mange mennesker i busser og metro. Chile har også udskudt sin folkeafstemning om en ny forfatning fra 26. april til 25. oktober. Og kommunalvalget er udsat til 2021, fortæller han.

I Santiago-området er der i øvrigt fra torsdag aften 26. marts indført karantæne i syv kommuner, hvor alle skal holde sig indendøre i en uge og kun må købe ind med et udgangspas, som fås hos politiet.

Derudover indstiller flere og flere flyselskaber i de kommende dage flyvningerne fra Chile til Europa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Brandslukning fortsatte til langt ud på natten: Tøjbutikker i stueplan er medtagede efter slukningsarbejde

Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce