Annonce
Horsens

Ældrerådet er tilfreds med nye cafépriser

Politkerne har vedtaget nye priser på maden i caféerne på de åbne aktivitetscentre. Priserne træder i kraft 1. august. Arkivfoto: Morten Pape
Ældrerådet er tilfreds med, at borgere fremover kan blive visiteret til at spise på caféerne på de åbne aktivitetscentre og dermed nøjes med små prisstigninger på maden.

Horsens: Først var der udsigt til markante prisstigninger på maden i de åbne kommunale caféer. Så blev de trukket tilbage, og sagen blev sendt til videre analyse. Det kom der et nyt forslag ud af, som netop er blevet vedtaget af politikerne i udvalget for velfærd og sundhed: Fremover kan man blive visiteret til at spise i caféerne. Er man visiteret, er der moderate prisstigninger i sigte. Kan man ikke blive visiteret, kan man stadig spise middagsmaden i caféen, såfremt man kan sluge en mere markant prisstigning.

Det resultat er Ældrerådet godt tilfreds med.

- Vi er glade for, at prisstigningerne ikke bliver så voldsomme. Vi er også glade for, at dem, der ikke bliver visiteret til at spise i caféerne, stadig kan komme der, siger Niels Rasmussen, formand for Ældrerådet.

- Ja, det er vigtigt, at man har et sted at mødes med sine kammersjukker, som næstformand Connie Brandt siger.

Caféerne er åbne for borgere over 60 år og førtidspensionister.

Annonce

Må nu yde tilskud

I dag koster en almindelig hovedret i caféen 45 kroner. Er man visiteret eller bidrager med frivilligt arbejde i centret, vil prisen stige til 47 kroner. Altså en prisstigning på to kroner.

Er man ikke visiteret, skal man fremover betale 55 kroner for en hovedret. En stigning på 10 kroner.

Caféerne ses som en vigtig indsats mod ensomhed og en god mulighed for at sikre målgruppen korrekt ernæring. Og udvalget har et klart ønske om at bevare cafeerne; det handler om skabe rammer, der bidrager til godt, aktivt liv i fællesskab.

I den nye model drives caféerne efter servicelovens paragraf 79, som er tilbud med "generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte". Det betyder, at kommunen ikke skal betale moms af mad og drikke, som sælges til borgere, der er visiteret til tilbuddet. Og det betyder, at kommunen må yde tilskud.

I 2018 gav cafeerne et underskud på 2,8 mio. kr. Forventningen er, at underskuddet med den nye model bliver bragt ned på 1,5 mio. kr.

Mødes med centerråd

Det var et enigt udvalg, der vedtog de nye priser og vilkår.

- Jeg synes, vi har fundet en rigtig god løsning. Det gælder om at nå de svageste ældre, siger Ellen T. Schmidt (S), der er formand for udvalget for velfærd og sundhed.

For at blive visiteret skal man opfylde et af tre kriterier: at man ikke selv kan lave mad, at den mad, man laver, ikke er nærende nok, eller at spisningen i en af caféerne er væsentlig for at forebygge ensomhed.

Ældre- og sundhedschef Charlotte Gjørup har inviteret formænd og næstformænd i centerrådene på aktivitetscentrene til et møde for at orientere om de nye vilkår, ligesom der kommer skriftlig information til brugerne i løbet af marts.

- Nu har vi god tid til at få det planlagt. Er nogen i tvivl, er de velkomne til at kontakte mig, siger Charlotte Gjørup.

Om borgeren får et kort, eller hvordan ordningen skal administreres ved kassen i caféerne, når der bliver to prislister, er ikke afgjort endnu. Men der er også god tid, da de nye regler først træder i kraft 1. august.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bilist fik ildebefindende og endte i baghave

Læserbrev

Trods corona-krise: Betal dit medlemskontingent!

Læserbrev: Vi står midt i en historisk krise, hvor samfundet mere eller mindre er lukket ned. Det udfordrer os alle - herunder vores foreninger, klubber og alle vores frivillige. Foreningerne i Horsens kommune ligger p.t. øde hen, uden aktivitet, med tomme klubhuse, ingen træninger, ingen kampe og ingen socialt samvær. Det betyder, at vores foreninger er (eller kan blive) udfordret på økonomien i form af manglende indtægter fra stævner, cups, sponsorater, indtægtsgivende arrangementer, kontingenter, m.m. I yderste konsekvens kan det få fatale følger for vores foreninger i form af lukninger. Desværre har jeg den seneste tid hørt fra flere personer, at de overvejer deres medlemskab af den lokale idrætsforening - når nu de ikke ”får noget for pengene”. Det gør mig frustreret at høre disse udmeldinger, for det er netop nu, at vi skal stå sammen, vise samfundssind og bakke op om vores foreninger. Mennesker er sociale væsner der har et fundamentalt behov for at være sammen med andre mennesker. Derfor indgår de fleste af os i fællesskaber i familien, med venner, på jobbet og i foreninger. Jeg ynder at sige, at mennesker er flokdyr, der skal stimuleres socialt. Den nuværende corona-krise gør, at vi skal holde os indendørs og isolere os fra andre mennesker. Det strider direkte mod vores menneskelige natur, hvilket udfordrer os som individer. Derfor tror jeg, at vi mere end nogensinde før har behov for vores foreninger. Når vi kommer ud på den anden side af krisen, har vi i den grad behov for at blive socialt stimuleret og få plejet vores sociale relationer i fællesskabet med andre mennesker. Så min klare opfordring: Betal dit medlemskontingent og støt op om din lokale forening. Så kan vi igen mødes i fællesskabet om den idræt eller foreningsaktivitet, vi brænder så meget for.

Annonce