Annonce
Hedensted

Øster Snede holder vejret: På mandag tager politikere stilling til råstofplan

Bent Sørensen har som formand for Øster Snede og Omegns Lokalråd været med til at udarbejde høringssvar og samle underskrifter ind mod Regions MIdtjyllands plan om at udlægge et nyt råstofgraveområde i Kragelund. Han bliver også personligt ramt af planen, idet hans gård ligger lige op af området. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Det er ikke lykkedes borgerne i Øster Snede og Kragelund at påvirke embedsmændene i Region Midtjylland til at tage et nyt lokalt graveområde ud af regionens kommende råstofplan. Området er dog blevet reduceret fra 59 til 50 hektar.

Kragelund/Øster Snede: Det vakte stor opstandelse i Øster Snede og Kragelund, da Region Midtjylland for præcis et år siden sendte en ny råstofplan i høring, der blandt andet indeholdt et 59 hektar stort graveområde meget tæt på den lokale folkeskole.

Nu er høringsperioden forbi, forvaltningen har gennemtygget de omkring 300 skriftlige kommentarer og indsigelser, og på mandag skal politikerne i udvalget for regional udvikling tage stilling til den reviderede plan, der afgør, hvor fremtidens råstoffer i Region Midtjylland skal komme fra.

Forvaltningen har lagt op til en række ændringer i forhold til den oprindelige plan, og to områder er på baggrund af høringssvarene taget helt ud af planen. Det gælder dog ikke for graveområdet i Øster Snede og Kragelund, der stadig er aktuelt.

Annonce

- Vi havde håbet, at vi kunne påvirke embedsmændene til at droppe planerne her hos os, for vi er det område i regionens plan, hvor en ny grusgrav vil berøre flest mennesker. Men det er desværre ikke lykkedes. Vi har dog stadig et håb om, at politikerne vil lytte til vores indsigelser, siger Bent Sørensen, der er formand for Øster Snede og Omegns Lokalråd.

17 lokale høringssvar

Region Midtjylland har modtaget i alt 17 høringssvar, der vedrører området i Kragelund og Øster Snede, og de kommer fra almindelige borgere, Hedensted Kommune, Vejle Museerne, det lokale vandværk samt børnehaven og de tre skoler i området.

Øster Snede og Omegns Lokalråd har også argumenteret imod udpegningen i et høringssvar, der har fået 860 underskrifter.


Vi er kede af, at embedsmændene ikke har droppet den plan. Nu må vi forsøge at overbevise politikerne.

Bent Sørensen


De lokale indsigelser har bevirket, at graveområdet af hensyn til naboerne er blevet reduceret fra 59 til 50 hektar (der er fjernet ni hektar i retning mod Kragelund), men det er en ringe trøst, fortæller Bent Sørensen.

- De har også ændret nogle ting i beskrivelsen af vores område og erkender fx nu, at det berører et par tusinde beboere og ikke blot et par hundrede. Men vores to største bekymringer er den øgede trafik og den negative påvirkning af vores huspriser, og en lille reducering af graveområdet ændrer ikke på de ting, siger han.

Annonce

Tæt på motorvej

Når forvaltningen holder fast i, at det på trods af nærheden til to små landsbyer, er et godt sted at placere et nyt råstofgraveområde, skyldes det blandt andet den korte afstand til motorvejen.

- Det har en strategisk god beliggenhed i forhold til efterspørgslen til bl.a. E45. Derudover er der tale om en god råstofforekomst, som er mere bæredygtig at indvinde end mange andre steder, da der ikke er overjord, der først skal fjernes, skriver forvaltningen i en hvidbog om råstofplanen.

Her bliver det også slået fast, at der ikke er mange råstoffer tilbage i den nærliggende grusgrav i Remmerslund, og at der er brug for nye områder, da "belastningen på de andre områder ellers bliver større og med længere transportafstande til følge".

Annonce

Fire uger til at klage

Den politiske stillingtagen til råstofplanen foregår i tre etaper.

Den første politiske behandling sker 7. juni i udvalget for regional udvikling. Herefter følger forretningsudvalget den 15. juni og endelig regionsrådet den 23. juni.

Råstofplanen træder i kraft med det samme, den er vedtaget af regionsrådet. Det er dog betinget af, evt. retlige klager til Miljø- og Fødevareklagenævnet ikke giver anledning til ændringer i planen. Denne type klager skal senest være regionen i hænde fire uger efter, planen er blevet vedtaget.

Råstofplan 2020

  • Region Midtjylland er forpligtet til at lave råstofplaner, der sikrer forsyningen af fx sand, grus og ler min. 12 år frem.
  • Råstofplanen fastlægger, hvor der i Region Midtjylland kan søges om tilladelse til at indvinde de naturgivne råstoffer i regionen – dvs. sand, grus, sten, kvartssand, ler, moler, plastisk ler, tørv og kalk.
  • Der opgraves for øjeblikket 9-10 mio. kubikmeter råstoffer i Region Midtjylland om året, og der er i dag ca. 100 aktive råstofgrave i regionen.
  • I Råstofplan 2020 er der udpeget 22 nye graveområder, hvoraf 17 er udvidelser af eksisterende graveområder.
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Sport

HfS sejrede på udebane, da Søren Jochumsen agerede vikar i målet: Holdet er et mulehår fra at indfri sæsonens målsætning

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

Nye våben har bremset 300 mulige stråmandsdirektører

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

HH Elite

Se videoanalysen og genlæs livebloggen: HH Elite viser klassen og vinder stort i Holstebro

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Odder

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Horsens For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Horsens

Travl nat i Horsens: 19-årig råbte 'fucking bøsser' og sprang på politibetjent

Annonce