Annonce
Brædstrup

Ældre på tur: Sommerpakke gav sommer fuld af tilbud for ældre

Daglig leder på Søndergården i Brædstrup Birgitte Daugaard har oplevet, at relationerne mellem personale og beboere er blevet styrket på grund af de mange sommer-aktiviteter på plejehjemmet. Foto: Henrik C. Sandvad
På plejecenter Søndergården i Brædstrup har beboerne haft en sommer fyldt med aktiviteter og dagsture, og det har styrket relationerne på kryds og tværs på plejehjemmet.
Annonce

Brædstrup: 2020 har langt fra været noget almindeligt år set i lyset af coronakrisen, og især for de ældre på landets plejehjem har krisen i en periode betydet isolation og manglende mulighed for at se sin nærmeste familie.

Det var blandt andet årsagen til, at et flertal i Folketinget før sommerferien vedtog en sommerpakke, der ud over initiativer, der skulle styrke den danske sommerøkonomi, afsatte 40 mio. kr. til kommunerne til at skabe aktiviteter for de ældre på landets plejehjem.

Plejehjemmet Søndergården har ligesom andre plejehjem fået gavn af midlerne, og det har betydet flere aktiviteter i løbet af sommeren for de ældre, forklarer plejehjemsleder Birgitte Daugaard.

- Vi har gjort en masse i dagsture, musik og restaurantbesøg hen over sommeren, og det har været til stor glæde og gavn for beboerne, siger Birgitte Daugaard.

Annonce

Travl sommer

De mange tiltag har i høj grad foregået på beboernes præmisser. På Søndergården har aktivitetsmedarbejder Heidi Jensen spurgt beboerne om, hvad de godt kunne tænke sig at komme ud og opleve, og det har været helt frivilligt, om man ville deltage eller ej.


De fælles oplevelser gør, at man møder hinanden i en anden kontekst, og det gør noget ved relationerne. Når de ældre kommer ud, kommer minderne frem, og så taler man sammen på en anden måde.

Birgitte Daugaard, plejehjemsleder


Dagsturene er således gået til Givskud Zoo flere gange, men derudover har der været besøg på Knudhule Badehotel, Vrads Station, Himmelbjerget, sejltur på Silkeborgsøerne og besøg af "Køretur med guldet".

De ældre på Søndergården har flere gange i løbet af sommeren været på tur. En vigtig del af turene er, at der er altid er plads til kaffe og kage eller lidt at spise. Privatfoto

Derudover har der været musikere på besøg og spille musik for de ældre, og der har været besøg på diverse spisesteder, blandt andet Det Lille Røgeri i Voervadsbro og Café Juels i Bogense.

De mange aktiviteter har været med til at styrke fællesskabet blandt beboerne, men også blandt beboere og personale.

- Arrangementerne gør, at man har noget at snakke om og glæde sig til. De fælles oplevelser gør, at man møder hinanden i en anden kontekst, og det gør noget ved relationerne. Når de ældre kommer ud, kommer minderne frem, og så taler man sammen på en anden måde. Det giver gode relationer på kryds og tværs og også mellem beboerne og medarbejderne, og det betyder noget i det daglige, siger Birgitte Daugaard.

Annonce

Glade beboere

Plejehjemslederen har svært ved at genkende de mediebilleder af plejehjemspersonale, som i løbet af sommeren har skabt offentlig debat på grund af vanrøgt og ydmygelser af plejehjemsbeboere.

- Jeg bliver lidt ærgerlig over, at alle, der arbejder i plejesektoren, nu er under mistanke. Der er brodne kar alle steder, og jeg kan kun tage afstand fra de forfærdelige ting, som man har set. Jeg har derfor været rundt at tale med alle beboere og en del pårørende, og de siger alle, at personalet er søde, og de er glade for at være her. Selv oplever jeg heller ikke nogen ligegyldighed i personalegruppen. Faktisk oplever jeg det stik modsatte, at personalet er meget engageret og tager stort ansvar, siger Birgitte Daugaard.

Beboerne fra Søndergården har flere gange i løbet af sommeren besøgt Givskud Zoo. Turene er med til at give de ældre noget at glæde sig til og tale om. Privatfoto
Annonce

Flere tiltag

Birgitte Daugaard blev ny plejehjemsleder på Søndergården 4. august, og hun vil gerne indføre flere aktiviteter for beboerne, når coronaen engang ebber ud.

- Jeg vil gerne oprette nogle fritidsjob for de 13-17 årige, så de kan komme og hygge om beboerne og måske tage et spil kort eller gå en tur. Omkring den mere faglige del skal vi snart til at indføre "I sikre hænder", så vi også udvikler personalet rent fagligt. På den måde arbejder vi hele tiden på at blive bedre på vores arbejde. Det kan vi jo alle blive, siger Birgitte Daugaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Et kys til prinsen

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce