Annonce
Brædstrup

Øget frihed og billigere vand: Vandværk vil ud af stram regulering

Vælger medlemmerne i Brædstrup Vandværk at stemme sig ud af den økonomiske del af vandsektorloven, vil vandselskabet stadig være omfattet af hvile i sig selv-princippet. Arkivfoto: Martin Ravn
På den næste generalforsamling i Brædstrup Vandværk har bestyrelsen stillet forslag om, at vandværket skal forlade den økonomiske del af vandsektorloven. Det vil give mere frihed, billigere vand og færre omkostninger til administration, vurderer formand John Jensen.

Brædstrup: Fra 1. januar i år blev der åbnet op for, at de mindre, forbrugerejede vandselskaber kan træde ud af den økonomiske regulering i vandsektorloven, og det er Brædstrup Vandværk klar til, hvis medlemmerne giver grønt lys på den kommende generalforsamling tirsdag 3. marts.

Ifølge formanden for Brædstrup Vandværk er der flere fordele for vandværket og ikke mindst forbrugerne, hvis det lokale vandværk kommer ud af den økonomiske del af vandsektorloven.

- Vi kom ind i vandsektorloven i 2010, og vi har siden anset det for at være en stor bureaukratisk udfordring, fordi vi har så mange indberetninger til forsyningssekretariatet. På baggrund af de indberetninger får vi udstukket nogle økonomiske rammer for os, som vi skal agere under. Det vil sige, at vi ikke engang selv kan bestemme vandprisen, siger John Jensen.

Vandsektorloven

Loven omfatter alle kommunalt ejede vandforsynings- og spildevandsforsyningsselskaber samt private almene vandforsyningsanlæg, der sælger mere end 200.000 kubikmeter vand om året.

Vandsektorens økonomiske og organisatoriske forhold er reguleret i vandsektorloven. Nogle af de centrale emner i vandsektorloven er reglerne om prisloft og tilknyttede aktiviteter.

Hvorfor har vi en vandsektorlov?

I 2003 slog en konkurrenceredegørelse fast, at der var over 1 mia. kr. årligt at hente, hvis alle vand- og spildevandsforsyninger blev lige så effektive som de bedste i branchen.

Formålet med vandsektorloven var således, at landets vandværker skulle være mere effektive.

I 2019 blev vandsektorloven revideret, og der blev åbnet mulighed for, at de mindre, forbrugerejede vandselskaber kan træde ud af den økonomiske regulering, som vandsektorloven pålægger vandselskaberne i dag.

Kilde: Miljøstyrelsen

Gjort skattepligtig

Formanden vurderer, at den økonomiske regulering i vandsektorloven både har givet dyrere vand og større omkostninger til administration, og det er derfor, bestyrelsen i Brædstrup Vandværk nu vil bede forbrugerne om at stemme sig ud af den økonomiske del af vandsektorloven til generalforsamlingen.

- Da vi kom ind under lovgivningen i 2010, blev vi samtidig gjort skattepligtige. For et selskab, der ifølge loven skal hvile i sig selv og ikke må give overskud, giver det ikke meget mening, da man kun betaler skat af overskud. Det betyder, at i løbet af et år skal vores revisor lave et regnskab til forsyningssekretariatet. Det koster mange penge. Så skal vi lave et skatteregnskab til ingen verdens nytte. Det koster også mange penge. Og så laver man også det almindelige regnskab til generalforsamlingen, hvilket er helt fair. Derudover betaler vi for at få lov til at blive reguleret af forsyningssekretariatet. Det vil sige, at vi betaler en afgift til embedsmændene for at holde hele systemet i gang, siger John Jensen.

Annonce

Færre udgifter og billigere vand

Formanden for Brædstrup Vandværk mener, at det bliver billigere for vandforbrugerne, hvis man melder sig ud. Det vil nemlig både spare store udgifter til revisorer og give vandselskabet mulighed for selv at bestemme prisen på vandet. Endelig vil det give bestyrelsen bedre mulighed for at styre Brædstrup Vandværks økonomi og forbrugerpriser fra år til år.

- Vi kommer til at spare en del administrationsudgifter, og da vi skal arbejde efter hvile i sig selv-princippet, vil det alt andet lige give noget billigere vand. Det har ihvertfald ikke givet billigere vand, at vi er kommet ind i vandsektorloven. Mit løselige gæt er, at i de 10 år, vi har været under vandsektorloven fra 2010 til 2020, har det kostet os 750.000 kroner. Det er penge, som er gået til absolut ingenting andet end, at revisorerne har været glade, siger John Jensen.

Brædstrup Vandværk forsyner cirka 2500 husstande i og omkring Brædstrup, og værket leverer cirka 300.000 kubikmeter vand årligt. Der er generalforsamling i Brædstrup Vandværk tirsdag 3. marts klokken 19 på Hotel Pejsegården.

Annonce
Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Erhverv For abonnenter

HAI skaffer nye kunder midt i krisen: - Det er helt surrealistisk for at sige det mildt

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Horsens

Slut med dankort og pantkort: Nu skal du bruge en app for at komme af med dine tomme flasker og dåser på pantstation

Erhverv For abonnenter

Råvarepriser driller betonfirma, succes med pulsure og tilbagegang i lokalbrugser: Her er 19 lokale regnskaber

Brædstrup

Varmekunder kan tjene på varmecheck: Det er lovsjask af værste skuffe, mener formand for varmeværk

Seneste plus

Odder

Efter fire mislykkede graviditeter: Nu lever Nicolai og Jannie af legetøj

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

Østjylland For abonnenter

Ny chok-sag om overgreb mod patienter: Læge i Aarhus kræves fængslet for seksuelle krænkelser af kvinder

Horsens

Skrev historie: Horsensianer tog første danske VM-medalje i 20 år

Annonce