Annonce
Horsens

Ø-håb: Nyt stort badeanlæg åbner i juni næste år

Henning Nørbæk, der er tidligere kulturchef i Horsens Kommune og nuværende formand for Fængslet, er kommet på Endelave hele sit liv, og han vil gerne se øen blomstre. Det seneste års tid har han og andre ildsjæle arbejdet for at skaffe penge og tilladelelser til et badeanlæg, der kan give havneområdet endnu et kvalitetsløft. Foto: Morten Pape
Endelave-ildsjæle har næsten samlet 1,8 millioner kroner ind til det, der kan blive en fjer i badehætten.
Annonce

Horsens: Næste sommer kan turister og ø-boere på Endelave formentlig springe i bølgerne fra et nyt, stort bade-anlæg ved øens havn.

I det seneste år har en gruppe ildsjæle på Endelave arbejdet med at samle penge ind til anlægget, som det vil koste omkring 1,8 millioner kroner at bygge. Nu er der kommet så mange penge i kassen, at primus motor Henning Nørbæk tør spå om byggestart og færdiggørelse.

- Umiddelbart mangler vi 125.000 kroner. Dem håber vi at have i hus inden for det næste par måneder, og så kan vi komme igang.

- Forhåbentlig kan vi lave landdelen af anlægget inden jul, og så har vi forårsmånederne til at færdiggøre vanddelen, så det hele kan tages i brug til juni 2020, siger han.

Badeanlægget skal gøre oplevelsen af det våde element bedre for et bredt spekter af vandhunde: fra de soppende til dem, der vil springe ud på dybere vand. Fra kajakroere til sportsdykkere og dem, der bare vil nyde solnedgangen henslængt på en soltrappe vendt stik vest.

Man kan sige: "Hvad betyder det i det store spil, at beboerforeningen giver 10.000 kroner?" Men det betyder virkelig meget, for det giver medejerskab.

Henning Nørbæk, primus motor på badeanlæg-projektet

Annonce

Et kvalitetsløft til Endelave

Henning Nørbæk bemærker, at der lurer et "men" over projektet, da Kystdirektoratet og Horsens Kommune endnu ikke har givet de endelige tilladelser.

Der mangler blandt andet en høringsperiode, der kan få betydning for Kystdirektoratets holdning til projektet, men den del af processen, håber han, vil være overstået i det tidlige efterår.

Anlægget, der skal bestå af flere forbundne platforme ude i vandet, vil være en fjer i badehætten for Endelave, mener Henning Nørbæk, der har fritidshus på øen og er kommet der hele sit liv.

- Hvorfor gør vi det her? For at give Endelave et kvalitetsløft. Mange besøgende kommer herover for første gang, og de skal have et godt indtryk. Der er også mange sejlere, som gerne vil have en vis kvalitet. Vi har allerede fået forskønnet havneområdet, men der mangler et anlæg, som kan bruges til badning, siger han og peger på, at badende, der gerne vil springe ud på dybere vand ved havnen hidtil har været henvist til hop fra en stor betonklods ned i samme bassin, som Endelave-færgen lægger til kaj ved. Ikke optimalt.

Annonce

Små beløb vækker stor glæde

Henning Nørbæk peger på, at badeanlægget også kan ende som endnu et eksempel på sammenhold og fællesskab på Endelave.

Selv om de helt store bidragydere til badeanlægget er Nordea Fonden, som har givet 900.000 kroner og L.A.G. Småøerne, som har doneret 400.000 kroner, er der nemlig også økonomisk opbakning blandt øens egne foreninger.

Endelave Beboerforening har givet 10.000 kroner, og Endelave IF spiller ind med 5000 kroner. Flere andre ransager også regnskaberne for at finde penge, som de ifølge Henning Nørbæk ellers ikke vader i.

- Man kan sige: "Hvad betyder det i det store spil, at beboerforeningen giver 10.000 kroner?" Men det betyder virkelig meget, for det giver medejerskab, og de her foreninger har virkelig ikke meget at rutte med. Det er selvfølgelig fantastisk at få de store beløb, men de lokale donationer er næsten dem, der glæder mig mest. Det er så fedt, at der er en fællesskabsfølelse om at få lavet det her, siger Henning Nørbæk.

De har givet penge

Det samlede budget for det kommende badeanlæg på Endelave Havn er 1,8 millioner kroner.

P.t. mangler den gruppe, der har arbejdet med skabelsen af anlægget, 125.000 kroner for at være i mål.

Her er nogle af bidragyderne:

Nordea Fonden: 900.000 kroner

L.A.G. Småøerne: 400.000 kroner

Endelave Beboerforening: 10.000 kroner

Endelave IF: 5000 kroner

Derudover er der mundtlige tilsagn om støtte fra fonde og foreninger, som Henning Nørbæk ikke kan sætte navn på, før de skriftlige tilsagn er klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens spillede pænt i Brøndby - men Jonas Dals tropper var tandløse

Hedensted

Skoleleder efter forfærdelig ulykke under udflugt: - Vi kunne ikke have gjort noget anderledes

Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

AC Horsens

AC Horsens har flest sejre mod Brøndby, men Jonas Dal skruer ned for ambitionerne

Annonce