Annonce
Odder

Økologiens Have vil oplyse og inspirere: - Vi synes, at vi er en slags hverdagsaktivister

- Jeg giver al æren for de spirende grønne planter til gartneren, og jeg har ikke fingrene i det grønne til daglig, fortæller den daglige leder af Økologiens Have, Sanne Rubinke. Foto: Mette Mørk
Havens daglige leder mener, at de frivilliges arbejde har værdi for Odder, og det er hun tilsyneladende ikke ene om. Økologiens Have er nemlig nomineret til årets Bojsen-pris.

Odder: Kun et stenkast fra Odder by ligger en grund på størrelse med godt 17 fodboldbaner, hvor der ikke er brugt sprøjtegifte i naturen i mere end 25 år.

Økologiens Have er navnet på dette sted, hvor hovedopgaven er at formidle og i praksis fremvise økologi og bæredygtighed for alle interesserede. Og det er noget, der årligt får mange hundrede gæster til at lægge vejen forbi.

I marts er haven endnu ikke kommet sig over vinteren, og fennikel og grønkål står som noget af det eneste spiselige, der har kunnet klare de kolde temperaturer. Men om sommeren står blomster, frugttræer, krydderurter og grøntsager i fuld flor til glæde for havens gæster.

Men med sol kommer også ukrudt, og med princippet om, at her ikke må sprøjtes og ikke bruges kunstgødning, men kun kompost, kommer havens frivillige ikke uden om at luge en masse, fortæller Sanne Rubinke, der er daglig leder.

- Vi synes, at vi er en slags hverdagsaktivister på det grønne område, hvor folk bidrager til den her have for at bakke op om den grønne omstilling, biodiversitet og en renere jordklode, siger hun om haven, der nu er nomineret til årets Bojsen-pris.

Vi synes, at vi er en slags hverdagsaktivister på det grønne område, hvor folk bidrager til den her have for at bakke op om den grønne omstilling, biodiversitet og en renere jordklode.

Sanne Rubinke, daglig leder Økologiens Have

Frivillige bærer læsset

En af de travleste perioder på året i Økologiens Have er foråret, og i april tager havens frivillige for alvor fat, så haven kan stå flot til åbningen af sommersæsonen skærtorsdag i påsken.

Mange af de frivillige er omkring 60 år eller mere, og alle er med til at gøre en forskel for haven, fortæller Sanne Rubinke, og understreger, at mange føler et stort ejerskab for deres opgaver og for haven.

- Der er rigtig mange meget forskellige mennesker med i det her fællesskab. Der er en god gejst, og alle bidrager med det de har af tid, viden, kompetencer og humør ikke mindst, siger hun.

Økologiens Have ser dog gerne, at der kommer flere og giver en hånd med, for der er meget at se til. Foruden havens planter skal høns, geder, får og ponyer passes året rundt, og Sanne Rubinke ønsker samtidig, at der kan være bemanding i en større del af åbningstiden. Og så er der det med ny inspiration.

- På et tidspunkt kommer man til at synes: 'Ej, hvor ville det være fedt, hvis der kom nogle nye ind med nye idéer, nye kræfter og ny inspiration', siger Sanne Rubinke, der håber, at der kommer mindst 10 nye frivillige.

Annonce

God værdi for Odder

Økologiens Have modtager økonomisk opbakning fra Odder Kommune, men haven har planer om i fremtiden at blive økonomisk selvbærende. I dag tjener Økologiens Have penge på gæsternes entré, medlemskaber, havens butik og café, plantesalg, foredrag og workshops og selskaber, der lejer sig ind i havens væksthus gennem en lokal restaurant.

Selvom kommunen bidrager til at haven kan få økonomien til at løbe rundt, så får kommunen og borgerne meget tilbage den anden vej, mener Sanne Rubinke.

- Jeg synes, at det giver god mening, at kommunen bidrager til, at vi bliver kendt ude i landet, og for den sags skyld også andre steder i Europa, for at kunne noget på den grønne bane. Odder vil jo gerne være en grøn kommune, siger hun og fortsætter.

- Vi har værdi. Både for kommunens branding og som turismested - og så er der mange lokale, der holder af at bruge haven, siger hun.

Økologiens Have

  • Haven åbnede i 1991, og i 1994 for offentligheden.
  • Sanne Rubinke var med til at genstarte haven efter konkurs i 2011. I dag løber økonomien nogenlunde rundt.
  • Det er et ønske at inspirere blandt andet haveejere til at tænke bæredygtighed - både når det kommer til planter, men haven tilbyder også inspiration til eksempelvis afledning af vand.
  • Økologiens Have er ét stort økosystem, forklarer Sanne Rubinke. Blandt andet bruges dyrenes efterladenskaber til gødning af planter.
  • Haven er inddelt i flere typer haver som urtehave, naturhave, frugt- og vinhave, køkkenhave og parcelhushave
  • Der er også tilknyttet en butik og en café, hvor havens råvarer bliver brugt i retterne, samt en planteskole.
  • Høns, geder, får og æsler bor i haven året rundt mens grise kalve og køer er at finde om sommeren.
  • Haven er åben året rundt, men åbner op til sommersæsonen skærtorsdag.

Klima set fra Odder

Folkebladet stiller skarpt på et altid aktuelt emne, klimaet. Og vi gør det med afsæt i den lokale virkelighed.

Hvad er lokalt de største udfordringer på klimaområdet? Hvad gør kommunen? Og hvad er vigtigt for borgerne? Det er nogle af de spørgsmål, vi i en række artikler i de kommende uger forsøger at besvare.

Klimaet er i sig selv en artikelserie værd, men artiklerne fungerer også som en optakt til avisens uddeling af Bojsen-priserne 5. april.

Til forskel fra tidligere år uddeles priserne i år på baggrund af et tema. Det valgte tema er klimaet, og for at komme i betragtning til en pris skal man have udmærket sig på en måde, der har med klimaet at gøre.

Ud over at skrive artikler om emnet vil Folkebladets journalister løbende portrættere nogle af de forhåbentlig mange indstillede kandidater.

Man kan foreslå kandidater på hsfo.dk/bojsen.

Annonce
Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Cyklist undrer sig: I weekenden er gadelyset tændt - i hverdagen kører han på arbejde i bælgravende mørke

Erhverv For abonnenter

På tirsdag åbner Horsens' største bilforretning: Tre etablerede mærker får selskab af nyt, sporty bilmærke

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Sport For abonnenter

Khalil Ahmad glippede millionkontrakten i NBA - få måneder senere sad han ensom i Keflavik: Mød Horsens IC-stjernen, der stadig drømmer om en returbillet over Atlanten

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

AC Horsens For abonnenter

Storsejr i testkamp gav to positive og to negative svar

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Horsens

Giftefogeder kommer på overarbejde i februar - særlig én dato stikker helt af

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Horsens

Sauna var årsag til, at brandvæsenet måtte i aktion

Kultur For abonnenter

Hårde tider og mere end fem timers debat i byrådssalen: Køb af Bygholm Gods udløste i 1922 et kvartals ekstra skat til Horsens-borgerne

Hedensted

Læserne om ny præst og homovielser: "Det bør på ingen måde være præstens opgave at dømme mennesker" - "det må han vel egentlig selv bestemme"

Annonce