Annonce
Horsens

Ø-lægedækning blev et lærestykke i demokrati

Hvor tit skal der være en læge i lægehuset på Endelave, det er lige nu et varmt spørgsmål. I dag er der en læge to dage om ugen. Foto: Morten Pape

Regionsrådet enige om at udsætte beskæring af lægedækning på Endelave, så øboere og kommune kan blive inddraget - for det er den rigtige rækkefølge i arbejdet.

Annonce

Endelave: Der var lagt op til en hurtig beslutning, da regionens administration havde indstillet, at lægedækning på Tunø og Endelave skulle ændres.

To øer med nogenlunde samme antal borgere. Efter en optælling af konsultationer gav det konklusionen: Øerne skulle have den samme lægedækning. For Endelave betød det, at to ugentlige dage med læge på øen skulle skæres ned til én - og så blev otte sommeruger med fuldtidslægedækning beskåret til læge en dag om ugen. Altså samme lægedækning året rundt.

Det protesterede endelavitterne over. Og de blev hørt.

Ændringen er efter onsdagens regionsrådsmøde sat på standby. Den eksisterende aftale om lægedækning på Endelave er blevet forlænget med et år. I mellemtiden skal de implicerede tale sig frem til et nyt forslag.

Annonce

Vi har lidt røde ører

På mødet i regionsrådet blev hele sagsforløbet ridset op. Formand for udvalget for Nære Sundhedstilbud, Annette Roed (S), lagde ud:

- Det er en sag, hvor vi i udvalget har lidt røde ører. Vi deler dem lidt med administrationen. Vi fik startet processen helt forkert. Vi skal naturligvis have inddraget borgerne på Endelave og Tunø og de tilknyttede kommuner for at se, hvordan man bedst muligt tilgodeser forholdene for beboerne på en ø.

Det er der nu skaffet tid til, og det gav glæde i hele forsamlingen.

- En uskøn affære, lød det om starten på forløbet fra Venstres Finn Tranum, Odder.

Indholdet i det forslag, der nu er udsat, er han dog ganske tryg ved.

- Øerne dækkes smadder godt af akutlægehelikopteren, hvis ulykken er ude, og i dagligdagen er der også en sygeplejerske på øen. Det føler jeg mig tryg ved.

Annonce

Ros - og et svirp

Steen Thomsen (DF), Horsens, roste også udvalget for at have slået bremsen i og inddraget øboerne. Til gengæld var der et lille svirp til forretningsudvalgets behandling af indstillingen, som var leveret af udvalget for nære sundhedstilbud.

- Jeg foreslog allerede på forretningsudvalgets møde, at vi sendte det tilbage i udvalget, så beboerne kunne blive inddraget. Det var der ikke flertal for dengang. Derfor tog vi sammen med andre forbehold for indstillingen.

I tiden mellem behandlingen i forretningsudvalget og regionsrådsmødet onsdag er der til gengæld blevet arbejdet på højtryk med at inddrage alle relevante parter - øboere, kommune, administration og politikere.

Og på mødet i regionsrådet var der fuld opbakning til at købe sig tid til en demokratisk proces.

- Det er, konkluderede Else Kayser (EL), et lærestykke i, hvordan man arbejder med lokalpolitik i regionen.

Ét er den viden, der kan sammenfattes i excelark og skriftlig formidling. Virkeligheden kan være noget helt andet.

- Der sker noget, når man har med mennesker at gøre. De ser forskelligt på tingene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Annonce