Annonce
Ikast-Brande

Ældrepleje: Byrådsflertal afviser urent trav i Buurtzorg-sagen

Ældrepleje-forsøget efter Buurtzorg-modellen varede kun et års tid. Kontrakten mellem kommunen og Lokalpleje Danmark blev underskrevet i marts 2020 af fra venstre direktør Bjørn Kassøe Andersen og bestyrelsesformand Brian Knappmann fra Lokalpleje Danmark samt borgmester Ib Lauritsen. Forsøget kom på grund af corona-forsinkelser først i gang i juni 2020, men måtte stoppe i august i år, da Lokalpleje Danmark gik konkurs. Arkivfoto: Ikast-Brande Kommune
To socialdemokratiske byrådsmedlemmer har indklaget Ikast-Brande Kommune til Ankestyrelsen. Det gav anledning til strid om svaret.

Ikast/Brande: To socialdemokratiske byrådsmedlemmer mener ikke, at reglerne i udbudsloven er blevet overholdt i forbindelse med højt profileret pilotprojekt i ældreplejen. De har derfor klaget til Ankenævnet, men de borgerlige partier afviser blankt, at der skulle være foregået noget, der ikke var i overensstemmelse med reglerne.

På sit seneste møde, der blev afholdt aftenen før valget, godkendte et byrådsflertal udenom Socialdemokratiet det udkast til et svarbrev til Ankestyrelsen, som borgmester Ib Lauritsen (V) og kommunaldirektør Flemmings Storgaard på forhånd havde fået udarbejdet.

Det var de to socialdemokratiske byrådsmedlemmer, Frank Heidemann Sørensen og Inge Dinis, der havde taget det noget usædvanlige skridt at indklage Ikast-Brande Kommune til Ankestyrelsen. Det gjorde de to socialdemokrater i forlængelse af byrådsflertallets beslutning om at fritage Lokalpleje Danmark for flere natlige akutopgaver og ændre i taksterne i forbindelse med det kuldsejlede Buurtzorg-forsøg i Bording og Engesvang, et forløb der endte med, at Lokalpleje Danmark gik konkurs.

Annonce

Helt konkret mener de to socialdemokrater ikke, at reglerne i udbudsloven er blevet overholdt, hvilket 21. april i år fik dem til at indsende en klage til Ankestyrelsen.

Et helt særligt projekt

Ankestyrelsen havde på den baggrund bedt Ikast-Brande Kommune om en redegørelse for forløbet for at kunne vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag.

I svarskrivelsen, som byrådet med undtagelse af de seks socialdemokrater har godkendt, påpeger borgmesteren og kommunaldirektøren dels, at der var tale om et helt særligt pilotprojekt, dels at fjernelsen af de natlige akutopgaver kun har haft en endog meget beskeden økonomisk betydning.

Set over en periode på fire måneder (december 2020 til marts 2021) inden ændringerne trådte i kraft, har Ikast-Brande Kommune således blot haft en samlet udgift til ekstra natopgaver på cirka 15.000 kroner svarende til 17 arbejdstimer.

I svarskrivelsen påpeges det videre, at der var overhængende fare for, at Lokalpleje Danmark ville være nødt til at afbryde forsøget på grund af mangel på personale til den akutte natdækning, og at man i samme forbindelse har kontaktet de øvrige private udbydere af personlig pleje for at høre, om de ønskede en tilsvarende undtagelse. Dette var angiveligt ikke tilfældet.

Borgmesteren og kommunaldirektøren påpeger desuden, at den gennemsnitlige timepris (betalingen til Lokalpleje Danmark) blev reduceret med den økonomiske effekt af fritagelsen for de pågældende opgaver, en besparelse der har været med til at finansiere de kommunale merudgifter til natdækningen.

Annonce

Svarer ikke på spørgsmålet

Inden svarskrivelsen blev behandlet af byrådet, havde den først været en tur omkring økonomi- og planudvalget, hvor Socialdemokratiets gruppeformand, Kasper Pauli Pedersen, tog forbehold. Ved samme lejlighed måtte Inge Dinis som den ene af de to ophavsmænd til klagen en tur udenfor døren på grund af formodet inhabilitet, men da sagen var på dagsordenen i byrådet, deltog både hun og Frank Heidemann i behandlingen af punktet.

Den socialdemokratiske modstand var dog ikke nok til at rokke ved formuleringerne i svarbrevet, men i fællesskab fik de seks socialdemokrater følgende mindretalsudtalelse ført til protokols: ”Socialdemokratiet kan ikke godkende svarbrevet, da man ikke finder, at der svares på spørgsmålet”.

Dermed er sagen dog ikke nødvendigvis slut: Nu er det op til Ankestyrelsen at vurdere, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Missede betalingen for hundredvis af ordrer: At det lige skulle ske op til black friday, er bare surt

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Horsens Kommune køber historiske bygninger for millionbeløb: - Hvis det er muligt, skal der etableres et indendørs skatecenter

Horsens For abonnenter

Betalingsparkering har fået pendler til at droppe Horsens Station: - Det giver ikke mening, når man skal være væk i flere dage

Horsens

Chikane på motorvejen: Lyserød VW Lupo lavede hårde opbremsninger og kastede med tomme flasker

Horsens For abonnenter

Sag om Langelinievold er udsat til næste år: Vigtigt vidne kunne ikke afgive forklaring

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Horsens

Kæmpe brand hos P. Olesen: Det ser værre ud, end det er, siger direktør

Ikast-Brande

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Kultur

Sommerspil fejrer 50-års jubilæum næste år: Søger skuespillere, sangere og dansere i alle aldre - også "gamle"

Horsens For abonnenter

Godt gang i salget af boliger til under to millioner: Se denne uges 16 bolighandler

Horsens

Politiet efterlyser mand med demens: Forsvundet fra undersøgelse på Horsens Sygehus

Annonce