Annonce
Livsstil

Ødegård i Sverige: En bolig i skoven

Gården ligger på en efter svenske forhold lille grund. Bag hovedbygningen ses den del af skoven, som hører med til grunden. I et af udhusene er det gamle das bevaret, og det kommer nogle gange i brug, når der er mange mennesker på besøg. Foto: Skovdalnordic.com
Familien Skovdal, der bor i Odense, købte i 2011 en ødegård i Småland, hvor det tager fire en halv time at køre til i bil. Her tilbringer de altid sommerferien og juleferien samt forlængede weekender.
Annonce

Fire en halv time. Så lang tid tager det i bil fra Odense at køre til det sted, hvor Jakob Skovdal slapper mest af; familiens hus i den svenske skov.

Huset er fra 1875 og ligger på en lille grund efter svenske forhold, nemlig 12.000-14.000 kvadratmeter i Dravö i det midterste af Småland, som er kendt i Danmark på grund af Astrid Lindgrens fortællinger om Emil fra Lønneberg.

Gården i Dravö er indrettet med en blanding af arvestykker og masser af fund gjort på de mange loppemarkeder, som Sverige er berømt for. Man skal blot kigge efter et skilt, hvor der står ”loppis”. Foto: Skovdalnordic.com

- Vi kommer så langt væk, at man ikke bare lige kan tage ned på studiet og dermed afbryde sin ferie eller weekend, hvis der dukker noget op. Og så kan vi være i fred. I Danmark, hvor der næsten altid er mennesker tæt på, selv i et sommerhusområde, koster det virkelig mange penge, hvis man vil have den mulighed. Den fandt vi i Sverige, fortæller Jakob Skovdal, der sammen med Inge Skovdal står bag virksomheden Skovdal Nordic, der har eksisteret i snart 25 år.

Skovdal Nordic holder til i et stort pakhus på havnen i Odense og løser foto- og filmopgaver for navnlig fødevarevirksomheder. Derudover har Inge Skovdal også bidraget til over et halvt hundrede kogebøger, som hun har fotograferet, stylet og lavet opskrifter til. Hun er fast leverandør af en ugentlig opskrift til magasinet Livsstil, der udkommer med 14 dagblade i Jysk Fynske Medier.

Annonce

Vigtig køretid

Familien, der også tæller tre teenagere, har i mange år holdt ferie i Sverige, især Isaberg-området, der er kendt for sine skifaciliteter. I begyndelsen lejede de en hytte, men efterhånden opstod lysten til at få sin egen ødegård.

- Vi tegnede en streg fra Odense og til Sydsverige, hvor der maksimalt måtte være fire en halv times køretid. På den måde kan vi nå derop fredag aften, hvis vi kører om eftermiddagen, og have hele weekenden der. Det bedste er, hvis vi kan holde fredagen eller mandagen fri, men vi er her i hvert fald tre uger i sommerferien og alle forlængede helligdagsferier, forklarer Jakob Skovdal.

Det er en tradition, at der bliver fejret jul i Sverige. Og at den nærmeste familie er med. I modsætning til Danmark er der snegaranti, hvilket sætter den rette stemning. Men det er ikke bare ved juletid, at der er den gode stemning.

Familien har i mange år holdt jul i Sverige, hvor der i den grad er snegaranti. Og det bidrager ligesom det pyntede juletræ til stemningen. Foto: Jakob Skovdal

- I Sverige holder jeg meget af at hugge brænde og holde gang i de tre brændeovne. Der kan sagtens være minus 10-20 grader om vinteren. Det er det sted, jeg slapper bedst af. Og det handler om at gå en tur i vores skov og samle bær og svampe, fortæller Jakob Skovdal.

Annonce

Sammenskudsugen

I en uge i sommerferien inviterer familien Skovdal venner og familie på nogle dages ophold på ødegården. Opholdet er ét stort sammenskudsgilde, og der kan sagtens være 15-20 personer pr. dag. Alle bidrager og hjælper til, men det er sikkert og vist, at Jakob Skovdal er at finde om aftenen ved sin store pizzaovn på terrassen med et glas rødvin. Og en af ingredienserne på de hjemmelavede pizzaer er kantareller fra egen skov.

Hvert eneste rum er indrettet med mindst én soveplads for at imødekomme behovet, når der er overnattende gæster. Foto: Skovdalnordic.com

- Vi laver et stort skema for hele ugen, hvor folk så kan booke sig ind alt afhængig af, om det er med eller uden børn. Og så laver vi bål, spiser, drikker og hygger os. Det smarte er, at man så kan tage på ture om dagen. Nogle tager ud og bader i den nærliggende sø eller tager på indkøb eller jager ”loppis” (loppefund, red.). Man kan gå en tur i skoven og plukke bær og svampe, mens andre hjælper med at lave pizzadejen, siger han og fortsætter:

Isaberg ligger cirka en halv times kørsel derfra. Da børnene var yngre, kørte jeg dem om morgenen til Isaberg, hvor de så var på løjperne, indtil jeg hentede dem hen på eftermiddagen.

Annonce

Ikke en ruin

Ødegården købte familien Skovdal i 2011 om foråret. Jakob Skovdal havde i et stykke tid holdt øje med forskellige hjemmesider, hvor der var huse til salg. En af hjemmesiderne var domicilia.dk, og der var gården i Dravö. Men den var alt for dyr. Så gik tiden, og finanskrisen bed sig fast.

Gården fremstod i god stand og var blevet vedligeholdt gennem alle årene. Familien Skovdal har sat deres præg på den, blandt andet med indretningen, som er nordisk med lyse farver og masser af træ. Foto: Skovdalnordic.com

- Så blev gården sat ned til cirka en million danske kroner, og der var åbent hus om lørdagen i påsken. Vi skrev, at vi kunne komme fredag og købe den, men så ville vi have, at åbent hus-arrangementet dagen efter blev aflyst. I Sverige er det nemlig sådan, at du faktisk står og køber ejendommen til sådan et arrangement i konkurrence med andre. Det havde vi ikke lyst til, fortæller han.

Til gengæld ville de meget gerne have gården i Dravö, fordi den ikke var en ruin. Der var både septiktank, to toiletter, indlagt vand og et nyt Ikea-køkken, som var blevet lavet i forbindelse med, at Domicilia erhvervede gården nogle år tidligere. Men der var masser af mulighed for at sætte sit eget præg på huset.

I en uge af sommerferien er der åbent hus for familie og venner hos Skovdal i Sverige. Her bliver der udarbejdet et skema, så man ved, at der er sovepladser nok til alle. Dog må nogen ligge i telt på den store grund. Der kan sagtens være 15-20 gæster ad gangen. Foto: Skovdalnordic.com

- Gården blev fraflyttet i 1963, efter at den samme slægt havde boet der siden 1875. Siden da har den været brugt som familiens jagthytte, indtil de tre døtre valgte at sælge den. Vi har overtaget gården med blandt andet gamle ski og manuelle landbrugsredskaber, der står i nogle af de gamle udhuse. Gården har jo været selvforsynende med både træværksted og smedje. Det er fantastisk at gå og kigge på alle de gamle ting, der har været i brug. Det nyder jeg meget, siger Jakob Skovdal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce