Annonce
Hedensted

Ødelagt vej bliver til ny sø i Ørum: Skal erstatte tabt natur

Ørumvej ved Daugård var i foråret lukket for tung trafik på grund af fare for jord- og vejskred. Vejen blev repareret i maj, men arbejdet betyder nu også, at der skal graves en ny sø.  Arkivfoto: Michael Svenningsen
En godt 500 kvm stor sø er på vej til at blive etableret syd for Ørum. Søen skal fungere som erstatning for et stykke af en naturbeskyttet mose, som Hedensted Kommune har været nødt til at inddrage til vejskråning ved Ørumvej.
Annonce

Ørum: Den usædvanlige mængde nedbør i vinteren 19/20 får nu inddirekte betydning for, at der efter al sandsynlighed bliver gravet en mindre sø syd for Ørum.

Nedbøren førte til, at Ørumvej var meget tæt på at skride ud og kollapse, tæt ved hvor vejen krydser Ørum Å. For at redde vejen var Hedensted Kommune blandt andet nødt til at lave en bredere vejskråning. Men da vejen netop på denne strækning går igennem et særligt naturbeskyttet område, er det ikke bare noget, man lige gør.

Ødelægger man et stykke beskyttet natur skal det nemlig erstattes af et andet, forklarer Vibeke Rahbek, der er biolog ved Hedensted Kommune.

- Det er ikke noget, der sker særlig tit, og der skal virkelig være vægtige argumenter for, at man må inddrage et stykke af et naturbeskyttet område og etablere erstatningsnatur i dets sted. Det er typisk noget man ser i forbindelse med større vejanlæg og altså ikke noget, man kan få lov til, hvis man som landmand f.eks. er træt af at have en sø midt på sin mark, forklarer Vibeke Rahbek.

Annonce

Var nødvendigt

I tilfældet med Ørumvej havde Hedensted Kommune dog ikke andet valg end at inddrage et stykke af det naturbeskyttede moseområde til vejskråning, og derfor er der nu søgt om tilladelse til at grave en ca. 500 kvm stor sø på en mark omkring 800 meter syd for Ørumvej.

- Man kan ikke sådan lige anlægge en mose, som er det stykke natur, vi har mistet, men hvis betingelserne er til stede, kan der relativt hurtigt komme natur ved en sø, og derfor er det typisk den erstatningsnatur, der bliver lavet, lyder det fra Vibeke Rahbek.

Annonce

Var planlagt i Rask Mølle

At søen først bliver etableret nu, på trods af at vejskråningen blev lavet tilbage i maj, skyldes blandt andet, at man i første omgang havde fundet et andet område til erstatningsnaturen, nemlig et kommunalt ejet stykke jord syd for Rask Mølle 16 kilometer væk fra den ødelagte natur i Ørum.

- Men så vidste det sig, at lodsejeren i Ørum havde et stykke jord, kun 800 meter væk fra Ørumvej, der kunne bruges i stedet, og derfor er det nu det, vi går efter, fortæller Vibeke Rahbek.

Tilladelsen til Ørum-søen kan påklages frem til 3. september, mens tilladelsen til at grave en sø i Rask Mølle allerede er givet. Om man vil gøre brug af tilladelsen i Rask Mølle er uvist. Det udpegede areal i Rask Mølle grænser op til Stenkærgård-udstykningen, som man i øjeblikket er i gang med at byggemodne.

- Tilladelsen gælder i fem år, og jeg synes stadigvæk, det er et oplagt sted til at have en sø, men det kræver selvfølgelig, at der afsættes midler til at grave den, lyder det fra Vibeke Rahbek.


Det er ikke noget, der sker særlig tit, og der skal virkelig være vægtige argumenter for, at man må inddrage et stykke af et naturbeskyttet område og etablere erstatningsnatur i dets sted.

Vibeke Rahbek, biolog
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce