Annonce
Odder

Øhop: Fire kvier blev bange og svømmede fra ø til ø

Fire kvier svømmede fra Alrø til Vorsø, hvor de nu har slået sig ned og ser ud til at trives. Tegning: Jens Julius
Tre kilometer i vandet var ikke nok til at stoppe fire forskrække kreaturer, der stak af. Nu går de på Vorsø, og hvordan de kommer hjem igen, ved ingen.
Annonce

Vorsø: Fire kvier svømmede for nylig den lange vej fra Alrø til Vorsø, og tilsyneladende har de fundet sig til rette på øen.

- Der er et sted, hvor der er væltet nogle træer. Der er opstået et rum, og der går de ind om natten og står, som om de er i en stald. Så går de ud og græsser om dagen, siger Jens Gregersen, der er naturvejleder og beboer på øen.

Han har prøvet at komme tæt på dyrene, men de er ikke tamme. Og hvis han kommer for nær dem, stikker de af.

Københavns Universitet købte Vorsø i 1928 for et legat, som en zoolog havde skænket. Øen er fredet og ligger i et Natura 2000-område, og i dag hører øen under Silkeborg Statsskovdistrikt. Vorsø er også kendt for at rumme en skarvkoloni, og for at beskytte naturen er den kun åben for mennesker med en besøgstilladelse. Sådan en behøver dyr ikke.

- Der er nogle testamentariske bestemmelser om, at man lader det komme, der kommer, og så vidt som muligt lader det leve her. Ejeren skal naturligvis have sine dyr igen, men de løber, når de ser mennesker, siger Jens Gregersen.

Det vigtigste er, at dyrene er i sikkerhed, og at de får noget at spise og drikke. Så jeg holder bare øje med dem.

Jens Gregersen, Vorsø

De fire kvier gik nær Egehovedet på Alrø. Det er på den yderste ende af øen, hvor der er en vendeplads og en bro til cykelfærgen, der sejler om sommeren. Det er også i denne ende af øen, Café Alrø serverer sine berømte tarteletter.

Mange bilister kører helt ud til vendepladsen for at sidde og nyde udsigten.

- Kvierne gik på en engstrimmel derude. Der var nogle turister på Alrø, der ved et uheld kørte ind i folden og ødelagde hegnet, da de skulle vende. Kvierne blev vel bange og stak af, og ejeren så, at de svømmede i retning af Vorsø. Han ringede til mig og sagde; der er fire kvier på vej, fortæller Jens Gregersen.

Men han kunne ikke se dyrene, og dagen efter var de heller ikke at se på Vorsø.

- Så vi troede, de var omkommet. Der er i hvert tilfælde tre kilometer herover fra Alrø. Men dagen efter fik jeg øje på dyrene og fortalte ejeren det, siger Jens Gregersen.

Ifølge naturvejlederen er det første gang i 41 år, der har været kreaturer på Vorsø. Og der, hvor dyrene går nu, har der ikke gået kreaturer i 91 år.

- Jeg går ikke for tæt på dem, man kan ikke komme til dem herovre. Hvis jeg kommer tæt på, springer de af sted ligesom vilddyr. De er lige så vilde som kronhjorte. Det vigtigste er, at dyrene er i sikkerhed, og at de får noget at spise og drikke. Så jeg holder bare øje med dem, siger Jens Gregersen.

Men det bliver ikke nogen let sag at få fat i kvierne. Vorsø består af øen samt Vorsø Kalv og Langøerne, og det er ikke et sted, man uden videre kører en kreaturvogn hen.

- Jeg er i daglig kontakt med ejeren, og han har selv været herovre og se dem. De skal føde kalve sidst på sommeren, og måske løber de på land, fordi der er køer derovre. Så vi tager én dag ad gangen og holder øje med dem. Indtil videre er det fint nok, at de går herovre, siger Jens Gregersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce