Annonce
Horsens

Ægtepar var blandt venner, da 100 mødte op til åbne enge: Det er utilstedeligt, at der gælder andre regler for kommunen end for os

Helle og Lars Langhoff havde søndag omkring 100 til kaffe og guidet gåtur rundt i Kørup Enge. Ægteparret kæmper imod, at Horsens Kommune planlægger at etablere en vej, der skal gå gennem Kørup Enge. Det vil være en katastrofe for naturen, mener ægteparret, der bl.a. havde allieret sig med naturvejleder Jens Gregersen. Foto Ludvig Dittmann
Ægteparret Helle og Lars Langhoff kæmper imod, at Horsens Kommune planlægger at etablere en vej, der skal forbinde et erhvervsområde ved Silkeborgvej med motorvejen.

Horsens: Kom og oplev engene, før det er for sent.

Med den dystre udmelding inviterede Helle og Lars Langhoff, der bor på en ejendom på Grønhøjvej i Kørup Enge uden for Hatting søndag til "åbne enge".

Der var kaffe på kanden, kage på tallerknerne og guidede gåture med både ægteparret og naturvejleder Jens Gregersen i det smukke naturområde, hvor Bygholm Å bugter sig gennem det bakkede landskab, fuglene fløjter og svinger sig under en nærmest skyfri himmel, og frøerne hopper rundt i det høje græs.

Annonce

Men under den dejlige sensommer-søndagsstemning lurer alvoren for de mange i alle aldre, der har snøret vandreskoene og er mødt op i Kørup Enge, hvor en nabo har nok at gøre med at vinke de mange gæsters biler på plads.

Grunden til invitationen og de mange horsensianernes søndagsudflugt er alvorlig: Ifølge ægteparret lever de nemlig på lånt tid i den smukke natur.

Jeg synes, det er så ærgerligt, at man vil ødelægge så smuk en natur. Vi får hele tiden tudet ørerne fulde med, at vi skal passe på naturen, så vilde blomster osv. Men når det kommer til offentlige myndigheder, så kan de åbenbart gøre, hvad de vil.

Merete Schwartz

Horsens Kommune vil nemlig bygge en omfartsvej fra Vrøndingvej i Lund, hvor DSV har købt 500.000 kvadratmeter erhvervsjord til at bygge et nyt gigantisk logistikcenter, og til motorvejen ved afkørsel Horsens C.

Købet af jorden er betinget af, at kommunen har etableret vejen senest i december 2022, og det har fået Horsens Kommune til at sende et kommuneplantillæg og en miljørapport i offentlig høring. De opererer med en linjeføring, der går gennem Kørup Enge i Bygholm Ådal, nær forbi et Natura 2000-område ved ægteparrets grund.

Merete Schwartz har boet i området i 13 år. - Vi er blevet tudet ørerne fulde med, at vi skal passe på naturen, og det gør vi gerne. Men det er som om, der gælder andre regler for offentlige myndigheder, mener hun. Foto Ludvig Dittmann

Høringsperioden er foreløbig blevet udskudt flere gange, efter Miljøstyrelsen er gået ind i sagen og har bedt om yderligere dokumentation fra Horsens Kommune.

Og ægteparret var blandt om ikke venner, så i hvert fald meningsfæller blandt de knap 100, der mødte op.

- Jamen, det er da så forfærdeligt, at man vil lægge en vej her. Tænk, at man vil være det bekendt. Det er godt nok et voldsomt indgreb, lød det blandt andet fra en af gæsterne, som modtog opbakkende nik fra de omkringstående.

- Der gælder åbenbart andre regler

En af dem, der har taget imod invitationen til åbne enge, er Merete Schwartz.

Hun har boet i området i 13 år, og hun er ked af udsigten til at skulle dele ådalen med en vej og flere tusind biler.

En række hvide pinde, der er sat i engen, markerer, hvor vejen, som ifølge planen skal bruges af 6000 biler i døgnet, skal gå. De mange besøgende kunne ved selvsyn konstatere, hvordan vejforløbet tager sig ud fra forskellige vinkler i Kørup Enge. Foto: Anne Birch

- Jeg synes, det er så ærgerligt, at man vil ødelægge så smuk en natur. Vi får hele tiden tudet ørerne fulde med, at vi skal passe på naturen, så vilde blomster osv. Men når det kommer til offentlige myndigheder, så kan de åbenbart gøre, hvad de vil, siger hun, mens hun bevæger sig gennem ådalen i hælene på Helle Langhoff, der guider en gruppe på omkring 50 rundt til skilte, der viser visualiseringer af den måske kommende vej set fra flere vinkler i landskabet.

Sagen kort

Horsens Kommune solgte i 2020 500.000 kvm erhvervsjord i Lund til transportvirksomheden DSV, som vil bygge et nyt transport- og logistikcenter for to milliarder kroner.

Projektet vil skabe 250 nye arbejdspladser og fastholde 750 eksisterende arbejdspladser i Horsens.

Som led i købsaftalen har Horsens Kommune forpligtet sig til at anlægge en omfartsvej fra Lund til E45, som skal stå klar 1. december 2022.

Horsens Kommune har i den forbindelse sendt et kommuneplantillæg og en miljørapport i offentlig høring, som opererer med en linjeføring, der går gennem Kørup Enge i Bygholm Ådal, nært forbi et Natura 2000-område.

Høringsperioden er foreløbig blevet udskudt flere gange, efter Miljøstyrelsen er gået ind i sagen og har bedt om yderligere dokumentation fra Horsens Kommune.

Merete Schwartz erkender, at udvikling koster, og at der kan være brug for nye veje.

- Men forandringer og udvikling kan være købt for dyrt. Og jeg synes, at Horsens Kommune lige nu presser naturen på alle måder. Det sker her, det sker ved Nørrestrand, og det sker ved Bygholm Sø. Hvis man også tager det her område, er der godt nok ikke mange naturområder tilbage. Det er så ærgerligt at ødelægge alle grønne områder og smuk natur for noget, der efter min overbevisning ikke gavner ret mange. I hvert fald ikke ret mange andre end DSV, siger hun, der bliver bakket op af Tina Nørregaard Hedeager.

Ægteparret Helle og Lars Langhoff inviterede søndag til åbne enge ved deres ejendom på Grønhøjvej ved Hatting, så besøgende ved selvsyn kunne få indblik i, hvor Horsens Kommune planlægger at føre en vej gennem Kørup Enge. Foto: Ludvig Dittmann

- Jeg er her i protest mod, at naturen bliver presset mere og mere. Jeg bor inde i byen, og jeg oplever, at bl,a. rådyr bliver presset derind, fordi man ødelægger naturen uden om byen. Naturen skal være herude, hvor den hører til. Men jeg er her lige så meget med en protest mod processen i det her. Jeg synes simpelthen, Horsens Kommune gør det her forkert. Det virker som om, tingene skal hastes igennem for at tækkes DSV. Man har jo gjort en del af vejen færdig og gjort klar til at forlænge den herned, før det overhovedet er endeligt besluttet, og det synes jeg ikke er i orden, siger hun.

Annonce

- Man kan ikke gøre det om

Også Anni Jakobsen, der sidder i Horsens Byråd for Miljølisten, var mødt op til arrangementet for med egne øjne at se, hvor det er kommunens plan, den nye vej skal gå.

Tina Nørregaard Hedeager er kusine til Helle Langhoff, og hun er mødt op for at protestere mod, at naturen omkring Horsens bliver presset endnu mere. Men hun er også mødt op med en undren over processen. - Jeg synes ikke, kommunen opfører sig ordentlig i den her sag, siger hun. Foto Ludvig Dittmann

- Jeg synes, det er så synd, at man vil bygge her. Vi taler så meget om biodiversitet og en grøn kommune, og det her går i den stik modsatte retning. Jeg synes, det er et meget dårligt signal at sende, at DSV er vigtigere end naturen, siger hun, der også er bekymret for, hvad det gør ved naturen i området på sigt.

- Man kan jo ikke gøre det om, hvis man vælger at bygge her. Selve byggeprocessen vil smadre alt herude, og det kan ikke reetableres, så det er vigtigt, at man tænker sig virkelig godt om, inden man bygger her, siger hun.

Omkring 100 tog imod invitationen, da ægteparret Helle og Lars Langhoff søndag inviterede til åbne enge ved deres ejendom på Grønhøjvej uden for Hatting. Foto Ludvig Dittmann

Lars Langhoff er glad for, at så mange tog imod invitationen til at møde op og ved selvsyn konstatere, hvad der er på vej til at ske i ådalen.

- Jeg er lidt overrasket over, at der er kommet så mange. Men det er da fantastisk, at Hr. og Fru Horsens gerne vil herud og se, hvad der sker. Og jeg er specielt glad for, at her er besøgende i alle aldre. Vi låner naturen af den næste generation, så jeg er glad for, at de også bakker op, siger han, inden han bliver afbrudt af en interesseret gæst, der vil vide mere om nogle udgåede træer på engen.

- Ja, dem har vi gerne villet af med et stykke tid. Men vi har fået at vide, at det må vi ikke, fordi der lever bl.a. flagermus i dem. Og så lader vi dem selvfølgelig stå. Men mon ikke de ryger, hvis her skal gå en vej? Der gælder åbenbart andre regler, forklarer han, inden han leder flokken af gæster tilbage til kaffe, kage og mere snak på engen neden for hans ejendom.

Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce